spot_img

Ερώτηση για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη στο Δήμο Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη στο Δήμο Φυλής κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης της παιδείας από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, μέσα και από τις ελλείψεις σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές. Αποδεικνύεται και με αυτό τον τρόπο η στρατηγική επιλογή τους να υποβαθμίζουν την δημόσια σχολική εκπαίδευση.

Όπως καταγγέλλουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής, αλλά και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων και Φυλής, οι ελλείψεις στη σχολική στέγη, που υφίστανται για πάνω από μία δεκαετία, οδηγούν διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους φορείς σε πρόχειρες και επικίνδυνες λύσεις για τους μαθητές.

Σχολικές μονάδες, όπως το 1ο Δημοτικό, το 4ο Δημοτικό, το 6ο Δημοτικό, το 9ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων καθώς και το 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων κ.ά., που λειτουργούν επί χρόνια με υπερπληθώρα μαθητικού πληθυσμού είναι μια ζοφερή πραγματικότητα στο Δήμο Φυλής. Σε πολλά από αυτά τα σχολεία δεν υπάρχουν καν αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς αυτές έχουν μετατραπεί με παρεμβάσεις σε σχολικές αίθουσες. Το 10ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων είναι εξολοκλήρου προκατ, το 3ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων στεγάζεται σε κτήριο του 1974, που είχε ανεγερθεί για βιοτεχνία.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για την απουσία ολοκληρωμένων μελετών και ανέγερσης σύγχρονων σχολικών μονάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι μεγάλες και οδηγούν σε απαράδεκτες αποφάσεις που σε κάθε περίπτωση οξύνουν τα προβλήματα και βάζουν νέα εμπόδια στην μόρφωση των παιδιών, είτε πρόκειται για αναγκαστικές μετακινήσεις σε σχολεία εκτός της γειτονιάς είτε πρόκειται για στοίβαγμα των παιδιών σε μικρές προκάτ αίθουσες.

Για την κάλυψη δε των αναγκών στη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υφίσταται ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε νήπια και προνήπια να φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια.

Το 11ο Νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης. Στεγάζεται σε ένα κτήριο αποκλειστικά προκάτ, όπου δε υπάρχει καν τουαλέτα ενηλίκων για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών, πάγκος με νιπτήρα, στέγαστρο στο προαύλιο χώρο για την προστασία των μαθητών από βροχή και ήλιο, σταθερά παιχνίδια. Στο νηπιαγωγείο από Σεπτέμβρη αναμένεται να λειτουργήσουν τρία τμήματα, πράγμα που σημαίνει αύξηση των αναγκών σε εξοπλισμό, όπως στρώματα ή ράντζα ύπνου για το ολοήμερο τμήμα, εκπαιδευτικά βιβλία και παραμύθια και όργανα γυμναστικής.

Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο, που όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να μη υπάρχουν εικόνες όπως αυτή του 11ου Νηπιαγωγείου Άνω Λιοσίων.

Αντίστοιχα το ζήτημα της σχολικής στέγης χρήζει φροντίδας, σχεδιασμού, κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των μαθητών.

Ερωτώνται οι κ. Yπουργοί:

– Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων, στο Δήμο Φυλής, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες.

– Τι μέτρα θα πάρουν, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα φοίτησης των μαθητών με ασφάλεια στη σχολική μονάδα που ανήκουν γεωγραφικά στο 2ο Γυμνάσιο.

– Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν, για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του 11ου Νηπιαγωγείου Άνω Λιοσίων».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω – Μάθε με ένα κλικ το εκλογικό σου τμήμα

Δείτε την λίστα με τα εκλογικά τμήματα για τις ευρωεκλογές 2024. Οι πολίτες μπορούν με ένα «κλικ» να μάθουν...

H Προεκλογική Συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Άνω Λιόσια

Μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Μάη οι Κομματικές Οργανώσεις Φυλής του ΚΚΕ, στην κεντρική...

Περιοδεία της Ν.Δ. στο Ζεφύρι και τη Φυλή ενόψει των Ευρωεκλογών με επικεφαλής τον Ευάγγελο Λιάκο

Θερμής υποδοχής έτυχε η επίσκεψη του βουλευτή Βαγγέλη Λιάκου στο Ζεφύρι και τη Φυλή, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο...

Συνάντηση – συζήτηση με τον Νίκο Παππά στα Άνω Λιόσια

Μια εξαιρετική και εκ βαθέων συζήτηση, φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Νίκο Παππά...