spot_img

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – Σε τραγική κατάσταση ο ΧΥΤΑ Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Αντιπροσωπεία του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ μαζί με τον βουλευτή του ΜεΡΑ 25 κ. Κρίτωνα Αρσένη,  επισκεφτήκαμε  τον ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να δούμε από κοντά την κατάσταση του ΧΥΤΑ .

Αυτά που είδαμε κατά την  επίσκεψη επιβεβαιώνουν  τους φόβους μας πως η διάθεση  των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής  μόνο ασφαλής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.  Η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται  στο ενδιάμεσο κύτταρο  που βρίσκεται στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων και σε ένα ταμπάνι που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ύψος με έντονη κλίση.

Στην περιοχή της Β΄ Φάσης που έχει ήδη γεμίσει,  έχει σχηματιστεί ένα τεράστιο  βουνό που ξεπερνά σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο  και υπάρχουν έντονες ρωγμές στο έδαφος  που μπορούν να κρύβουν κίνδυνο κατολισθήσεων .

Στην περιοχή της «αποκατεστημένης» χωματερής των Άνω Λιοσίων  και δίπλα στον κρατήρα που υπάρχουν χιλιάδες τόνοι ασκέπαστης λυμματολάσπης ,  αναδύονται τοξικοί καπνοί από το έδαφος που έχει σταματήσει νε δέχεται σκουπίδια από τα τέλη του 1990 .

Τα παραγόμενα προϊόντα του ΕΜΑΚ  Άνω Λιοσίων (SRF-RDF) και το CLO θάβονται στη χωματερή  την ώρα που πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ.

Πριν ακόμα συζητηθούν  στην ολομέλεια του ΣτΕ  οι αιτήσεις ακυρώσεως  για την για την Απόφαση  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρούν τα έργα του νέου ΧΥΤΑ που αποφασίστηκε από την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 31/9/2019 υπό την προεδρία της κ. Ρένας Δούρου.

https://www.youtube.com/watch?v=f5bmmlE29CQ&ab_channel=%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF

Στο video φαίνεται  το «Σινικό τείχος» 1.535 μέτρων που κατασκευάζεται προκειμένου να σχηματιστεί μια λίμνη σκουπιδιών χωρητικότητας 4.300.000 κ.μ . 

Πάγιο αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής  και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής .

Όμως  αυτή την ώρα λόγω της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει,   χρειάζεται και η άμεση παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΧΥΤΑ  και πόσο ασφαλής είναι η διάθεση των απορριμμάτων στον χώρο.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ο κ. Αρσένης  δήλωσαν πως θα αναλάβουν την  πρωτοβουλία να καλέσουν  τους επιθεωρητές περιβάλλοντος  να επισκεφτούν  την εγκατάσταση  .

Θα αναλάβουν  την πρωτοβουλία να καλέσουν  αντιπροσωπεία της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής  να επισκεφτεί μαζί μας την εγκατάσταση   προκειμένου νε ενημερωθεί και η βουλή των Ελλήνων για την τραγική κατάσταση στη χωματερή της Φυλής.

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις γιατί  υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα .

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με πέντε κιλά ηρωίνη κρυμμένη σε φιάλη υγραερίου πιάστηκε 48χρονος στο Ζεφύρι

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-5-2023) στο Ζεφύρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης...

Δήμος Φυλής – Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα για τη στάση και στάθμευση στις λωρίδες διέλευσης τυφλών

Αυστηρές προειδοποιήσεις για την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης επάνω στις λωρίδες διάβασης τυφλών, με την επισήμανση ότι “Η...

Εντυπωσίασαν οι έφιπποι στην παρέλαση του Ζεφυρίου

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Δημοτική Κοινότητα Ζεφυρίου για την 202η επέτειο από...

Δεντροφύτευση στη Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου

Συνεχίστηκε και φέτος, με τη φύτευση επτακοσίων (700) φυτών, το Πρόγραμμα Δεντροφύτευσης της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου. Τα φυτά, που...