spot_img

Δήμος Φυλής – Εγκαινιάστηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Άνοιας

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για την Άνοια εγκαινίασαν στον Δήμο Φυλής ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Μια νέα σημαντική Κοινωνική Δομή στήριξης των δημοτών, το Συμβουλευτικό Κέντρο για την Άνοια, εγκαινίασαν το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου από κοινού ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς,  παρουσία αιρετών, εργαζομένων  και  κόσμου.

Ο Χρήστος Παππούς στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως με τη νέα κοινωνική δομή ο Δήμος Φυλής κάνει «ακόμη ένα βήμα μπροστά»  και επεκτείνει τα κοινωνικά του προγράμματα.

 «Εγκαινιάζουμε σήμερα το Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια. Πέρα από τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη, πέρα από τα μεγάλα έργα που ετοιμάζουμε με τον κ. Περιφερειάρχη έχουμε ως στόχο να είμαστε πρότυπος Δήμος και στα κοινωνικά ζητήματα» υπογράμμισε  ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς που δήλωσε ανοιχτός στη στήριξη κάθε προγράμματος που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, αφού τον καλωσόρισε και τον ενημέρωσε για τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στο Δήμο,  υπογράμμισε  πως ο Δήμος Φυλής βασίζει πολλά στη στήριξη της Περιφέρειας και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «Είμαι σίγουρος, αφού σε έχω δίπλα μου ότι θα προχωρήσουμε όσα έχουμε από κοινού συντονίσει.

Καλώς όρισες στην πόλη μας σαν φίλος. Καλώς όρισες στην πόλη μας ως Περιφερειάρχης. Είσαι  πάντα ευπρόσδεκτος στη Φυλή  γιατί στηριζόμαστε σε σένα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε μαζί σε ότι έχουμε προγραμματίσει» κατέληξε ο Δήμαρχος Φυλής.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε στο χαιρετισμό του «πως κάθε πολίτης της Αττικής χρωστάει στη Φυλή». Ο Περιφερειάρχης  Αττικής ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο Δήμο ότι πόροι ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν εκ της Περιφέρειας για να συνδράμουν σε ανάγκες του Δήμου στο πλαίσιο του γενικότερου προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στο Συμβουλευτικό Κέντρο είπε πως «Σήμερα εγκαινιάζουμε το κέντρο  για την Άνοια, μια νόσο που δεν πρέπει να έχουν οι πολιτικοί. Δεν πρέπει να ξεχνούν – και εμείς δεν ξεχνάμε – αυτά που υποσχόμαστε».

«Με το Χρήστο Παππού μας συνδέουν κοινές αυτοδιοικητικές προσπάθειες και οι δύο αγαπάμε τις πόλεις μας και τους πολίτες μας» είπε ο Γιώργος Πατούλης ο οποίος  χαρακτήρισε επιδημία που είναι υπαρκτή σε μεγάλο αριθμό οικογενειών τη νόσο του Alzheimer.

«Πρέπει να μεριμνήσουμε να προλάβουμε μέσα από την πολιτική της πρόληψης οτιδήποτε αφορά τον πολίτη και να δημιουργήσουμε την  Περιφέρεια της υγείας και της ευεξίας  για τους πολίτες.  Η Αυτοδιοίκηση μέσα από το Διαδημοτικό Δίκτυο  Υγιών Πόλεων δημιούργησε μια απάντηση  -που προφανώς στηρίζει η Περιφέρεια – στις ενέργειες για Πρόληψη σημαντικών νοσημάτων»  υπογράμμισε ο Γιώργος Πατούλης.

Τι είναι ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας του Δήμου Φυλής

Το Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια, που δημιούργησε ο Δήμος Φυλής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία Alzheimer, εγκαινίασαν, επίσημα, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ο Αναπλ. Δήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Αντωνόπουλος.

Λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος  «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια.  Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας.  Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 72 Δήμοι απ’ όλη τη Χώρα.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Δήμου Φυλής ανήκει στο πεδίο ευθύνης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής. Απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης των προσερχομένων ατόμων γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία των εξεταζομένων και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους  με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.

Στην ολιγόμηνη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δήμου Φυλής έχουν καταγραφεί  περίπου τριάντα περιστατικά, τα οποία παρακολουθούνται. Εξ άλλου, από τη νέα χρονιά, με ενέργειες του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού θα διατεθούν σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη, ειδικά βραχιόλια, για να τους εντοπίζουν οι συγγενείς τους, μέσω GPS, σε περίπτωση απώλειας προσανατολισμού.

Η άνοια είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Η άνοια επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Η συνηθέστερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer και αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα όλων των περιπτώσεων. Προκαλεί μια σταδιακή μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που συχνά αρχίζει με την απώλεια της μνήμης. Άλλες μορφές άνοιας είναι η Αγγειακή άνοια, η Άνοια Πρόσθιου Εγκεφαλικού Λοβού, η Νόσος με Λιούη σώματα (Πάρκινσον) κλπ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

24 χρόνια από τον σεισμό της Πάρνηθας – Η μέρα που μας “στιγμάτισε” για πάντα

Όσοι το ‘ζησαν δε θα το ξεχάσουν ποτέ. Ακόμα κι εκείνοι που δεν βρέθηκαν τότε, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου...

Νότες Ελπίδας και Παράδοσης με Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Δήμο Φυλής

  Νότα παράδοσης και λεβεντιάς χάρισαν επίσης τα παιδιά του Συλλόγου Κρητών Φυλής, που βρέθηκαν στα Δημαρχεία Άνω Λιοσίων...

Συλλογή παιχνιδιών για δωρεά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Λιοσίων

Μια αξιόλογη προσφορά για τα παιδιά. Μαζεύουμε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, παιχνίδια για παιδιά που θα δοθούν σε Παιδιατρικά...

Ανακαίνιση του 3ου δημοτικού Άνω Λιοσίων με εντυπωσιακές ζωγραφιές

Έναν πανέμορφο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές, αντίκρισαν μαθητές και δάσκαλοι στο 3ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων με την...