Το άδειο Προσκυνητάρι δεσπόζει στον εσωτερικό χώρο της Μονής
Το Cityface.gr βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στη Μονή Κλειστών της Χασιάς, για να αφουγκραστεί και την… άλλη γνώμη. Αυτή των Μοναχών.
Φυσικά και η Κυριακή 17 Απριλίου 2016, δεν ήταν μια ημέρα συνηθισμένη για τη Μονή Κλειστών. Η σπασμένη γλάστρα στον προαύλιο χώρο της Μονής μαρτυρούσε την επεισοδιακή χθεσινή ημέρα, ενώ και οι συζητήσεις μεταξύ των μοναχών αλλά του κόσμου που βρέθηκε σήμερα εκεί μονοπωλούνταν από τα χθεσινά γεγονότα.
Το ακριβώς συνέβη; Γιατί η Εικόνα άργησε τόσο πολύ να κατέβει, με συνέπεια να δοκιμαστούν οι αντοχές των πιστών που θέλησαν να ακολουθήσουν την ιστορική πορεία προς τα Άνω Λιόσια; Ποιος τελικά ευθύνεται;
Το Cityface.gr θέλησε να μάθει και να καταγράψει την άποψη της Ηγουμένης, η οποία δεν είναι ψέμα πως συγκέντρωσε πολλά από τα «πυρά» των πιστών. Η ίδια δέχθηκε να μας μιλήσει (χωρίς όμως βιντεοσκόπηση) και να μας δώσει την δική της εκδοχή.
Η σπασμένη γλάστρα στον εξωτερικό διάδρομο της Μονής, μαρτυρά τα όσα συνέβησαν χθες
“Είχαμε συμφωνήσει να δοθεί η Εικόνα”
Οι αρχικές κουβέντες, δεν θα μπορούσαν να μην περιλάμβαναν το βασικό ερώτημα:
«Είχατε πρόβλημα να δοθεί η Εικόνα;»
Η απάντηση της Ηγουμένης ξεκάθαρη:
«Όχι, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Είχαμε συμφωνήσει να κατέβει η Εικόνα από την αρχή…».
Εύλογα, η απορία για την τροπή που πήραν τα πράγματα είναι δεδομένη, έτσι και η επόμενη ερώτησή μας, αφορούσε το πώς τα πράγματα κατέληξαν σε αυτή τη σύγχυση.
«Κοιτάξτε…» μας λέει η Ηγουμένη. «Εμείς είχαμε δώσει το ΟΚ, όπως και η Εκκλησία. Αλλά αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι η Εικόνα αποτελεί κειμήλιο όχι μόνο της Θρησκευτικής, αλλά και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έτσι λόγο έχει και η Αρχαιολογία. Για να κατέβει η Εικόνα από εδώ υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες χθες το μεσημέρι, δεν πληρούνταν, όπως ανέφερε και ο σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού.
Εμείς ως Μοναχές, οφείλουμε να προστατεύσουμε το Μοναστήρι, την περιουσία του και φυσικά το πιο σημαντικό κειμήλιο, την Εικόνα της Παναγιάς. Αν πράτταμε διαφορετικά, θα ήμασταν υπόλογοι τόσο προς την Εκκλησία, αλλά και προς το Νόμο…».
Γιατί όμως ανακαλύφθηκε τόσο αργά ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνταν, ενώ είχε υπάρξει συμφωνία εδώ και καιρό με τα υψηλά εκκλησιαστικά κλιμάκια;
«Τι να σας πω, δεν το ξέρω. Το σίγουρο ήταν ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις. Εγώ από την πλευρά μου, ότι περαιτέρω έχω να πω, θα το πω στον Εισαγγελέα και στον Μητροπολίτη. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον Μητροπολίτη για να σας πει περισσότερα.
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η Εικόνα πάρθηκε από εδώ με πολύ άσχημο τρόπο. Πάρθηκε με τη βία. Πολλοί μας απώθησαν και μας άσκησαν βία. Αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν έπρεπε να συμβεί εδώ. Και επαναλαμβάνω, σε καμία περίπτωση δεν ήμασταν κατά του να δοθεί η Εικόνα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο κόσμος την Αγαπά και την χρειάζεται…».
Μήπως τελικά η 3ωρη καθυστέρηση έγινε για να «πέσει» ο ήλιος και να μην υπάρχει ενδεχόμενο να υποστεί κάποια τέτοια φθορά η Εικόνα;
«Όχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορώ να πω στην παρούσα φάση είναι ότι κάποιοι φέρθηκαν με άσχημο τρόπο. Κοιτάξτε τριγύρω σας…».
Κλείνοντας, η Ηγουμένη δήλωσε πλήρη άγνοια για το αν τελικά σήμερα η Εικόνα θα επιστραφεί στη Μονή (όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε) καθώς όπως ισχυρίζεται, κανείς δεν την έχει ενημερώσει.