spot_img

Δ. Μπουραΐμης – Ζητά δέσμευση ότι δε θα πέσουν σκουπίδια στο αποκατεστημένο κομμάτι του ΧΥΤΑ Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – “Σήμερα, στο Δ.Σ συζητάμε την αύξηση των εισφορών.

Αυτό σημαίνει ότι ζητάμε από τους δήμους, που πληρώνουν σήμερα 44 € τον τόνο, να πληρώνουν αύριο 49 €. Δυστυχώς, όμως, βλέπετε το τυρί και δε βλέπετε τη φάκα. Γιατί δε σας έχουν πει ότι η αύξηση δεν θα χρησιμοποιηθεί σε τίποτε. Δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ξέρετε, όμως, τι μπορεί να γίνει και τι συζητάνε; Να ρίξουν σκουπίδια στο ήδη αποκατεστημένο κομμάτι του ΧΥΤΑ Φυλής. Επειδή, ακριβώς, δεν έχει γίνει καμία χωροθέτηση, ζητούν αύξηση για να κερδίσει χρόνο η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Γιατί τι άλλο, αλήθεια, μπορεί να συμβεί; Αν δε ρίξουμε σκουπίδια στο αποκατεστημένο κομμάτι, θα πρέπει να τα εξάγουμε. Αν τα εξάγουμε, δε φτάνουν τα 5 € αύξηση. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ποτέ ο Ενιαίος Σύνδεσμος δεν ήταν αυτοδιαχειριζόμενος ως προς τα οικονομικά του. Τα οικονομικά του εξυγιάνθηκαν από τα ληξιπρόθεσμα, όπως θα γίνει και τώρα. Συνεπώς ο Σύνδεσμος δε διαχειρίζεται μόνο τα έσοδα του, διότι όταν κάνει έργα, τα έσοδα του δεν φτάνουν για τίποτε.

Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή την πρόταση για αύξηση των εισφορών, ζητώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του να δεσμευτεί ότι δεν θα πέσει σκουπίδι πάνω στο σκουπίδι στη Φυλή. Συμφωνώ ότι για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έχουν ευθύνη και οι δήμοι και η πολιτεία, ότι έπρεπε να είχαν κάνει τοπικά σχέδια, πράσινα σημεία, τα πάντα. Στην τοπική Αυτοδιοίκηση κανείς ωστόσο δεν είπε ότι θα τα υλοποιήσει όλα αυτά με δικά της έσοδα, νόμιζε ότι θα τη χρηματοδοτούσαν.

Όπως και έχει, το μεγάλο θέμα είναι πως, αυτή τη στιγμή, υπάρχει πλήρες αδιέξοδο, δεν υπάρχει μέλλον. Και είναι και το μεγάλο ερώτημα, όχι για τους τις απερχόμενες δημοτικές, περιφερειακές και κυβερνητικές αρχές, αλλά για εκείνους που θα έχουν την ευθύνη από το 2019 και μετά. Για το γεγονός ότι το σύστημα έχει αποτύχει στην Αττική, πρέπει να πάρουν θέση όλα τα κόμματα, όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία χωροθέτηση, παρά μόνο ένας περιφερειακός σχεδιασμός στο κενό. Υπάρχει κάτι νεκρό και δεν μπορείς και να το αναστήσεις.

Προσωπικά, με ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο η περιοχή μου. Κάποιοι άλλοι λένε, «άσε τη Φυλή έχει πάρει τα αντισταθμιστικά, θα συνεχίσει να τα παίρνει». Αυτό είναι το μεγάλο παραμύθι. Δεν υπήρξε ποτέ μελέτη ότι η Φυλή έπρεπε να παίρνει συγκεκριμένα αντισταθμιστικά, ούτε ποτέ μελετήθηκε το κόστος της επιβάρυνσης. Σας λέω, λοιπόν, ότι η επιβάρυνση μπορεί να είναι πολλαπλάσια, για αυτό η περιοχή πρέπει να αποκατασταθεί – απορρυπανθεί – αναπλαστεί. Σε μια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όταν συζητείτο ο Εθνικός Σχεδιασμός, είχα ζητήσει από τον κύριο Τσιρώνη να χαρακτηριστική η περιοχή ως ρυπασμένη, έτσι ώστε να απορρυπανθεί κατά προτεραιότητα. Πρέπει οπωσδήποτε η ανάπλαση – απορρύπανση να περιλαμβάνει γενικότερα τη Δυτική Αττική. Σέβομαι την ηγεσία της Περιφέρειας και της αντιπεριφέρειας και δε θέλω να μπω σε αυτό που λέμε «Σεβέζο» της Δυτικής Αττικής. Όμως ο ΧΥΤΑ είναι κομμάτι και του Θριασίου, συνεπώς πρέπει να τεθεί συνολικά το θέμα και να μην αγνοούμε την αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής επειδή δεν έχει εκλογικό βάρος.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω το θέμα της δέσμευσης από το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν το βάζω σε ψηφοφορία γιατί είμαστε λίγοι, αν πηγαίναμε να παίξουμε μπάλα, δε θα συμπληρώναμε 18άδα. Αυτή είναι η κατάντια όσων δημιούργησαν το έκτρωμα του Διαβαθμιδικού, γιατί άλλες είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας και άλλες των δήμων.

Ζητώ λοιπόν από το Δ.Σ να δεσμευτεί ότι:

α) Δε θα πέσουν σκουπίδια ΠΟΤΕ πάνω σε αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής, σκουπίδια δηλαδή πάνω στα σκουπίδια.

β) Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, θα σκεφτούμε να τα εξάγουμε. Να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μία διαπεριφερειακή διαχείριση. Διότι, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο μέχρι σήμερα, ως Αττική, έχουμε συμβάλλει διαχρονικά στην διαπεριφερειακή διαχείριση άλλων περιοχών.

Τέλος, δε συμφωνώ πλέον με τον τρόπο που δίνονται μέχρι σήμερα τα αντισταθμιστικά και επαναλαμβάνω ότι, επειδή έχει καθυστερήσει ο ΠΕΣΔΑ και ο ΧΥΤΑ θα γεμίσει πολύ σύντομα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη συμφωνίας που ανέφερα στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής μου.

Σας ευχαριστώ πολύ”.

https://www.youtube.com/watch?v=AUPCG68ERcw

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Με την παρέλαση κορυφώθηκε ο εορτασμός του ΟΧΙ στα Άνω Λιόσια

Με την παρέλαση των σχολείων και των κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης, ενώπιον των πολιτικών και...

Δείτε – Σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από τα Άνω Λιόσια λίγες ημέρες μετά το σεισμό του ‘99

Ξεχασμένες εικόνες από μια διαφορετική, αλλά και πολύ δύσκολη, εποχή για τα Άνω Λιόσια, έρχονται στο φως της...

Απομακρύνθηκαν 161 λεωφορεία της ΟΣΥ από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων

H μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή οδήγησε στην απομάκρυνση 161 λεωφορείων της ΟΣΥ...

Συγκλονιστικές στιγμές – Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς γύρω από τα Άνω Λιόσια (φωτό)

Έχοντας ήδη κάψει μεγάλο μέρος της Χασιάς, αλλά και κομμάτι των ορεινών όγκων πάνω από τον Οικισμό Γεννηματά...