spot_img

Με επισημότητα και τιμές το έθιμο της λιτάνευσης της Εικόνας στη Φυλή

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Με επισημότητα αναβίωσαν το έθιμο της λιτάνευσης της Εικόνας της Μονής Κλειστών η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Φυλής.

Την προετοιμασία ανέλαβαν από κοινού η Eνορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής και η Δημοτική Ενότητα Φυλής με τον Αντιδήμαρχο Σπύρο Μπρέμπο και το Τοπικό Συμβούλιο με επικεφαλής την Πρόεδρο Ελένη Λιάκου.

Την Εικόνα παρέδωσαν στο εκκλησίασμα οι πατέρες Δημήτριος Παναγακόπουλος και Άγγελος Κανέλλος, παρουσία του Μητροπολίτη Αθηναγόρα, που όπως και την περασμένη εβδομάδα, επέβλεψε προσωπικά την τήρηση του προγράμματος που εξέδωσε ο Μητρόπολη.

Προηγουμένως την Εικόνα τοποθέτησε στην ειδική προθήκη προστασίας ο ειδικός τεχνίτης Μιλτιάδης Τσάφας, παρουσία εντεταλμένου εκπροσώπου της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω Υπηρεσία είναι επιβλέπουσα στο έργο της αποκατάστασης του μεταβυζαντικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νέο. Το έργο της αποκατάστασης που πρόκειται να αρχίσει σύντομα, θα κοστίσει περίπου 500 χιλ. ευρώ, ποσόν που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Φυλής.

Αμέσως μετά την παράδοση της Εικόνας στο εκκλησίασμα άρχισε η λιτάνευσή της, σύμφωνα με το έθιμο. Οι πρώτοι που την πήραν στους ώμους τους ήταν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς και ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος.

Στην είσοδο της πόλης κι αφού μεσολάβησε δέηση στο μνημείο των φονευθέντων, το 1944, από τους Γερμανούς Χασιωτών και Λιοσιωτών, την πομπή υποδέχθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής και τιμητικό Άγημα Μαθητών της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εν συνεχεία, μέσω της οδού Μελέτη Βασιλείου κι αφού τελέστηκε δέηση στην προτομή του Χασιώτη Οπλαρχηγού, η πομπή κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.

Στη σύντομη ομιλία του ο πατήρ Δημήτριος Παναγακόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ενορίας στο εκκλησίασμα και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην τήρηση του εθίμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Δήμο Φυλής και στις υπηρεσίες του αναφέροντας χαρακτηριστικά τη Δημοτική Αστυνομία και τη Δημοτική Φιλαρμονική. Επίσης, για την υποστήριξη του εθίμου συνέβαλαν το Γραφείο Δημάρχου με τον υπεύθυνο Δημήτρη Στουραΐτη και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής. Τη φύλαξη της Εικόνας στον Ιερό Ναό έχει αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, υπό τις οδηγίες του Αστυνομικού Διευθυντή Γεωργίου Παπασηφάκη. 

Ακολούθως ο εφημέριος ανέφερε το τελετουργικό κατά την παραμονή της Εικόνας στη Φυλή. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου 31-03-2018 θα ψαλεί Εσπερινός (18:30) και θα ακολουθήσει Ολονυκτία (10:00-01:15). Την επομένη Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η Εικόνα θα αναχωρήσει για την Ιερά Μονή γύρω στις 11:30 της Κυριακής των Βαΐων, 1ης Απριλίου 2018 κι αφού προηγηθεί Ιερά Παράκληση.

https://www.youtube.com/watch?v=GwYkSo009fQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=O3Y9sI5oSVo&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

23 χρόνια από τον σεισμό της Πάρνηθας – Η μέρα που μας “στιγμάτισε” για πάντα

Όσοι το ‘ζησαν δε θα το ξεχάσουν ποτέ. Ακόμα κι εκείνοι που δεν βρέθηκαν τότε, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου...

Νότες Ελπίδας και Παράδοσης με Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Δήμο Φυλής

  Νότα παράδοσης και λεβεντιάς χάρισαν επίσης τα παιδιά του Συλλόγου Κρητών Φυλής, που βρέθηκαν στα Δημαρχεία Άνω Λιοσίων...

Συλλογή παιχνιδιών για δωρεά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Λιοσίων

Μια αξιόλογη προσφορά για τα παιδιά. Μαζεύουμε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, παιχνίδια για παιδιά που θα δοθούν σε Παιδιατρικά...

Ανακαίνιση του 3ου δημοτικού Άνω Λιοσίων με εντυπωσιακές ζωγραφιές

Έναν πανέμορφο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές, αντίκρισαν μαθητές και δάσκαλοι στο 3ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων με την...