spot_img

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη Χωματερή τα σωματεία και οι φορείς του Δήμου Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τα σωματεία και οι φορείς του Δήμου Φυλής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και συμμετείχαν το απόγευμα της Τετάρτης 21/11/2018  στη συγκέντρωση τους , στο Μοναστηράκι.

Τα συνθήματα  που κυριάρχησαν ήταν: «Έξω από τη Λευκίμμη η χωματερή, έξω τα ΜΑΤ από το νησί», «Όλοι στον αγώνα, Λευκίμμη και Φυλή να κλείσει τώρα η χωματερή». Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επίσης παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος.

Στην ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκιμμιωτών Αττικής, Ευδοκία Μακαντάνη, τόνισε πως «παλεύουμε ενωμένοι να σταματήσουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα σε Λευκίμμη, Τεμπλόνι, Φυλή, σε όλη τη χώρα για να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής από τη Λευκίμμη.

Σήμερα παράγονται, χονδρικά, πέντε εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων το χρόνο στην Ελλάδα. Από αυτά, το 85% οδηγούνται σε ΧΥΤΑ ή ΧΑΔΑ». Πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις που παραπλανούν το λαό χρόνια τώρα και του υφαρπάζουν την ψήφο για να υπηρετήσουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, παραμένουν συνειδητά αδρανείς ώστε να γίνει τόσο ανυπόφορη η καθημερινότητά μας και να το ζητήσουμε μόνοι αυτό που αυτοί επέλεξαν για εμάς χωρίς εμάς, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων στον τόπο μας.

Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μεγαλοεπενδυτές σε όλο τον πλανήτη δρουν τόσο ανεξέλεγκτα, που τον έχουν δηλητηριάσει με τα απόβλητά τους και δεν απολογούνται σε κανέναν. Στην κάθε περίπτωση καθαρίζουν με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που και αυτά ο λαός τα πληρώνει, με όλων των ειδών τα χαράτσια που διαρκώς του επιβάλλουν». Καταλήγοντας, κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα στο πλευρό του ταξικού κινήματος. Ανάλογο ψήφισμα έχει βγάλει και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Λευκιμμιωτών Αττικής.

Στον χαιρετισμό της η Ελένη Ραπτοπούλου, εκ μέρους των σωματείων και φορέων του δήμου Φυλής, τόνισε : «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, αφού κι εμείς παλεύουμε πάνω από πενήντα χρόνια για να φύγει η χωματερή από τα Ανω Λιόσια, που είναι υγειονομική “βόμβα” για την υγεία του λαού και της νεολαίας της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου».

Αναφερόμενη στην κοροϊδία που ζει εδώ και χρόνια ο λαός του δήμου Φυλής, τόνισε ότι «η υγεία η δικιά μας και των παιδιών μας δεν εξαγοράζεται από τις χρηματοδοτήσεις τους. Πολύ περισσότερο που αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν πήγαν και δεν θα πάνε για να καλυφθούν οι εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Τα εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο δήμος Φυλής και που καμαρώνει ο δήμαρχος της ΝΔ, μαζί με την περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, ούτε για να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, ούτε για να στηριχτούν οι άνεργοι που ζουν στο δήμο Φυλής.

Αντίθετα, ο λαός πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την ύπαρξη της χωματερής με την ίδια του τη ζωή, καθώς είχαμε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, αύξηση πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές εντός της Αττικής».

Επιπλέον, «με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και της περιφερειακής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και της δημοτικής αρχής, και παρά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχει άμεσος και ορατός σχεδιασμός απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά αντίθετα δημιουργούνται και νέα “κύτταρα” ταφής απορριμμάτων, συντηρώντας ενεργή την υγειονομική βόμβα που εδώ και χρόνια υποβαθμίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη Δυτική Αθήνα και στο Θριάσιο» , καταλήγοντας: «Η χωματερή πρέπει να κλείσει! (…) Μετεγκατάσταση σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση του αποτεφρωτήρα των μολυσματικών. Να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στο Θριάσιο. Ο λαός της περιοχής δεν έχει άλλο δρόμο από το δρόμο του αγώνα».

Αιτήματα των σωματείων και φορέων του δήμου Φυλής

— Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

— Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

— Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

— Οχι στην καύση των απορριμμάτων. Καμία σκέψη για εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας (θερμικής αξιοποίησης) στο χώρο του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

— Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

— Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

— Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου και προστασίας του περιβάλλοντος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Παιδικοί Ζεφυρίου – Πασχαλινά δώρα και ευχές από τον Γιώργο Κούρκουλο

Πασχαλινά δώρα και ευχές μοίρασε ο αναπληρωτής Δήμαρχος των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος την Μ.Τρίτη...

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτια ληστών στο Ζεφύρι – Δείτε το βίντεο

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην τέλεση κλοπών οχημάτων,...

Στα “δίχτυα” της ΕΛ.ΑΣ. δύο άτομα για διακίνηση κοκαΐνης στο Ζεφύρι

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Ζεφύρι, 2 άνδρες, (ηλικίας 55 και 41 ετών),...

Οικογενειακή… μπίζνα στο Ζεφύρι – Έκρυβαν ηρωίνη σε δέντρα και σκουπίδια και τα διακινούσαν στη Μεσσηνία

Ο 37χρονος Ρομά, η 33χρονη σύζυγός του και ο 17χρονος γιος τους προμηθεύονταν ναρκωτικά από το Ζεφύρι Αττικής...