spot_img

Σημεία ομιλίας Δ.Μπουραΐμη σε ΠΕΔΑ για διαχείριση απορριμμάτων

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και μέλος της Ε.Ε ΕΔΣΝΑ Δημήτρης Μπουραΐμης παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΑ με θέμα:

«Συζήτηση και ενημέρωση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α. από τους αιρετούς εκπροσώπους της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. για τα απορρίμματα στην Αττική και το ΧΥΤΑ Φυλής».

Μετά το «όχι» του κ. Μπουραΐμη στην απόφαση για τη δημιουργία αυθαίρετου και επικίνδυνου, για τους εργαζομένους, ΧΥΤΑ για άλλη μια φορά στην περιοχή μας, χωρίς χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης – απορρύπανσης – ανάπλασης, η σύγκρουση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΔΣΝΑ είναι οριστική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ ζήτησε την αντικατάσταση της Ρένας Δούρου στον Ενιαίο Σύνδεσμο.

Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του κ. Μπουραΐμη

 • Η αύξηση στις εισφορές των δήμων αποφασίστηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους στο Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ ενώ θα έπρεπε να αναβληθεί εξαιτίας της απουσίας και της ανευθυνότητας που δείχνουν οι εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης: δηλαδή πληρώνουν οι δήμοι για μια απόφαση που δεν έχουν ψηφίσει.
 • Το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων δεν ξεκίνησε τώρα και φυσικά δεν το δημιούργησε η κα Δούρου, ούτε ο διαβαθμιδικός σύνδεσμος όταν έγινε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση και με δεδομένο το αδιέξοδο πρέπει να αντικατασταθεί η κυρία Δούρου. Έχουν γίνει 200 συνεδριάσεις της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και έχει παραβρεθεί μόλις στις 5. Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος να μη συμμετέχει στο συμβούλιο που προεδρεύει, όπως ένας δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο ή ένας Περιφερειάρχης στο περιφερειακό συμβούλιο; Απαξιώνει και στην ουσία καταργεί το όργανο, όταν βάζει κάποιον μπροστινό ή κάποιον αντί αυτού
 • Οι δήμοι ασχολούνται με την καθημερινότητα αλλά όχι και με την ουσία, έχοντας την εντύπωση ότι το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων έχει λυθεί. Δεν έχει λυθεί τίποτα από το 1995, όταν η τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη, δημιουργώντας την αιρετή δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση. Τότε έκλεισε η χωματερή του Σχιστού και ήρθαν τα απορρίμματα στα Άνω Λιόσια, όπου οι υπουργοί προσπάθησαν να μας πείσουν πως θα γίνει ανάπλαση και θα ήταν τόσο καλό που μπορεί στο τέλος και να γινόταν παιδότοπος.
 • Κακώς οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται, διότι η πλειοψηφία τους ψήφισε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που δεν περιέχει το πιο ουσιώδες: τη χωροθέτηση. Και δεν την περιέχει γιατί ουσιαστικά ο ΠΕΣΔΑ είναι επικαιροποίηση του Ν.3164 του 2003. Οι νόμοι που έχουν σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι περιοδικού χαρακτήρα και δε μπορεί να ισχύουν πάνω από 20 χρόνια. Περιοχές που είναι εναλλακτικές, δε μπορεί να τις μετατρέψεις σε κανονικές, χωρίς να αλλάξεις το νόμο.
 • Σήμερα βρισκόμαστε στο κενό. Αυτά που λέγονται περί χωροθετήσεων είναι παραμύθια. Θα υπάρξουν προσφυγές. Νομίζετε ότι αν επιλεγεί το Μουσαμά ή το Μελετάνι έχει την υποχρέωση η Δυτική Αττική να το δεχθεί;
 • Στο ΧΥΤΑ Φυλής βρισκόμαστε μπροστά σε μια απόφαση που είναι «πανωσήκωμα». Γυρίσαμε στην εποχή του 1963 στους ΧΑΔΑ, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό. Μιλάμε για το απόλυτο αδιέξοδο. Τελείωσε η Α΄ φάση και αποφασίσαμε εκτάκτως να πάμε στη Β΄ φάση. Η Α΄ φάση, λοιπόν, έκλεισε. Μπήκε χώμα και ετοιμαζόμασταν να κάνουμε το δεύτερο υπόστρωμα για να πάμε σε δεντροφύτευση. Τώρα ξαναγυρίσαμε στην Α΄ φάση – πάλι ως έκτακτη κατάσταση – και κάναμε και πάλι απευθείας ανάθεση άλλα 4 εκατομμύρια. Σημειώστε ότι εκεί θα δοθούν τα χρήματα της αύξησης των εισφορών που αποφάσισε πρόσφατα το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ, απόντων των δημάρχων.
 • Η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ μιλά για πλεονάσματα. Στο δήμο Φυλής υπάρχουν περίπου 500 στρέμματα, τα οποία πρέπει να αποζημιωθούν με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Κοροϊδεύουν τους δημότες που τους έχει δημεύσει την ιδιοκτησία και δεν τους αποζημιώνουν με ψεύτικες δικαιολογίες ενώ στις εκλογές του 2014 τους υποσχέθηκαν ότι οι αποζημιώσεις θα γίνονταν άμεσα. Παρόλα αυτά, έχουν λεφτά για απευθείας αναθέσεις.
 • Με την απόφαση για να πέσουν σκουπίδια στο προς δεντροφύτευση, παρατείναμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ για 9 μήνες. Λειτουργώντας καλοπροαίρετα, θέλω να πιστέψω ότι αυτά που λέει η ηγεσία του ΕΔΣΝΑ θα υλοποιηθούν. Που θα γίνουν όμως οι χωροθετήσεις και πότε; Δεν υπάρχει έργο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η μελέτη, να μη χρειάζεται 3-5 χρόνια για να υλοποιηθεί. Τι θα έχει ετοιμαστεί μέσα στο χρονικό διάστημα του ενός χρόνου, το οποίο θα μπορεί να υποδεχθεί απορρίμματα; Τίποτα.
 • Προσωπικά, θεωρώ ότι μια λύση υπάρχει, μέχρι να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν: εξαγωγή απορριμμάτων. Διότι κανείς δε θα δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να πέσουν σκουπίδια στον τόπο του, αιφνιδιαστικά, χωρίς διαβούλευση και χωρίς κοινωνική αποδοχή.
 • Πρότασή μου είναι, επίσης, να επιστρέψει η αρμοδιότητα της χωροθέτησης, αφού έτσι και αλλιώς συνταγματικά της ανήκει, στην κεντρική διοίκηση, διότι η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι δε μπορεί. Ας γυρίσουμε πριν το 1995, να έχει την ευθύνη της χωροθέτησης το κράτος και της διαχείρισης οι, κατά νόμο, φορείς διαχείρισης ανά περιφέρεια ή διαπεριφερειακά. Να μη μπορεί δηλαδή να κρύβεται η κάθε κυβέρνηση πίσω από την ανικανότητα των δήμων αλλά και προσφάτως της Περιφέρειας Αττικής.
 • Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει επόμενη μέρα στη διαχείριση απορριμμάτων. Όταν το 2014 ακύρωναν τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, νομίζαμε ότι είχαν πραγματική εναλλακτική λύση. Ξέρετε ποια είναι η λύση που έχουν; Σε χώρους που είναι προς δεντροφύτευση, να πέσουν ξανά σκουπίδια. Αυτή είναι εναλλακτική λύση, ο «άλλος τρόπος διαχείρισης» της σημερινής περιφέρειας και αυτό είναι το τέλμα.
 • Πρέπει να ετοιμαστούμε γιατί το κόστος της διαχείρισης μπορεί να είναι πολλαπλάσιο. Το σημερινό σύστημα του διαβαθμιδικού έχει καταρρεύσει. Το κράτος δεν προλαβαίνει να πάρει αποφάσεις και το πρόβλημα δε θα λυθεί ως δια μαγείας. Όμως, οι δήμοι μπορούν να αυτονομηθούν. Αν επιτραπεί η διαπεριφερειακή διαχείριση, μπορεί ύστερα από συμφωνία μεταξύ δήμων, να υπάρχει μεταφορά απορριμμάτων.
 • Σας υπενθυμίζω ότι το 2003 έγιναν 3 χωροθετήσεις. Αν δεν υπήρχε ο χώρος στη Φυλή, ο οποίος είχε χωροθετηθεί και λειτουργούσε ήδη από το 1970, δε θα είχε υπάρξει τίποτα. 13 χρόνια μετά το Γραμματικό δε λειτουργεί και στην Κερατέα δεν έγινε τίποτα. Συνεπώς, μη νομίζετε ότι στις νέες χωροθετήσεις θα σας περιμένουν με ροδοπέταλα ή θα σας δώσουν το χρυσό κλειδί της πόλης.
 • Το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Φυλή πρέπει να κλείσει. Είναι παραμύθι ότι αποτελεί το διαβατήριο μας στην Ευρώπη. Δεν εξυπηρετεί τίποτα, έχει υπέρογκο κόστος λειτουργίας και είναι μια μεγάλη ευκαιρία τα περίπου 200 εκατομμύρια του κόστους που θα απαιτηθούν για την παράταση της λειτουργίας του, να τα δώσουμε για να γίνει κάπου αλλού ένα καινούριο.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Μπουραΐμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=tl_a8YJweqQ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με την παρέλαση κορυφώθηκε ο εορτασμός του ΟΧΙ στα Άνω Λιόσια

Με την παρέλαση των σχολείων και των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης, ενώπιον των πολιτικών και...

Δείτε – Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια λίγες ημέρες μετά το σεισμό του ‘99

Ξεχασμένες εικόνες από μια διαφορετική, αλλά και πολύ δύσκολη, εποχή για τα Άνω Λιόσια, έρχονται στο φως της...

Απομακρύνθηκαν 161 λεωφορεία της ΟΣΥ από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

H μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε στην απομάκρυνση 161 λεωφορείων της ΟΣΥ...

Συγκλονιστικές στιγμές – Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς γύρω από τα Άνω Λιόσια (φωτό)

Έχοντας ήδη κάψει μεγάλο μέρος της Χασιάς, αλλά και κομμάτι των ορεινών όγκων πάνω από τον Οικισμό Γεννηματά...