spot_img

Εντυπωσίασε η θεατρική ομάδα «Υπερφωτισμένοι» με τη «La Nonna»

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Από τη στιγμή που «γεννήθηκε», πριν λίγα χρόνια, η ιδέα της δημιουργίας της θεατρικής ομάδας στα Άνω Λιόσια υπό τον εμπνευσμένο τίτλο «Οι Υπερφωτισμένοι», η υπέροχη ομάδα του Γιάννη Γαλανόπουλου δίχως αμφιβολία έχει κάνει μεγάλα βήματα, που περιλαμβάνουν πολλές παραστάσεις σε Αθήνα και περιφέρεια, διακρίσεις και αμέτρητα θετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς.

Μια ακόμα απόδειξη της άκρως πετυχημένης και αυξητικά προοδευτικής πορείας των «Υπερφωτισμένων», αποτελεί η παράσταση «La Nonna» η οποία ανεβαίνει στην Θεατρική Σκηνή του Ζεφυρίου, το τριήμερο 10, 11 & 12 Ιουνίου και εντυπωσιάζει όσους έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Η μαύρη κωμωδία «Nonna» του Αργεντινού συγγραφέα Ρομπέρτο Κόσα, είναι ένα αλληγορικό έργο, με πολιτικές αλλά και κοινωνικές αναφορές: γραμμένο το 1977, κατά τη διάρκεια της δεύτερης χρονιάς του χουντικού καθεστώτος του δικτάτορα της Αργεντινής Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, ο Κόσα περιγράφει με έντεχνο τρόπο την αδηφαγία του συστήματος της εποχής, το οποίο αρχικά εξέθρεψε και στη συνέχεια «έφαγε» τους ανθρώπους του, με τον ίδιο τρόπο που η γιαγιά Nonna καταναλώνει τις απίστευτες ποσότητες φαγητού. Μια ξεκάθαρη πολιτική κριτική, διαχρονική και -αν μη τι άλλο- επίκαιρη, ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, υπό το πρίσμα μιας αναπόφευκτης συνέπειας των οικονομικών και κοινωνικών ατασθαλιών του παρελθόντος, τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να πει, «βλέπει» στα εμφανή τρωτά σημεία των πρωταγωνιστών της «La Nonna».

Στο ρόλο της παμφάγου γιαγιάς Nonna o σκηνοθέτης και εμπνευστής των «Υπερφωτισμένων» Γιάννης Γαλανόπουλος, σε αυτόν του ταλαιπωρημένου και τίμιου -πλην νωχελικού- Καρμέλο, ο Σπύρος Μαυρής, ενώ τον ρόλο του «ιθύνοντα νου», τεμπέλη και κατεργάρη Τσίτσο, η εξαιρετική Μπαρμπιλένα Τριανταφύλλου. Την εργατική σύζυγο του Καρμέλο υποδύεται η Σοφία Γκαραβέλα, την όμορφη και πρόθυμη να πουλήσει την ψυχή της, κόρη Μάρτα, η Γεωργία Τσώνη, ο Μιχάλης Οικονομάκος τον τσιγκούνη και οπορτουνιστή Δον Φρανσίσκο, ενώ στο ρόλο της ταλαιπωρημένης θείας Αννιούλας είναι η Ισιδώρα Τούντα.

Ρόλοι με σαφείς αναφορές στην κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, οι οποίοι ακόμα και σήμερα συνθέτουν επακριβώς το μωσαϊκό των μικροαστικών, εργατικών στρωμάτων. Την αφήγηση κάνει η γλυκύτατη μικρή Διονυσία-Ιωάννα Γαλανοπούλου, ενώ προλογίζει o δημοφιλής ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’90 πρωταγωνίστησε στο ρόλο της «Nonna».

Το έργο είναι απολαυστικό, οι χαρακτήρες ενσαρκώνονται ιδιαίτερα επιτυχημένα από τους ηθοποιούς και αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλη την ομάδα, όχι μόνο γιατί φέρνει εις πέρας και με απόλυτη επιτυχία τους καλλιτεχνικούς της σκοπούς, αλλά διότι επιτυγχάνει να συμβάλλει καίρια στην ενίσχυση του πολιτιστικού προφίλ του Δήμου Φυλής, κάτι που χρειάζεται όσο τίποτα άλλο η περιοχή, αξιοποιώντας «διαμάντια» όπως τη νεόδμητη θεατρική σκηνή Ζεφυρίου.

Διανομή

Γιάννης Γαλανόπουλος, Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου, Σπύρος Μαυρής, Σοφία Γκαραβέλα, Ισιδώρα Τούντα, Νίκη Πλαβούκου, Μιχάλης Οικονομάκος, Γεωργία Τσώνη, Διονυσία – Ιωάννα Γαλανοπούλου.

Συντελεστές Παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανόπουλος

Κείμενο: Roberto Cossa

Μετάφραση: Θεόδωρος Εσπίριτου

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Γκουβίτσας

Χορογραφίες: Μαρία Μπούκουρη

Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Γιάννης Γαλανόπουλος

Μακιγιάζ: Ελίνα Τρύφων

Κατασκευή Σκηνικών: Δημήτρης Δάλλης

Εικαστικά Αφίσας & Προγράμματος: Αλεξάνδρα Γαμπιεράκη

Αφίσα & Πρόγραμμα & Φωτογραφίες: Λιάννα Βασιλάρα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Οικονομάκος

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Γαλανόπουλος

Φροντιστήριο: Δήμητρα – Ολυμπία Γαλανοπούλου /Δημήτρης Μαρτάκος / Σεβαστή Τσούνη/ Βασιλική Χριστοδουλάκη / Μάξιμος Μαυρής

Χειρισμός ήχων / Φώτων: Αντώνης Μαστροθανάσης / Χριστίνα Βασιλείου

Παραστάσεις (μέχρι στιγμής):

▪ Παρασκευή 10 Ιουνίου

Θεατρική Σκηνή Δήμου Φυλής, Ζεφύρι

▪ Σάββατο 11 Ιουνίου

Θεατρική Σκηνή Δήμου Φυλής, Ζεφύρι

▪ Κυριακή 12 Ιουνίου

Θεατρική Σκηνή Δήμου Φυλής, Ζεφύρι

▪ Παρασκευή 8 Ιουλίου

1ο Αττικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, Βριλήσσια

(Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη”)

▪ Σάββατο 23 Ιουλίου

Σινέ Ρόδον, Σταφιδόκαμπος Ηλείας

▪ Τρίτη 26 Ιουλίου

18° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κορίνθου

(Θέατρο “Ειρήνη Παπά”, Χιλιομόδι)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

«Κανείς δεν μένει πίσω στον Δήμο Φυλής» – 2η Συνάντηση ενημέρωσης αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου

Το πρόγραμμα «Κανείς δεν μένει πίσω στον Δήμο Φυλής», αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσβλέπει όχι μόνο στη...

Με περηφάνια η παρέλαση στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής

Με μεγαλοπρέπεια, τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και την περήφανη μαθητιώσα νεολαία στο προσκήνιο, εορτάστηκε και φέτος στη Δημοτική...

Άνω Λιόσια – Με την καθιερωμένη παρέλαση ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, ενώπιον των επισήμων, κορυφώθηκαν, στα Άνω Λιόσια οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο...

Χρήστος Παππούς – “Ενότητα και να βασιζόμαστε στους εαυτούς μας το μήνυμα του ‘21”

«Χρειάζεται εθνική ομοψυχία, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση. Να δουλεύουμε ενωμένοι και να βασιζόμαστε στους εαυτούς μας. Να μην...