spot_img

ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής: Νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο την Παρασκευή 29/9

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΕΛΜΕ  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Καλούμε στη νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο

την Παρασκευή, 29/9, μετά τη 1μμ

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας από 14 ΕΛΜΕ της Αττικής στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Τα θέματα αιχμής της κινητοποίησης ήταν η έγκριση των  “ολιγομελών τμημάτων” των ΕΠΑΛ, και για όλα τα σχολεία ο χωρισμός των “υπεράριθμων τμημάτων”, τα τμήματα με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και τα ξενόγλωσσα. Επίσης, στην παράσταση συμμετείχαν μαθητές από ΕΠΑΛ και γονείς.

Οι ΕΛΜΕ παρουσίασαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία με τα υπεράριθμα τμήματα των 28 και 29 μαθητών, με τα ολιγομελή των ΕΠΑΛ (500 τμήματα έχουν εγκριθεί από τα 1700, που είχαν εγκριθεί πέρυσι), με τα 27αρια κατευθύνσεων και ΟΠ καθώς και με τα τμήματα με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Υ.Α. για τα ξενόγλωσσα τμήματα και τις αυθαιρεσίες που παρουσιάζονται σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμογής της Υ.Α για τη 2η ξένη γλώσσα, όχι μόνο στην 1η γυμνασίου αλλά σε όλες τις τάξεις. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αποτελεί  ακόμη ένα βαρύ χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και προκαλεί νέα πλεονάσματα εκπαιδευτικών με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργασιακά τους δικαιώματα, αλλά και απώλεια θέσεων εργασίας αναπληρωτών.

Παρά την θριαμβολογία του Υπουργείου Παιδείας για την έγκαιρη πρόσληψή τους, η πραγματικότητα είναι διαφορετική στη β/βάθμια εκπ/ση και με σημαντικές στρεβλώσεις. Οι αναπληρωτές είναι μόνο 954 γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων και 2094 στην ειδική αγωγή. Έτσι, αλλού έχει καλυφθεί μόλις το 30% των αναγκών στη γενική αγωγή, ενώ αλλού προσλήφθηκαν γυμναστές όταν ήδη υπάρχουν μόνιμοι πλεονάζοντες. Η κάλυψη των κενών θα επιδιώξουν να γίνει με κόψιμο τμημάτων και με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας.

Οι ΕΛΜΕ απαίτησαν από τον Περιφερειακό διευθυντή την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών. Να μη γίνει καμία μετακίνηση μαθητών γιατί οδηγεί με βάση την εμπειρία προηγούμενων χρόνων στη σχολική εγκατάλειψη. Ιδιαίτερα στα εσπερινά οι περισσότεροι μαθητές είναι εργαζόμενοι, αλλά και στα πρωινά το πρόβλημα των αποστάσεων βάζει ένα ακόμη εμπόδιο στη φοίτηση. Να διαιρεθούν όλα τα υπεράριθμα τμήματα. Να μην λειτουργούν κατευθύνσεις και Ο.Π με 27 μαθητές. Να μην υλοποιηθεί η απαράδεκτη Υ.Α. για τα ξενόγλωσσα και τα τμήματα με μαθησιακές δυσκολίες.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στη συνάντηση υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική και επέμεινε στην εφαρμογή της.Για τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ ο Περιφερειακός ανέφερε γενικόλογα πως θα εγκρίνει με βάση τις αρμοδιότητες, που του δίνει η Υ.Α, δηλ. με κριτήριο τη μοναδικότητα των τμημάτων σε επίπεδο διεύθυνσης, τα τμήματα Γ΄ και Δ΄ τάξης  των εσπερινών και θα εξετάσει περιπτώσεις όπου είναι δύσκολες οι μετακινήσεις. Για τα ειδικά τμήματα της Γ’ και της Δ’ τάξης δήλωσε ότι μάλλον θα υπάρξει συνδιδασκαλία με τα κανονικά τμήματα υπό προϋποθέσεις, αλλιώς θα μετακινούνται οι μαθητές.

Για τα υπόλοιπα θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα λόγω διαφορετικών στοιχείων του e-epal με το myschool. Όμως, πριν εκθείαζε τις «επιτυχημένες» ηλεκτρονικές εγγραφές. Και ξέχασε να αναφέρει πόσες φορές το 2017 κάτω από την πίεση του κλάδου τροποποιήθηκαν τα χρονικά όρια αυτών των εγγραφών Ιούνιο και Σεπτέμβριο, αλλά και οι ομάδες που είχαν δικαίωμα εγγραφής κάθε φορά. Παρά την επιμονή μας, σε καμία περίπτωση δε δεσμεύτηκε αν θα εγκρίνει ή θα εισηγηθεί θετικά για τμήματα κυρίως ειδικοτήτων με 5 ή 6 μαθητές που είναι πολλά στην Αττική κυρίως στις ειδικότητες Γ΄ και Δ΄ τάξης των εσπερινών.

Σχετικά με τις εκπρόθεσμες εγγραφές και το αίτημά μας να γίνουν άμεσα στα σχολεία και πριν την έγκριση ολιγομελών, δεν απάντησε συγκεκριμένα και είπε να σταλούν τα ονόματα στις Διευθύνσεις το αργότερο ως τις 21/9.

Όσο για τα 28αρια και τα 29αρια τμήματα στη γενική εκπαίδευση, δήλωσε ότι η έγκριση τμημάτων έγινε 31/8 και στην αντίδραση των ΕΛΜΕ πως οι μετεγγραφές του Σεπτεμβρίου αλλάζουν το τοπίο των τμημάτων και του αριθμού των μαθητών,   ανέφερε ότι θα χωριστούν, αφού πρώτα ελεγχθούν οι μετεγγραφές και η νομιμότητα τους, προσβάλλοντας και τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία. Είπε μάλιστα ότι θα γίνουν και νέες συνενώσεις τμημάτων στην αντίθετη περίπτωση.

Επέμεινε στην εφαρμογή των Υ.Α. για τα ξενόγλωσσα και τα τμήματα με μαθητές ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών. Δήλωσε άγνοια για τις αυθαιρεσίες στην εφαρμογή τους.

Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε πως ο μόνος  δρόμος  για να  αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο αποφασιστικός και μαζικός αγώνας. Με μαχητικές κινητοποιήσεις  σε συντονισμό με τους γονείς και τους μαθητές μας έχουμε κερδίσει συχνά τη διατήρηση και το άνοιγμα τμημάτων στα σχολεία. Αντίθετα η αποδοχή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των εντολών της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε κλείσιμο τμημάτων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση των μαθητών και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών.

Καλούμε τους διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων σε Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να μην αποδεχτούν τις πιέσεις για κλείσιμο τμημάτων. Να ενημερώσουν γονείς και μαθητές και μαζί με την ΕΛΜΕ να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε νέα κινητοποίηση για τα τμήματα, τα προβλήματα των αναπληρωτών και της Εκπαίδευσης γενικότερα,

Και πάλι στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή, 29/9, μετά τη 1μμ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Παιδικοί Ζεφυρίου – Πασχαλινά δώρα και ευχές από τον Γιώργο Κούρκουλο

Πασχαλινά δώρα και ευχές μοίρασε ο αναπληρωτής Δήμαρχος των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος την Μ.Τρίτη...

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια ληστών στο Ζεφύρι – Δείτε το βίντεο

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην τέλεση κλοπών οχημάτων,...

Στα “δίχτυα” της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα για διακίνηση κοκαΐνης στο Ζεφύρι

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζεφύρι, 2 άνδρες, (ηλικίας 55 και 41 ετών),...

Οικογενειακή… μπίζνα στο Ζεφύρι – Έκρυβαν ηρωίνη σε δέντρα και σκουπίδια και τα διακινούσαν στη Μεσσηνία

Ο 37χρονος Ρομά, η 33χρονη σύζυγός του και ο 17χρονος γιος τους προμηθεύονταν ναρκωτικά από το Ζεφύρι Αττικής...