Προκηρύσσονται 4 έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 400 εκατ. από το Υπουργείο Υποδομών

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Με τη δημοπράτηση της γραμμής του προαστιακού στη Δυτική Αττική και τριών σημαντικών έργων άρδευσης / ύδρευσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες κλείνει το υπουργείο Υποδομών τον κύκλο των μεγάλων δημοπρατήσεων για το 2022. Πρόκειται για έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η δημοπράτησή τους περιλαμβάνεται στα ορόσημα για την τρίτη δόση.

Η νέα προαστιακή γραμμή Άνω Λιόσια – Ελευσίνα – Μέγαρα θα αναπτυχθεί με αξιοποίηση της παλιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Κορίνθου που δεν λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια. Το έργο είναι προϋπολογισμού κοντά στα 100 εκατ. ευρώ με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει, ως προαίρεση, τη διασύνδεση της γραμμής με τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων. Με το έργο αναβαθμίζεται η σύνδεση της Δυτικής Αττικής με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο καθώς περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα αποκτούν πρόσθετη κάλυψη από μέσο σταθερής τροχιάς.

Σε εξέλιξη είναι δύο άλλοι διαγωνισμοί για επεκτάσεις του προαστιακού (προς Λαύριο και Ραφήνα) στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 850 εκατ. ευρώ για τους οποίους στο υπουργείο Υποδομών και στην ΕΡΓΟΣΕ θεωρούν πως μπορούν να έχουν προσωρινούς αναδόχους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Και για τα δύο έργα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat, ΑΒΑΞ-Alstom, ΑΚΤΩΡ-Mytilineos.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί και το έργο του φράγματος Μπραμιανού στο Λασίθι, προϋπολογισμού περί τα 70 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά βελτιώσεις στο υφιστάμενο φράγμα Μπραμιανού, την κατασκευή νέου φράγματος στον Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος. Μέχρι τότε προγραμματίζεται και η προκήρυξη του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο μαζί με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης. Το έργο προϋπολογισμού κοντά στα 107 εκατ. ευρώ θα καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης μεγάλου τμήματος του νησιού.

Το τέταρτο έργο που προκηρύσσεται μέσα στη φετινή χρονιά είναι η κατασκευή των έργων ύδρευσης στους νομούς Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας. Με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ το έργο αφορά στη μεταφορά πόσιμου νερού από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου Λούρου για την κάλυψη των αναγκών στους τρεις νομούς.

Στο υπουργείο Υποδομών προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες στην εκκίνηση τριών άλλων μεγάλων διαγωνισμών στον τομέα της διαχείρισης νερού που αφορούν την ύδρευση της Κέρκυρας, το φράγμα Ταυρωνίτη στην Κρήτη (με ΣΔΙΤ) και το φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα (επίσης με ΣΔΙΤ). Με το πρώτο έργο λύνεται το πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας και με τα δύο άλλα η ύδρευση οικισμών και η άρδευση δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Πηγή: news.b2green.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού

Συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Φυλής είχαν, το πρωί της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 2022,...

Εγκωμίασε τον Δήμο Φυλής για τα αντιπλημμυρικά ο Άδωνις

Την προσπάθεια του Δήμου Φυλής στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων εγκωμίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Παρουσιάζοντας...

Μπήκαν οι υπογραφές για τη δημιουργία κέντρου logistics στον Δήμο Φυλής

Παρουσία του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου υπογράφηκε η σύμβαση για την δημιουργία Μεταφορικού Κέντρου...

Ευαγγελος Λιάκος: «Με την εξυγίανση των ναυπηγείων, οι εργαζόμενοι θα λάβουν 41 εκ. ευρώ αποζημίωση αντί για 2»

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης για τα θέματα της Δυτικής Αττικής και με κυριότερο θέμα την μεγάλη επένδυση στα...