spot_img

Σημεία τοποθέτησης Δ. Μπουραΐμη στη συνεδρίαση της Ε.Ε ΕΔΣΝΑ σχετικά με την λήψη απόφασης για αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και μέλος της Ε.Ε ΕΔΣΝΑ Δημήτρης Μπουραΐμης παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με θέμα: «Ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής και λήψη απόφασης» σχετικά με την εναπόθεση απορριμμάτων σε αποκατεστημένο τμήμα της Α΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτησή του:

 • Είχα προαναγγείλει τη συγκεκριμένη εξέλιξη στο τελευταίο Δ.Σ, όχι σαν μάντης κακών αλλά σαν ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
 • Μας φέρατε μια εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία παρότι δεν περιλαμβάνει καμία ιστορική προσέγγιση, αναφέρεται στην 20ετή παραχώρηση του ΧΥΤΑ (2004-2024) από το δήμο Φυλής. Αυτό γίνεται προφανώς σε μια προσπάθεια να αποδομηθούν οι θέσεις μου, οι οποίες είναι και ομόφωνες θέσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αν πραγματικά ήθελε ο εισηγητής να κάνει μια ιστορική αναδρομή, έπρεπε να αναφέρει τι είναι ο ΧΥΤΑ, πότε ξεκίνησε και γιατί μετά από 50 χρόνια ο Ενιαίος Σύνδεσμος, είναι δυστυχώς ακόμα εκεί.
 • Για την ιστορία λοιπόν θα πω, πως όταν εξελέγην στην περιοχή μου, έκανα αυτό που ορίζει ο νόμος: περιοδικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων. Είπα θα είναι 20 χρόνια και τέλος. Αυτός ήταν και ο λόγος που το 2012 πήγα στο ΣτΕ απέναντι στην τότε Περιφέρεια και στον κ. Σγουρό.
 • Ως περιοχή, εμπιστευτήκαμε αυτό που εξέφραζε η σημερινή Περιφέρεια, η οποία ορκίστηκε στην περιοχή, ταυτίστηκε δηλαδή μαζί της, θεωρώντας ότι συμφωνούσε με την αντίληψη ότι μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια θα ξεκινούσε η διαδικασία της αποκατάστασης – απορρύπανσης – ανάπλασης. Όχι ότι θα ξεκινήσουν νέα έργα. Για αυτό και διαφωνήσαμε με τον ΠΕΣΔΑ που συνεχίζει και επεκτείνει τη λειτουργία του ΕΜΑΚ. Εφόσον είναι «κακός» ο Μπουραΐμης που δέχθηκε τα 20 χρόνια και καλοί εσείς που το αναφέρετε σαν γεγονός, το εργοστάσιο πρέπει να φύγει μετά από το τέλος της 20ετίας.
 • Δυστυχώς, για εσάς, δεν έχετε ενημερωθεί για τους όρους της 20ετούς παραχώρησης, διότι θα γνωρίζατε το εξής: πως για οτιδήποτε γίνεται, πρέπει να λαμβάνει γνώση το δημοτικό συμβούλιο και να εγκρίνει ή να απορρίπτει. Αν απορρίπτει, δε μπορεί να γίνει. Για αυτό και ζήτησα πριν λίγες ημέρες ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Συνεπώς, συζητάμε ένα θέμα το οποίο δε μπορείτε να υλοποιήσετε, όταν επικαλείστε ότι σας έχει παραχωρηθεί για 20 χρόνια.
 • Η εισήγηση της υπηρεσίας αναφέρει ότι δεν υπήρχαν οσμές στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Εμείς που ζούμε στην περιοχή, θέλουμε να πείτε την αλήθεια. Ότι μυρίζει πολύ διότι απελευθερώνονται χημικές ενώσεις τέτοιες, που μολύνουν το περιβάλλον.
 • Το ατύχημα που συνέβη στο κύτταρο της Β΄ φάσης έχει υπευθύνους. Δεν υπάρχει η γενναιότητα να γίνει χωροθέτηση κάπου αλλού. Γυρίζετε μόνιμα γύρω από τον τόπο του εγκλήματος. Ακόμα και συλλογικότητες που χαρακτήριζαν τραγική την εκβάθυνση της Β΄ φάσης, τώρα που είναι ακόμα χειρότερο αυτό που πάει να συμβεί, δε μιλάνε.
 • Το τμήμα που θέλετε να ρίξετε σκουπίδια είναι προς δεντροφύτευση. Είναι πραγματικό έγκλημα αυτό που πάτε να κάνετε, θα το χαρακτήριζα μαύρη μέρα για εμάς, που δεν έχει ξανασυμβεί. Ξαναγυρίζουμε στην εποχή του 1963, δημιουργούμε δηλαδή καινούριο ΧΑΔΑ. Όταν ταπεινώνεται μια φάση, δεν ταπεινώνεται για να δεχθεί πάλι σκουπίδι. Εδώ κάνουμε έγκλημα, με εγκληματία και θύματα. Όποιος ψηφίσει την απόφαση είναι εγκληματίας.
 • Είναι σημαντικό να πούμε ότι λόγω της μεγάλης και βαθιάς εκσκαφής δε θα υπάρχει σταθερότητα. Και υπάρχει ενδεχόμενη περίπτωση να κατακρημνιστεί ο παλιός ΧΥΤΑ (Α΄ φάση), όταν δεχθεί βάρος 1,5 εκατομμυρίου κυβικών. Επιπλέον, σε έναν ΧΥΤΑ που βρίσκεται σε διαδικασία κομποστοποίησης και ετοιμάζεται να δεντροφυτευτεί δεν βάζεις βάρος γιατί τον καθιστάς ωρολογιακή βόμβα.
 • Θέλουμε να ξέρουμε ποια είναι η αλήθεια. Πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια, όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε όλη την Περιφέρεια Αττικής. Θέλουμε χρονοδιάγραμμα με υπογραφή προεδρικού διατάγματος. Θέλουμε να μάθουμε τι θα γίνει μετά το 2020 που δε θα μπορεί να δεχθεί ο ΧΥΤΑ άλλο σκουπίδι. Πώς θα γίνει η αποκατάσταση, από ποιον και πότε. Σκέφτεστε να επεκτείνετε το εργοστάσιο και πέρα από το 2024. Πώς θα το κάνετε αυτό; Ο αποτεφρωτήρας, τον οποίο έχετε ήδη επεκτείνει, δεν πρέπει να φύγει; Σκέφτεστε επίσης να χωροθετήσετε το Μουσαμά. Πώς θα το κάνετε, όταν σε αυτή την περιοχή τελειώνουν τα πάντα το 2024; Εμείς έχουμε κλείσει ως περιοχή, με βάση αυτήν την παραχώρηση
 • Είναι πιο εύκολη λύση η εξαγωγή σκουπιδιών, διότι το σύστημα απέτυχε. Και ξέρετε γιατί απέτυχε; Γιατί σας δώσαμε 20 χρόνια και νομίζετε ότι μπορούμε να σας δώσουμε άλλα 20 και άλλα 20. Είμαστε στοχοποιημένοι χωροταξικά και ταξικά για πάντα.
 • Αν ο δήμος Φυλής δε θελήσει να πέσει ούτε ένα σκουπίδι πέραν του 2024, δεν θα πέσει. Έπρεπε να είχατε μεριμνήσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η διαχείριση απορριμμάτων στη Φυλή να είχε τέλος το 2024 και να ξεκινούσε αμέσως η μεταφροντίδα. Στην οποία μεταφροντίδα τα αντισταθμιστικά έργα, και ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης, θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες απορρύπανσης και ανάπλασης της περιοχής.
 • Είμαστε βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη πρόταση για εναπόθεση σκουπιδιών σε προς δεντροφύτευση τμήμα δεν έγινε από υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά από παράγοντες που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα και δε γνωρίζουμε αν έχουν καν την επιστημονική επάρκεια για τέτοια πρόταση.
 • Έγινε μια σοβαρή αποκατάσταση σε 4 περιοχές στην περιφέρεια Αττικής (Φώκαια, Καλύβια, Κερατέα, Μέγαρα) τα οποία ετοιμαζόμαστε να δενδροφυτεύσουμε. Αφού το «νέο μοντέλο» διαχείρισης απορριμμάτων της κυρίας Δούρου είναι ότι μπορούμε να ρίχνουμε σκουπίδια πριν τη δεντροφύτευση, αντί να βρούμε μόνο τη λύση της Α΄ φάσης να πάμε και στους 4 αποκατεστημένους ΧΑΔΑ και να ρίξουμε σκουπίδια. Έτσι το «νέο μοντέλο» της κυρίας Δούρου θα είναι πραγματικά «αποκεντρωμένο».
 • Ζητάτε να πάρουμε σήμερα απόφαση και θα πάρετε εκ των υστέρων περιβαλλοντική έγκριση. Αν δεν την πάρετε; Ποιος σας εγγυάται ότι την έχετε στο τσεπάκι; Τα έχετε βρει με τον υπουργό Περιβάλλοντος; Πώς λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο ;
 • Πιστεύω ότι πρέπει να αναβληθεί το θέμα. Αυτό που πάτε να κάνετε είναι λιποταξία από ότι πρεσβεύατε μέχρι σήμερα. Σας παρακαλώ να το δείτε ξανά, διότι η περιοχή μου είναι στην κόψη του ξυραφιού.
 • Γράφτηκε ότι πήραμε απόφαση για να πηγαίνουν τα κλαδιά στο αποκατεστημένο. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν έχει παρθεί ποτέ καμία απόφαση, ούτε ποτέ έχουμε συζητήσει για το αποκατεστημένο ή για αυτό που είναι προς αποκατάσταση.
 • Την Πέμπτη 28/4 έχει συνεδρίαση η ΠΕΔΑ. Πρέπει να πουν τη γνώμη τους και οι δήμαρχοι, να συνεδριάσει το Δ.Σ. Τι είμαστε εμείς να παίρνουμε αποφάσεις, dealer των εργολάβων; Ποιον εκπροσωπούμε εδώ, αν όχι την τοπική Αυτοδιοίκησης;

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Δ. Μπουραΐμη στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.youtube.com/watch?v=T0zG7K-6kW4&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=2ZUnVmlXYHk&feature=youtu.be

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με την παρέλαση κορυφώθηκε ο εορτασμός του ΟΧΙ στα Άνω Λιόσια

Με την παρέλαση των σχολείων και των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης, ενώπιον των πολιτικών και...

Δείτε – Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια λίγες ημέρες μετά το σεισμό του ‘99

Ξεχασμένες εικόνες από μια διαφορετική, αλλά και πολύ δύσκολη, εποχή για τα Άνω Λιόσια, έρχονται στο φως της...

Απομακρύνθηκαν 161 λεωφορεία της ΟΣΥ από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

H μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε στην απομάκρυνση 161 λεωφορείων της ΟΣΥ...

Συγκλονιστικές στιγμές – Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς γύρω από τα Άνω Λιόσια (φωτό)

Έχοντας ήδη κάψει μεγάλο μέρος της Χασιάς, αλλά και κομμάτι των ορεινών όγκων πάνω από τον Οικισμό Γεννηματά...