spot_img

Δασικές πυρκαγιές – Η επόμενη μέρα

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Δυστυχώς κάθε χρόνο παρακολουθούμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους να αποτεφρώνονται από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν στο πέρασμά τους ανθρώπινες περιουσίες και φυσικά οικοσυστήματα, κατακαίοντας ζώα, ενώ κάποιες φορές κοστίζουν και ανθρώπινες ζωές!

Τις περισσότερες φορές η φύση αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της, όμως σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται τη συμβολή του ανθρώπου. Σίγουρα το δασικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του μορφή, ειδικά όταν πρόκειται για παρθένα δάση εκατοντάδων ετών.

Το σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους καταστροφές ευαισθητοποιούν τους πολίτες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνδράμουν σε δράσεις αναδάσωσης. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τέτοιες δράσεις πρέπει να γίνονται μόνο έπειτα από μελέτες ειδικών επιστημόνων. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει  ο κίνδυνος όχι μόνο ανεπιτυχούς αναδάσωσης, αλλά και διατάραξης της ισορροπίας των φυσικών οικοσυστημάτων.

Μετά το καταστροφικό πέρασμα μιας πυρκαγιάς, θα πρέπει να «δώσουμε» στις καμένες εκτάσεις τον απαιτούμενο χρόνο, που συνήθως κυμαίνεται από 2 έως 3 χρόνια, προκειμένου να αναγεννηθούν φυσικά. Βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο για εκτάσεις που έχουν πληγεί δύο ή και τρεις φορές από πυρκαγιές, καθώς εκεί η τεχνητή αναδάσωση αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Έτσι, μετά το πέρας μιας πυρκαγιάς πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες στις καμένες επιφάνειες και καταγράφεται ο βαθμός καταστροφής τους που διαφέρει από επιφάνεια σε επιφάνεια, ανάλογα με την σφοδρότητα της καύσης τους. Στη συνέχεια επείγει να εκτελεστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, προκειμένου να αποφευχθούν φυσικές καταστροφές  κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, όπως πλημμύρες και προκειμένου να διατηρηθούν και να προστατευτούν τα ορεινά εδάφη.

Έπειτα, και σε συνεργασία με τα εκάστοτε Δασαρχεία και τις Διευθύνσεις Δασών θα εκπονηθούν μελέτες αναδάσωσης, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις ανάγκες της καμένης περιοχής και ακολουθώντας τις σχετικές προδιαγραφές όπως κατάλληλη εποχή φύτευσης, επιλογή κατάλληλων ειδών φυτών, εργασίες επίβλεψης και ποτίσματος, αναγκαιότητα περίφραξης , με στόχο η αναδάσωση να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία.

Ας δείξουμε λοιπόν τον απαιτούμενο σεβασμό στη φύση, προστατεύοντας τα καμένα δάση μας από την υπερβόσκηση και τις καταπατήσεις, και ας πράξουμε συλλογικά, στις περιπτώσεις που απαιτείται, φυτεύοντας ένα δέντρο!

Σοφία-Δέσποινα Παπαδοπούλου

Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, MSc

dasarxeio.com

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Δήμος Φυλής – Υποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων από τους δημότες μέχρι 30-04-2023

Καλούνται οι συνδημότες μας ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων...

Το πρώτο Καλλισθενικό πάρκο άσκησης και ψυχαγωγίας κατασκεύασε ο Δήμος Φυλής στο Πάρκο Κώστας Λιάρος στο Ζεφύρι

Στην πλήρη ανακατασκευή της παιδικής χαράς στο Πάρκο Κώστας Λιάρος στο Ζεφύρι προχώρησε ο Δήμος Φυλής, μετατρέποντας κυριολεκτικά...

Άνω Λιόσια – Λεωφορείο του ΟΑΣΑ έπεσε σε κολώνα – 5 ελαφρά τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με πέντε ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το τροχαίο σημειώθηκε...

Χρήσιμη η Ημερίδα για Ανέργους που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό Ωδείο Άνω Λιοσίων

Την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής, το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά και οι...