spot_img

«Δυτικό Μέτωπο» – Νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή, στα «μουλωχτά» και με συνοπτικές διαδικασίες

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Θα περίμενε κανείς, μέσα στο κλίμα των ημερών, να επικρατεί ένα πνεύμα βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος και με την υγεία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού.

Και όμως, αυτό το πνεύμα -ούτε και σε αυτές τις συνθήκες- φαίνεται να αγγίζει τη διοίκηση της περιφέρειας  Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, όταν οι επιλογές της έχουν να κάνουν με τις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκων της Δυτικής Αθήνας – Αττικής. Το αντίθετο συμβαίνει: αξιοποιούν τη γενική ανασφάλεια, προκειμένου να υλοποιήσουν -όσο γίνεται πιο ανώδυνα γι’ αυτούς-  τις εγκληματικές επιλογές τους στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Είναι γνωστή η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή, απόφαση που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Απόφαση που πήρε η διοίκηση Δούρου -στο «παρά πέντε» της λήξης της θητείας της- και την οποία υποστήριξε και συνεχίζει με ιδιαίτερο ζήλο η νέα διοίκηση Πατούλη, χωρίς ποτέ να ζητηθεί η γνώμη των ενδιαφερομένων και χωρίς ποτέ να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, ούτε καν στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ. Ένα κλειστό κύκλωμα πολιτικών παραγόντων και οικονομικών συμφερόντων παίζει με τη ζωή μας, διαιωνίζοντας τη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής και του μοναδικού ΧΥΤΑ ολόκληρης της περιφέρειας.

Σα να μην έφτανε αυτή η απαράδεκτη επιλογή, έχουμε και μια νέα πραξικοπηματική απόφαση και μια νέα τεράστια δυσάρεστη εξέλιξη για όλους εμάς, στη Δυτική Αθήνα – Αττική: στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 13/3/2020, διαπιστώνεται ότι ο διαγωνισμός καθυστερεί, ότι οι προσωρινές λύσεις – μπαλώματα με το πρώτο και το δεύτερο «πανωσήκωμα» εξαντλούνται και αποφασίζουν να φτιάξουν μια νέα χωματερή, με συνοπτικές διαδικασίες, προτού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που οι ίδιοι προκήρυξαν. Ο ωραιοποιημένος τρόπος με τον οποίο παρουσιάζουν την επιλογή τους είναι αυτός:

«Η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, εγκρίνει τη μελέτη και τους όρους πρόσκλησης για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης για το έργο με τίτλο «Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής», με εκτιμώμενη αξία 5.335.000,00 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.» και «με την εκτέλεση του έργου αναμένεται να δημιουργηθεί λεκάνη που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε (5) περίπου μήνες.»

Η μελέτη και οι όροι της πρόσκλησης παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό για τους «κοινούς θνητούς», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι «κουμάντο» κάνουν τα εργολαβικά συμφέροντα, που λυμαίνονται όλες τις δραστηριότητες στην εγκατάσταση της Φυλής. Αυτήν την αλήθεια δεν μπορεί να την κρύψει, ούτε να την υποβαθμίσει η τεχνητή αξιοποίηση του φόβου για μια γενικευμένη περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση. Κάνουν, επίσης, μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού μπορούν να μας οδηγήσουν στην αυτό-φίμωση ή να μας κάνουν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες θα βρούμε τον τρόπο να αντισταθούμε. Το νέο «πραξικόπημα» δε θα περάσει!

19.3.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (ΕΔΩ)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με πέντε κιλά ηρωίνη κρυμμένη σε φιάλη υγραερίου πιάστηκε 48χρονος στο Ζεφύρι

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-5-2023) στο Ζεφύρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης...

Δήμος Φυλής – Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα για τη στάση και στάθμευση στις λωρίδες διέλευσης τυφλών

Αυστηρές προειδοποιήσεις για την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης επάνω στις λωρίδες διάβασης τυφλών, με την επισήμανση ότι “Η...

Εντυπωσίασαν οι έφιπποι στην παρέλαση του Ζεφυρίου

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Δημοτική Κοινότητα Ζεφυρίου για την 202η επέτειο από...

Δεντροφύτευση στη Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου

Συνεχίστηκε και φέτος, με τη φύτευση επτακοσίων (700) φυτών, το Πρόγραμμα Δεντροφύτευσης της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου. Τα φυτά, που...