spot_img

Απόλυτα επιτυχημένη η γιορτή για τα 30 χρόνια της «Γρίζας»

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

30 ΧΡΟΝΙΑ «ΓΡΙΖΑ»

30 χρόνια πλούσιας πολιτιστικής παρουσίας.

30 χρόνια εκτενούς λαογραφικής και ιστορικής έρευνας.

Με απόλυτη επιτυχία και πέρα από κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 η εκδήλωση της «Γρίζας» για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.

Την εκδήλωση κόσμησαν με την παρουσία τους τα χορευτικά τμήματα αδελφών συλλόγων που παρουσίασαν αρβανίτικους χορούς από την Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια και συγκεκριμένα:

ο Παραδοσιακός Λαογραφικός Σύλλογος Καματερού «Το Γιορντάνι» με Πρόεδρο την κα Ευτυχία Καματερού και υπεύθυνη χορευτικού την κα Αργυρώ Βασιλοπούλου-Μαρπίνη,

ο Παραδοσιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Φυλής «Φυλασία» με Πρόεδρο την κα Ιωάννα Τσεβά και χοροδιδάσκαλο τον κο Αριστοτέλη Κατσινέλη,

η Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου με Πρόεδρο τον κο Ζώτο Ζωτιάδη και χοροδιδάσκαλο τον κο Βασίλη Μεσσαριτάκη,

το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αχαρνών με Πρόεδρο την κα Νίτσα Βαρελά και χοροδιδάσκαλο τον κο Σπύρο Βαρελά,

το Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων με υπεύθυνη την κα Σοφία Λιάπη και χοροδιδάσκαλο την κα Χριστίνα Στέρπη,

ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Παραδοσιακή Αναβίωση – Αχαρναϊκή Κληρονομιά» με Πρόεδρο την κα Παναγιώτα Λούκη και χοροδιδάσκαλο την κα Αγγελική Λούκη,

ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Το Αλωνάκι» με Πρόεδρο την κα Φωτεινή Σκολίδη και χοροδιδάσκαλο τον κο Δημήτρη Λιανοστάθη (το χορευτικό συνόδευσε ο χοροδιδάσκαλος κος Πέτρος Ρέτσας),

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μάνδρας «Βαλαρία» με Πρόεδρο την κα Σπυριδούλα Παναγιωτοπούλου και χοροδιδάσκαλο την κα Σαμπρίνα Τσίγκου και

ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας «Ηγέχορος» με Πρόεδρο την κα Δήμητρα Λιέπoυρη και χοροδιδάσκαλο τον κο Νίκο Στεργίου,

ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν το Κ.Ε.Δ.Ω. Καπανδριτίου και ο Αρβανίτικος Πολιτιστικός Σύλλογος Καλάμου «Μπέσα», που δεν κατάφεραν τελικά να παραστούν.

Τα χορευτικά τμήματα συνόδευσαν ο Παναγιώτης Λάλεζας και ο Σπύρος Μπρέμπος στο τραγούδι και παραδοσιακή ορχήστρα.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν τα 113 ιδρυτικά μέλη, που συνυπέγραψαν το Καταστατικό του Συλλόγου και έθεσαν τις βάσεις για την καταγραφή, τη διατήρηση, την προβολή και τη διάδοση της παράδοσης των Άνω Λιοσίων. Την πλακέτα παρέλαβε ο Δήμαρχος Φυλής κος Χρήστος Παππούς, ως ένας εκ των 113 ιδρυτικών μελών που έφτασε στο υψηλότερο τοπικό αξίωμα και ο οποίος επέστρεψε την πλακέτα προς έκθεση στο χώρο του Συλλόγου, καθώς αυτή ανήκει ισότιμα σε όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Στη συνέχεια και παρουσία εκπροσώπων όλων των προσκεκλημένων Συλλόγων, η «Γρίζα» τίμησε το μουσικολόγο και λαογράφο κο Παναγιώτη Μυλωνά, για το κολοσσιαίο έργο του στην καταγραφή και ανάδειξη της Ελληνικής Παράδοσης και το σεβασμό του προς τις ρίζες του Ελληνισμού, μέσα από την επί 50 χρόνια τηλεοπτική εκπομπή «Μουσική Παράδοση» της ΕΡΤ, μεταλαμπαδεύοντας παραδόσεις, θρύλους, αλλά και φράσεις που έρχονται από την μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα και κυρίως διέσωσε και διέδωσε την ελληνική μουσική παράδοση μέσα από την πηγή της και στη γνήσια μορφή της και μακριά από περιποιήσεις και προχειρότητες.

Η τελευταία τιμητική βράβευση της βραδιάς αφορούσε στον πρώτο και επί 27 συναπτά χρόνια αγέρωχο Πρόεδρο της «Γρίζας» κο Αλέξανδρο Σύρμα, που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο προς το Σύλλογό, όσο και από τη θέση του Γεν. Γραμματέα της Επιτροπής Ενημέρωσης επί των Εθνικών Θεμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Καμπάλας της Ουγκάντα, πατήρ Παύλος Κεφαλέας, οι πατέρες Κανέλλος Αδαμόπουλος και Σταμάτιος Ευσταθίου, ο Βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. κος Βασίλης Οικονόμου, ο πρώην Βουλευτής Αττικής κος Νικόλαος Καντερές, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κος Ταξιάρχης Φαρμάκης ως εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου, ο Δήμαρχος Φυλής κος Χρήστος Παππούς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Ζωή Αρβανιτάκη-Περισοράτη, οι Αντιδήμαρχοι κοι Δημήτριος Καμπόλης, Μιχαήλ Οικονομάκης, Αθανάσιος Σχίζας και Σπύρος Μπρέμπος, οι Αναπληρωτές Δήμαρχοι κοι Νικόλαος Χατζητρακόσιας, Γεώργιος Σονίδης, Ευγενία Μπάρα και Γεώργιος Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού «Πάρνηθα» κος Γεώργιος Μαυροειδής, Ο Πρόεδρος Α’/θμιας Εκπαίδευσης κος Ιωάννης Κρεμμύδας, οι Πρόεδροι των Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων κος Παναγιώτης Καμαρινόπουλος, Ζεφυρίου κος Γεώργιος Κούρκουλος και Φυλής κος Ευάγγελος Σταματάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σάββας Σάββας και Χρυσούλα Κουράση, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Φυλής κος Αργύρης Αργυρόπουλος, το μέλος του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Φυλής κος Στέλιος Νίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κος Χαράλαμπος Καούκης, ο πολιτευτής Περιφέρειας Δυτ. Αττικής του «Ποταμιού» κος Αθανάσιος Βασιλείου και η πολιτευτής της Περιφέρειας Ανατ. Αττικής κα Κατερίνα Σαφαρίκα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την τιμητική παρουσία τους στην εκδήλωση την Επιτροπή Ενημέρωσης επί των Εθνικών Θεμάτων δια την παρουσία του Προέδρου κου Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου και του Α’ Αντιπροέδρου κου Σπύρου Δημητρίου, τη Διαρκή Γραμματεία των Συμποσίων Ιστορίας και Λαογραφίας Αττικής δια την παρουσία του κου Δημητρίου Γιώτα καθώς και τον πρώην Πρόεδρο της Ιστορικής & Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών κο Ιωάννη Ματουκά.

Ευχαριστούμε θερμά τον πρώην Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κο Βασίλη Φίλια, τον Επίτιμο Πρόεδρο της Επιτροπής Ενημέρωσης επί των Εθνικών θεμάτων κο Αχιλλέα Λαζάρου και την Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Αχαρνών, που δεν κατάφεραν να παραστούν αλλά απέστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων: Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, Αιγαιοπελαγίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων ο «Αιγέας», Κρητών Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου «Η Μεγαλόνησος», Μακεδόνων-Θρακών Δήμου Φυλής, Βορειοηπειρωτών Άνω Λιοσίων, Επτανησίων Δήμου Φυλής, Ηπειρωτών Ζεφυρίου και Κερασοβιτών Πωγωνίου, των Συλλόγων: Όμιλος Ολυμπιακών Αθλημάτων «Φερενίκη», «Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού & Τεχνών» Δήμου Φυλής, Νέων Δήμου Φυλής, Νέων Φυλής «Η Φυλή», Δροσούπολης, Ζωφριάς, «Εθνικός Πανοράματος», καθώς και διαχειριστές και μέλη της διαδικτυακής ομάδας «Αρβανίτες & Αρβανίτικα».

Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους αγκάλιασαν με τόση θέρμη την εκδήλωση, τιμώντας την τριαντάχρονη πορεία της «Γρίζας» και διασκέδασαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που πλαισίωσαν την εκδήλωση με τα χορευτικά τους τμήματα.

Ευχαριστούμε επίσης τους αγαπητούς και πολύτιμους φίλους Παναγιώτη Λάλεζα & Σπύρο Μπρέμπο, που εκτιμούν και αναγνωρίζουν την μακρόχρονη συνεργασία τους με τη «Γρίζα» και βρίσκονται πάντα δίπλα στο Σύλλογό μας όποτε τους ζητηθεί, καθώς και τους μουσικούς Γιώργο Κυριάκου στο κλαρίνο, Νίκο Μπρέμπο στο βιολί, Δημήτρη Ράπτη στο λαούτο και Γιάννη Παπαπέτρου στο νταούλι, που συνόδευσαν τα χορευτικά τμήματα.

Οφείλουμε τέλος πολλές ευχαριστίες στο Δήμο Φυλής για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης,

στο Ν.Π. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Πάρνηθα», καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους του Δήμου Φυλής που κινητοποιήθηκαν.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Παιδικοί Ζεφυρίου – Πασχαλινά δώρα και ευχές από τον Γιώργο Κούρκουλο

Πασχαλινά δώρα και ευχές μοίρασε ο αναπληρωτής Δήμαρχος των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος την Μ.Τρίτη...

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια ληστών στο Ζεφύρι – Δείτε το βίντεο

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην τέλεση κλοπών οχημάτων,...

Στα “δίχτυα” της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα για διακίνηση κοκαΐνης στο Ζεφύρι

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζεφύρι, 2 άνδρες, (ηλικίας 55 και 41 ετών),...

Οικογενειακή… μπίζνα στο Ζεφύρι – Έκρυβαν ηρωίνη σε δέντρα και σκουπίδια και τα διακινούσαν στη Μεσσηνία

Ο 37χρονος Ρομά, η 33χρονη σύζυγός του και ο 17χρονος γιος τους προμηθεύονταν ναρκωτικά από το Ζεφύρι Αττικής...