spot_img

«Δύναμη Συμμετοχής» – Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – « Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της σύγχρονης ιστορίας. Υλοποιώντας ένα καλά προμελετημένο εγκληματικό σχέδιο, από το 1914 έως το 1923, Νεότουρκοι και Κεμαλιστές μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. Οι Έλληνες Πόντιοι θρήνησαν περισσότερες από 380.000 ζωές και ξεριζώθηκαν από πανάρχαιες κοιτίδες του Ελληνισμού.

Με την αντίσταση και τον ιερό αγώνα τους, τη γενναιότητα και την ομοψυχία με την οποία αντιμετώπισαν τις απάνθρωπες κεμαλικές πρακτικές των ομαδικών εκτελέσεων, των βασανισμών, των βιασμών, των στρατοπέδων θανάτου στην έρημο, των ταγμάτων εργασίας, της ισοπέδωσης και του καψίματος ολόκληρων χωριών, οι Έλληνες του Πόντου έγραψαν μια από τις σπουδαιότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας του έθνους μας.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των  Ποντίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το νόμο 2193/1994, αποτελεί σταθμό και σημείο αναφοράς για τον τρόπο που εμείς οι Έλληνες, θα πρέπει με συνέπεια, να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε όσα συνέβησαν στο λαό μας. Ο αγώνας, μαζί με τις ομοσπονδίες και τους κατά τόπους συλλόγους των Ποντίων, ώστε η αναγνώριση της γενοκτονίας να είναι καθολική και παγκόσμια, πρέπει να είναι συνεχής.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς μια μέρα μνήμης για τον Ελληνισμό, αλλά μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και μέρα ντροπής για το ανθρώπινο γένος. Τα εγκλήματα των Τούρκων στον Πόντο, είναι εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και αφορούν κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Παράλληλα, ας είναι για όλους μας μέρα προβληματισμού για την πορεία του λαού μας, μέρα μνήμης για τα εγκλήματα που διέπραξαν εκείνοι, που ακόμα και σήμερα, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Κυρίως, ας είναι μέρα τιμής στον Ποντιακό λαό, τους Έλληνες που έμελε να αλλάξουν την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην προκοπή της πατρίδας μας και ενέπνευσαν με τους αγώνες και τον πολιτισμό τους, την πορεία μας στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.

Κυρίαρχος οδηγός μας, το μήνυμα: «δεν ξεχνάμε, δε βολευόμαστε, προχωράμε με αυτοπεποίθηση και συνέπεια».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με την παρέλαση κορυφώθηκε ο εορτασμός του ΟΧΙ στα Άνω Λιόσια

Με την παρέλαση των σχολείων και των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης, ενώπιον των πολιτικών και...

Δείτε – Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια λίγες ημέρες μετά το σεισμό του ‘99

Ξεχασμένες εικόνες από μια διαφορετική, αλλά και πολύ δύσκολη, εποχή για τα Άνω Λιόσια, έρχονται στο φως της...

Απομακρύνθηκαν 161 λεωφορεία της ΟΣΥ από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

H μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε στην απομάκρυνση 161 λεωφορείων της ΟΣΥ...

Συγκλονιστικές στιγμές – Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς γύρω από τα Άνω Λιόσια (φωτό)

Έχοντας ήδη κάψει μεγάλο μέρος της Χασιάς, αλλά και κομμάτι των ορεινών όγκων πάνω από τον Οικισμό Γεννηματά...