spot_img

Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής – Ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 11 Μάη για την Γ΄ Λυκείου και στις 18 Μάη για τις υπόλοιπες τάξεις.

Ανακοίνωσε ακόμα την ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, πιθανό άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 1 Ιούνη, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία των δομών της Ειδικής Αγωγής για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Οι ανακοινώσεις αυτές φαίνεται πως αγνοούν ηθελημένα τα τεράστια προβλήματα στα σχολεία της χώρας μας, προβλήματα που είναι γνωστά και στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτές τα διατήρησαν και τα διόγκωσαν, κάνοντας ολοένα και πιο δύσκολη τη ζωή χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών.

Είναι άγνωστη στην κυβέρνηση η απαράδεκτη κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της υλικοτεχνικής υποδομής που επικρατούν στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων της χώρας; Φυσικά και όχι.

◉Μιλάμε για αίθουσες κλουβιά, για λυόμενα παντός τύπου, για εσωτερικούς διαδρόμους, για χώρους διδασκαλίας που αρκετοί απ’ αυτούς δεν αερίζονται διαμπερώς, για ανεπαρκείς ή διαλυμένες τουαλέτες, για ανεπαρκείς χώρους στα προαύλια. Όλα αυτά δεν είναι εξαίρεση σε μερικά “προβληματικά” σχολεία, αλλά μια εικόνα που εμφανίζεται σ’ ένα μεγάλο αριθμό σχολείων της χώρας.

◉Μιλάμε για ελλείψεις σε καθαριστικά, σαπούνια, αλκοολικά διαλύματα, θερμόμετρα ακριβείας κι άλλα μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς που βιώνουν οι εργαζόμενες καθαρίστριες. Το γεγονός ότι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά το πέρας των μαθημάτων, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τη διατήρηση της καθαριότητας των σχολείων, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

◉Μιλάμε για την τραγική κατάσταση, που υπάρχει στο εκπαιδευτικό δυναμικό λόγω της αδιοριστίας αλλά και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Παρ’ όλες τις προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών, υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία και ταυτόχρονα ένα υπολογίσιμο κομμάτι του κλάδου των εκπαιδευτικών είτε είναι μεγάλο σε ηλικία είτε έχει υποκείμενα νοσήματα.

Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κανένα απ’ τα παραπάνω ζητήματα και για μια ακόμα φορά “πετάει το μπαλάκι” στην ατομική ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους θα είναι υπεύθυνοι για τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν. Η κρατική κυβερνητική ευθύνη “ως δια μαγείας” εξαφανίζεται για μια ακόμα φορά. Ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας αντιμετωπίζονται ως κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την τόνωση λοιπόν της καπιταλιστικής οικονομίας η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια € αλλά για την ενίσχυση της μορφωτικής-εκπαιδευτικής διαδικασίας τίποτα, κι αυτό γιατί:

◉Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση έκτακτου κονδυλίου προς τις σχολικές επιτροπές για τον εξοπλισμό των σχολείων με το απαραίτητο υλικό καθαριότητας, ατομικής υγιεινής και προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, σαπούνια, καθαριστικά κτλ).

◉Δεν υπήρξε καμία δέσμευση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Όπως όλοι ξέρουν η πλειοψηφία των καθαριστριών είναι συμβασιούχες και απολύονται με το τέλος της σχολικής χρονιάς, όπως κι οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές.

◉Δεν ανακοινώθηκε απολύτως κανένα μέτρο για την Ειδική Αγωγή. Το ζήτημα των ειδικών θεραπειών (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες) που έχουν ανάγκη οι μαθητές της Ειδικής Αγωγής, φαίνεται ότι δεν απασχολεί καν το Υπουργείο Παιδείας.

◉Δεν πήρε κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στα εξ αποστάσεως μαθήματα, κανένα μέτρο στήριξης για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα, που φοιτούν στα δημόσια σχολεία.

Κι ενώ η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας απέναντι στον ιό ενόψει της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, δημιουργώντας δικαιολογημένη ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για το πώς θα αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτόγνωρη αλλά συνάμα κι επικίνδυνη κατάσταση, αξιοποιεί και την “κρίση του κορωνοϊού” ως “ευκαιρία” για να υλοποιήσει τα αντιεκπαιδευτικά σχέδιά της.

Εν μέσω πανδημίας και με κλειστά τα σχολεία, έδωσε σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, με το οποίο προωθείται η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο! Αντί να πάρει άμεσα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, για τη δημιουργία σύγχρονων και υγιεινών σχολικών τάξεων, προωθεί το στοίβαγμα μέχρι και 26 μαθητών σε αίθουσες κλουβιά και σε κοντέινερ. Για τα δε Γυμνάσια και Λύκεια ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα θα καθορίζεται κάθε φορά με Υπουργικές Αποφάσεις, δηλαδή θα γίνεται λάστιχο! Με το πολυνομοσχέδιο υψώνονται νέοι ταξικοί φραγμοί, μπαίνουν νέα εμπόδια στην προσπάθεια των μαθητών να μορφωθούν, να περάσουν στα Πανεπιστήμια. Το Λύκειο μετατρέπεται σε “εξεταστική αρένα” και τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών αλλά και οι γονείς τους θα πρέπει να ματώσουν για να πετύχουν τους στόχους τους.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Σε μια περιοχή, όπως είναι ο Δήμος μας, πολλά απ’ τα γενικότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι για χρόνια “αγκάθι” και εμπόδιο για την σωστή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στην περιοχή. Προβλήματα που έχουν αναδείξει τα Σωματεία των Εκπαιδευτικών και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Να μιλήσουμε και πάλι για τα υπερπληθωρικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια που λειτουργούν, ιδίως στη Δημοτική Ενότητα των Άνω Λιοσίων, σαν να είναι ήδη συγχωνευμένα εδώ και δεκαετίες; Να μιλήσουμε για σχολεία στα οποία:

◉λειτουργούν 15 ή ακόμα και 18 τάξεις, ενώ τυπικά είναι σχεδόν όλα 12θεσια;

◉έχουν καταργηθεί οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων (οι παλιές αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων) κι έχουν μετατραπεί με γυψοσανίδες σε σχολικές τάξεις;

◉χρησιμοποιούνται κοντέινερς (ελαφριού ή βαρέως τύπου δεν έχει σημασία) για να στεγαστούν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες ακόμα και μικροί μαθητές;

◉έχουν μετατραπεί σε αίθουσες όποιοι χώροι περισσεύουν, ακόμα κι αν είναι ακατάλληλοι ή στα αρχιτεκτονικά σχέδια προορίζονται γι άλλη βοηθητική χρήση (αίθουσα βιβλιοθήκης ή συλλόγου γονέων & κηδεμόνων);

◉το μόνο που γίνεται είναι μικροβελτιώσεις για την υποτυπώδη λειτουργία τους, ενώ εδώ και χρόνια έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί σύγχρονα δημόσια σχολικά κτίρια;

◉επειδή οι αυλές τους καλύπτονται με κοντέινερς ο χώρος προαυλισμού έχει περιοριστεί με μεγάλο βαθμό, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχημάτων ανάμεσα στους μαθητές κατά την ώρα του διαλείμματος;

◉οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι καταστροφές είναι συχνότατο φαινόμενο, από τη στιγμή που ακόμα και σε συγκροτήματα σχολικών κτιρίων δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος φύλακας για να τα προσέχει τις ώρες που αυτά είναι κλειστά;

Σε μια τέτοια ζοφερή κατάσταση θα ανοίξουν τα σχολεία του Δήμου Φυλής την επόμενη εβδομάδα ή την μεθεπόμενη ή τον Ιούνη ή ακόμα και τον Σεπτέμβρη, πάντα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνη (σύμφωνα με ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο). Αυτό που θα πρέπει να γίνει, για να μην διακινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, για να μην γίνουν βήματα προς τα πίσω, αλλά προστατευμένη η εκπαιδευτική κοινότητα να προχωρήσει κάποια βήματα μπροστά, θα πρέπει να ικανοποιηθούν βασικές διεκδικήσεις του κινήματος.

ΣΑΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΥΛΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1.Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις μέσα στις σχολικές τάξεις

2.Να βρεθούν άμεσα χώροι για ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων ή ακόμα και άμεση ενοικίαση κατάλληλων χώρων που να πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζουν οι επιστημονικοί φορείς

3.Να μην υπάρξει καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση

4.Να δοθεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση όλων των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό

5.Να δίνονται δωρεάν στα σχολεία με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια κ.α)

6.Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις

7.Να προσληφθεί άμεσα και να μονιμοποιηθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας σε κάθε σχολείο, ώστε μετά από κάθε διάλειμμα να καθαρίζονται όλα τα σημεία επαφής μετάδοσης του κορωνοϊού (π.χ. θρανία, πόμολα, κουπαστές, τουαλέτες κλπ)

8.Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία

9.Να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα, δομές σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές κτλ)

10.Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία

11.Να ενισχυθούν οι δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών με την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α)

12.Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες και να δοθεί ειδική άδεια σε όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες

13.Να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε σχολεία μακριά από τη γειτονιά τους (π.χ. επιπρόσθετα δρομολόγια)

14.Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Να δοθεί δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και να εξασφαλιστούν Η/Υ ή tablet για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

15.Να παρθούν ειδικά μέτρα για τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων (υγιεινή και ασφάλεια, σαφείς οδηγίες στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, επανάληψη της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων και για τις επόμενες χρονιές, άρση των περιορισμών για την εξεταστική του Σεπτέμβρη, που αφορά μαθητές που ασθένησαν)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

Ζαπάντης Νίκος, δάσκαλος στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Δημοτικός σύμβουλος, Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φυλής

Ζερβουδάκη Άννα-Μαρία, Τοπική σύμβουλος Άνω Λιοσίων

Χειράκης Αλέξανδρος, Τοπικός σύμβουλος Ζεφυρίου

Άνω Λιόσια, 3/5/2020

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με την παρέλαση κορυφώθηκε ο εορτασμός του ΟΧΙ στα Άνω Λιόσια

Με την παρέλαση των σχολείων και των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης, ενώπιον των πολιτικών και...

Δείτε – Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια λίγες ημέρες μετά το σεισμό του ‘99

Ξεχασμένες εικόνες από μια διαφορετική, αλλά και πολύ δύσκολη, εποχή για τα Άνω Λιόσια, έρχονται στο φως της...

Απομακρύνθηκαν 161 λεωφορεία της ΟΣΥ από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

H μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε στην απομάκρυνση 161 λεωφορείων της ΟΣΥ...

Συγκλονιστικές στιγμές – Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς γύρω από τα Άνω Λιόσια (φωτό)

Έχοντας ήδη κάψει μεγάλο μέρος της Χασιάς, αλλά και κομμάτι των ορεινών όγκων πάνω από τον Οικισμό Γεννηματά...