spot_img

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Ένα… σύγχρονο θαύμα στη Φυλή

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Ο αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου Μητροπολιτικός Ναός της Χασιάς, χτίστηκε το 1992, δίπλα ακριβώς από την παλιά εκκλησία. Οι φυσικές καταστροφές που υπέστη ο παλιός ναός, κυρίως από τους σεισμούς, έκαναν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας, μοντέρνας εκκλησίας, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πιστών στη Φυλή.

Οι αρχικές σκέψεις ήταν ο νέος ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου να μεταφερθεί λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά (στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου) ωστόσο έντονες ήταν οι αντιδράσεις του κόσμου που ήταν συναισθηματικά δεμένος με αυτό τον χώρο· κάτι που ήταν απόλυτα φυσιολογικό, αφού για τους περισσότερους Χασιώτες ο χώρος αυτός σήμαινε πολλά: αναμνήσεις, χαρές, γάμοι βαφτίσια, συγκινήσεις, αποχαιρετισμοί αγαπημένων προσώπων και τόσα άλλα ακόμα. Αναμνήσεις που στάθηκαν αρκετές για να αλλάξουν εκ νέου τα πλάνα.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία επεσήμαινε την ανάγκη διατήρησης της παλιά εκκλησίας, και με αυτό ως δεδομένο, έπρεπε να βρεθεί η «χρυσή τομή», προκειμένου να κτιστεί η νέα εκκλησία δίπλα στον παλιό ναό, χωρίς αυτός να καταστραφεί. Πράγματι, η απόφαση που πάρθηκε ήταν ο παλιός ναός να διατηρηθεί και η νέα εκκλησία να κτιστεί στον άλλοτε προαύλιο χώρο του. Το πρόβλημα που προέκυψε είχε να κάνει με το που θα κοιτάζει το ιερό. Ως είθισται, στις εκκλησίες το ιερό πρέπει να κοιτάζει προς την ανατολή, ωστόσο εξασφαλίστηκε μια εξαίρεση και πλέον το ιερό του Νέου Μητροπολιτικού Ναού κοιτάζει βορειοανατολικά, όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως τονίζει ο εφημέριος του ναού πάτερ Δημήτριος Παναγακόπουλος: «Ο συγκεκριμένος ναός έχει μια απίστευτη πρωτοτυπία. Χτίστηκε μέσα σε εννέα μήνες! Ο πόθος των κατοίκων ήταν ένας μεγάλο ναός! Ο Θεός βοήθησε, μαζί και αρκετός κόσμος και ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε να φτιαχτεί ο ναός σε χρόνο ρεκόρ…».

«Ατραξιόν», όχι μόνο για τη Φυλή, αλλά και για όλη την Αττική αποτελεί το φημισμένο πανηγύρι της Χασιάς, που γίνεται το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Παραδοσιακά, χιλιάδες κόσμου όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από περιοχές όπως η Θήβα, η Χαλκίδα, η Λιβαδειά και η Κόρινθος, έχουν βρεθεί στο κέντρο της Χασιάς, για να απολαύσουν ένα αυθεντικό αρβανίτικο γλέντι. Τεράστια καλλιτεχνικά ονόματα και «θρύλοι» της πίστας έχουν κατά καιρούς περάσει από το πανηγύρι της Χασιάς: Κώστας Ρούκουνας, Μανώλης Αγγελόπουλος, Καίτη Γκρέυ, Βαγγέλης Περπινιάδης, Μιχάλης Μενιδιάτης, Δημήτρης Ευσταθίου, Ρένα Ντάλμα, Λίτσα Διαμάντη, Λέλα Παπαδοπούλου, Γιώργος Παπασιδέρης, Κώστας Σκαφίδας, Βάσω Χατζή, Βασιλόπουλος, Μπέκος και πολλοί ακόμα, παλαιοί, αλλά και νεώτεροι τραγουδιστές έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στις αξέχαστες αυγουστιάτικες βραδιές της Μεγάλης Γιορτής της Χασιάς.

Δείτε φωτογραφίες από την περιφορά της Εικόνας στη Χασιά, την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023:

[FBW]

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου στο Ζεφύρι (φωτό)

Με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου, κορυφώθηκαν την Κυριακή 27 Αυγούστου οι διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις εις...

Χασιά – Πώς οι μέλισσες θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των καμένων δασών;

Με την έμπρακτη στήριξη των μελισσοκόμων, η δουλειά των μελισσών μπορεί να βοηθήσει στην άνθιση των καμένων δασών Όταν...

Παρεκκλήσι Αγίου Φανουρίου – Ένα έργο αγάπης των Ζεφυριωτών

Η κατασκευή του πανέμορφου παρεκκλησιού του Αγίου Φανουρίου στο Ζεφύρι, ήταν ένα έργο που επιτελέστηκε κατά κύριο λόγο...