spot_img

Δυτικό Μέτωπο – Παρέμβαση για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Πραγματοποιήθηκε η  συνέντευξη τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στην αίθουσα συνεδριάσεων της  ΠΟΕ- ΟΤΑ.

Οι εκπρόσωποι του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους  και τους παρόντες στην συνέντευξη   για τις τελευταίες δραματικές εξελίσσεις  στο μέτωπο  της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Αττικής.

Στην σημερινή συνέντευξη παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για :

  • Την  σκοπιμότητα και τις  συνέπειες των αποφάσεων -στο παραπέντε- της κ. Δούρου και της  ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για τις νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ της Φυλής και  την νέα  χωματερή στην λεγόμενη  Γ  Φάση.
  • Την  απόπειρα  να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, με προτεραιότητα το λατομείο Μουσαμά.
  • Την  πλήρη απαξίωση των πολιτικών αποκεντρωμένης διαχείρισης -με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην ανακύκλωση- και την  εγκατάλειψη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
  • Την  αδιαφάνεια και την  μυστικότητα, με την οποία κινείται η κυβέρνηση και η νέα περιφερειακή διοίκηση.
  • Την  εκφρασμένη διάθεση για πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και την  δυναμική επαναφορά καταδικασμένων πρακτικών, όπως αυτή της καύσης των απορριμμάτων.

Αναλυτικά:

«Οι προβλέψεις μας (δυστυχώς) επιβεβαιώνονται -Το αδιέξοδο οδηγεί για μια ακόμη φορά στη Φυλή»

«Όπως είναι γνωστό, μια από τις τελευταίες πράξεις της Ρ. Δούρου πριν αποχωρήσει ήταν η απόφαση για νέες εσωτερικές επεκτάσεις στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ και ανάθεση μελέτης για επέκταση του ΧΥΤΑ σε νέα περιοχή (Γ Φάση). Ήταν μια εξέλιξη που προκλήθηκε από την εγκληματική αδράνεια της Πολιτείας και της Περιφέρειας σε σχέση με την υλοποίηση του Εθνικού (2015) και του Περιφερειακού (2016) Σχεδιασμού, την οποία είχαμε προβλέψει και καταγγείλει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχαμε κάνει και συμβολική κατάληψη της νέας  περιοχής επέκτασης.

Ζητάμε λοιπόν να ανακληθεί αμέσως η 248/2019 απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ που πάρθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος την 1η Αυγούστου. Η  απόφαση αυτή σημαίνει νέα χωματερή στη Φυλή, στην περιοχή της γ΄ φάσης και αυτό πλέον το ομολογούν οι πάντες. Για προαποφασισμένη, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής προς την κατεύθυνση της Αττικής Οδού (μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο χώρο, κάνει λόγο ο κ. Γραφάκος)

Όπως είχαμε προβλέψει, ο ασαφής και άτολμος Περιφερειακός Σχεδιασμός που είχε εκπονήσει η Ρ. Δούρου μαζί με τη διαφαινόμενη απροθυμία εφαρμογής του, οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε κρίση σκουπιδιών στην Αττική. Κρίση που «ανακάλυψε» ο Γ. Πατούλης, αμέσως μετά την εκλογή του, αναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία ξεχάστηκε μετά την πραξικοπηματική εν κρυπτώ απόφαση του ΕΣΔΝΑ για επέκταση της Φυλής. Μια απόφαση – ντροπή, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια και χωρίς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας που υποτίθεται ότι περίμενε οριστικό κλείσιμο της Φυλής.

Το Δυτικό Μέτωπο, εδώ και 3 χρόνια, προειδοποιούσε πως μεθοδεύεται συστηματικά  νέα χωματερή στη γ΄ φάση. Το αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν  τα πράγματα, ήταν μεθοδευμένο, προκειμένου να αποφασιστεί η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Δεν ανακάλυψαν ξαφνικά πως ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή ως τον ερχόμενο Νοέμβριο. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει την κ. Δούρου και την κυβέρνηση άπειρες φορές για τον κορεσμό του ΧΥΤΑ και την επερχόμενη κρίση και αυτοί μας έλεγαν δεν υπάρχει deadline και πως παριστάνουμε τις Κασσάνδρες. Θυμίζουμε πως, κατά τη διάρκεια της θητείας της κ. Δούρου, είχαμε άλλες δυο επεκτάσεις στο ΧΥΤΑ Φυλής. Το 2017, για 3.500.000 κ.μ. και το 2018, για 1.500.000 κ.μ. και πάντα η δικαιολογία ήταν πως η επέκταση αυτή θα είναι η τελευταία και πως θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Το αδιέξοδο και τα στενά χρονικά περιθώρια είναι τώρα δεδομένα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να γίνει άλλη μια φορά νέα χωματερή στη Φυλή. Η συνέχιση της λειτουργίας της δεν είναι μονόδρομος. Όποια νέα  εγκατάσταση και να γίνει, είτε στη Φυλή, είτε αλλού, θα χρειαστεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, διεθνείς διαγωνισμούς, νέα κατασκευαστικά έργα κ.λπ..

Ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το κλείσιμό του θα διασφαλιστεί οριστικά και αμετάκλητα με την παύση του συνόλου των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) Φυλής και την ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, για όσο χρόνο χρειαστεί. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για τη λεγόμενη αναβάθμιση του ΕΜΑΚ Φυλής. Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του θηριώδους, αναποτελεσματικού και πανάκριβου ΕΜΑΚ συνιστά σκάνδαλο και αδικία σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.
  • Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.
  • Να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ, που κρύβει ο δήμαρχος Φυλής. Η συγκάλυψη του σκανδάλου των συγκεκριμένων μελετών από την κ. Δούρου και την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν προκλητική και απαράδεκτη και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν κοντά στο ΧΥΤΑ.
  • Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ζωφριάς του δήμου Φυλής και γειτνιάζει με την Πετρούπολη και το Καματερό.

Μας ανησυχεί βαθύτατα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνηση, μέσω του ΓΓ διαχείρισης αποβλήτων κ. Γραφάκου, όσο και η διοίκηση της περιφέρειας, υπό τον κ. Πατούλη. Διακρίνουμε μια ξεκάθαρη πρόθεση υπονόμευσης της αντίληψης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλλει με τις πολιτικές που ακολούθησαν, η απελθούσα κυβέρνηση και η απελθούσα διοίκηση της περιφέρειας Αττικής. Πρακτικά, εκφράζεται με τη μονομερή εστίαση στην κατασκευή 3-4 μονάδων μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων -μέσω ΣΔΙΤ-, με τη δημιουργία προϋποθέσεων για το συνδυασμό τους με υποδομές ενεργειακής αξιοποίησης – καύσης και με τη ραγδαία επέκταση πρακτικών ιδιωτικοποίησης σε όλους τους τομείς της διαχείρισης.

Προσπαθούν να παρουσιάσουν τις επιλογές τους σαν αναγκαίες τεχνοκρατικές λύσεις, αποκρύπτοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι, πρωτίστως, πολιτικό – κοινωνικό ζήτημα. Πρόκειται για επιλογές υψηλού κόστους, υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, ασύμβατες με τη λογική της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και ανίκανες να απαντήσουν αποτελεσματικά στην τρέχουσα κρίση, αφού η υλοποίησή τους έχει ελάχιστο βάθος τα 3-4 χρόνια.

Στον αντίποδα αυτών των επιλογών, επισημαίνουμε -για μια ακόμη φορά- την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη, ως βέλτιστη επιλογή, ακολουθούμενη από την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τις άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. κομποστοποίηση βιοαποβλήτων). Αυτές  είναι και οι βασικές προτεραιότητες σε όλες τις σύγχρονες πολιτικές διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, αυτές είναι και οι βασικές προβλέψεις στο υφιστάμενο Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ακόμη και -σε επίπεδο λόγων- στο υφιστάμενο Περιφερειακό σχέδιο. Τα παραπάνω προϋποθέτουν σαφή πολιτική βούληση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικές ρυθμίσεις, χρηματοδότηση, στήριξη του δημόσιου – κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης κ.λπ..).

Θέλουμε, στο σημείο αυτό, να κάνουμε μια κρίσιμη διαπίστωση: για να μπορέσει να υλοποιηθεί ομαλά ένας τέτοιος σχεδιασμός στην Αττική, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η κρίση που υφέρπει και αυτό σημαίνει -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο-  την άμεση κατασκευή νέων χώρων τελικής διάθεσης, στη βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τον κορεσμό του Θριασίου πεδίου, σε εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης.

Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει -για τα επόμενα χρόνια- ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, κραδαίνοντας τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους, το μόνο που επιτυγχάνουν -συνειδητά ή ασυνείδητα- είναι τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων, που σχετίζονται με αυτήν και την προετοιμαζόμενη καύση των απορριμμάτων.

Σαν Δυτικό Μέτωπο, έχουμε, ήδη, ζητήσει συνάντηση με την ΕΕ και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να τους εκθέσουμε τις απόψεις μας και να ζητήσουμε από τη νέα διοίκηση και την κυβέρνηση να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» και να δημοσιοποιήσουν το δικό τους συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα, δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε, ούτε στιγμή, να υποστηρίζουμε τους παραπάνω στόχους, με ότι μέσο διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε:

  • Σε συντονισμό δράσης, όλα τα κινήματα και τους φορείς που αγωνίζονται για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.
  • Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής να απαιτήσουν την ανάκληση της 248/2019 απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και αν δεν ανακληθεί να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να αποτραπεί η νέα χωματερή.»
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα