spot_img

Ενδιαφέρουσα η ημερίδα «Αρβανίτες οπλαρχηγοί στην επανάσταση» που έλαβε χώρα στη Χασιά

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Εμφάνιση IMG_20170318_192522.jpg

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Μεγάλες ιστορικές αλήθειες αναδείχθηκαν στην Ημερίδα «Αρβανίτες οπλαρχηγοί στην επανάσταση – Μελέτης Βασιλείου, ποιος ο διαχρονικός ρόλος του Δήμου Φυλής στην απελευθέρωση της Αθήνας», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου 2017 στο Δημαρχείο Φυλής ΝΙΚΟΣ ΛΙΑΚΟΣ.

Ανοίγοντας την Ημερίδα ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο που διαδραμάτισε η ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην απελευθέρωση της Αθήνας.

 

Ο δεύτερος από τους ομιλητές Γιώργος Πραχαλιάς σύνδεσε την απελευθέρωση της Αθήνας από τον καπετάν Μελέτη Βασιλείου και τους Χωρικούς της Αττικής, με το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο απελευθέρωσης της Ελλάδας στο οποίο συμφώνησαν, ένα χρόνο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του ’21, ο Κολοκοτρώνης με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια. Μέσα από την εμπεριστατωμένη ομιλία του επεσήμανε ότι η άρχουσα τάξη της εποχής αντιστρατεύτηκε τους λαϊκούς αγωνιστές  Οδυσσέα Ανδρούτσο, Γεώργιο Καραϊσκάκη και καπετάν Μελέτη Βασιλείου αλλά και τον ίδιο τον Καποδίστρια, προκαλώντας την εξόντωσή τους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι το πρόσωπο που δολοφόνησε τον Καραϊσκάκη στο Φάληρο είναι το ίδιο με αυτό που δολοφόνησε τον Μελέτη Βασιλείου.

Εμφάνιση DSCN9442.JPG

Τέλος, δίνοντας προεκτάσεις στη δολοφονία του καπετάν Μελέτη υποστήριξε ότι αποτέλεσε την αφετηρία για τα δεινά της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο, τα Άνω Λιόσια, το Ίλιον, τους Αγίους Αναργύρους, την Πετρούπολη και τις Αχαρνές και η οποία, σταδιακά, μετατράπηκε σε πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου, με ιδεολογικό πρόσχημα την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Αρβανιτών. Και προκάλεσε συγκίνηση στο ακροατήριο αναφέροντας ότι εντόπισε στην περιοχή Άρβωνα, στο σημερινό χώρο δηλαδή της βορείου Ηπείρου που βρίσκεται δυτικά της λίμνης της Οχρίδας τα Λιοπέσια ή Λιόσια, απ’ όπου προήλθαν οι σημερινοί κάτοικοι των Λιοσίων, και την Οσγιά, απ’ όπου προήλθαν οι κάτοικοι της σημερινής Χασιάς, αλλά και τη Ντάρδιζα, στην ανάμνηση της οποίας οι Αρβανίτες της περιοχής έχτισαν το ομώνυμο μοναστήρι.

Εμφάνιση IMG_20170318_192830.jpg

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έκλεισε Ανδρέας Μπλάνος, τέως Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων ΓΕΕΘΑ, στρατιωτικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ε.Ε, με θέμα «Τα διδάγματα των Ηρώων του ’21 σήμερα». Ο ομιλητής αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στην ανάγκη εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων, μέσα από την αξιοποίηση της ιστορικής εμπειρίας, στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της διπλωματίας και της εθνικής άμυνας, τονίζοντας ότι τα δεινά του Έθνους οφείλεται στην άρνησή του να αξιολογήσει τα διδάγματα της Ιστορίας.

Την Ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος τόνισε πως το δίδαγμα των αγωνιστών του ’21 είναι ότι ο καθένας πρέπει να δίνει από το δικό του μετερίζι τον αγώνα για την πατρίδα και δεν εκπληρώνει το χρέος του προς αυτήν τιμώντας τους Εθνικούς Αγώνες στις Εθνικές Επετείους, δύο φορές το χρόνο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

24 χρόνια από τον σεισμό της Πάρνηθας – Η μέρα που μας “στιγμάτισε” για πάντα

Όσοι το ‘ζησαν δε θα το ξεχάσουν ποτέ. Ακόμα κι εκείνοι που δεν βρέθηκαν τότε, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου...

Νότες Ελπίδας και Παράδοσης με Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Δήμο Φυλής

  Νότα παράδοσης και λεβεντιάς χάρισαν επίσης τα παιδιά του Συλλόγου Κρητών Φυλής, που βρέθηκαν στα Δημαρχεία Άνω Λιοσίων...

Συλλογή παιχνιδιών για δωρεά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Λιοσίων

Μια αξιόλογη προσφορά για τα παιδιά. Μαζεύουμε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, παιχνίδια για παιδιά που θα δοθούν σε Παιδιατρικά...

Ανακαίνιση του 3ου δημοτικού Άνω Λιοσίων με εντυπωσιακές ζωγραφιές

Έναν πανέμορφο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές, αντίκρισαν μαθητές και δάσκαλοι στο 3ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων με την...