spot_img

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για το Βοήθεια στο Σπίτι

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

«Πρώτες Βοήθειες σε θέματα ψυχικής υγείας», ήταν ο τίτλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων – Κινητή Μονάδα Δυτικής Αττικής την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου.

Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. (Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη) και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ» κος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης ενώ εκ μέρους της Κέντρου Ημέρας Ενηλίκων παρίστατο η εργοθεραπεύτρια κα Κυριακή Πλακιά.

Το τετράπτυχο : ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ, ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ, ΑΚΟΥ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕ είναι ο γενικός κανόνας για τη Παροχή Πρώτων Βοηθειών σε θέματα Ψυχικής Υγείας, σύμφωνα με τον ομιλητή, ο οποίος τόνισε ότι δεν χρειάζεται κάποιος  να είναι ειδικός προκειμένου να παρέχει Βοήθεια όποτε χρειάζεται … ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!

Προϋπόθεση, φυσικά για την Παροχή Πρώτων Βοηθειών σε θέματα Ψυχικής Υγείας, όπως και στη παροχή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας είναι η αρχική εξασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας του παρέχοντος όπως και της ομάδας του σε περίπτωση που δρα ομαδικά.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ήταν η παρότρυνση του εισηγητή και ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ : Ασφάλεια / Ελπίδα / Καθησυχασμό / Ατομική και Συλλογική Αποτελεσματικότητα και Συνδεσιμότητα.

Ο κος Θεοδωρουλάκης παρουσίασε και ανέλυσε περιπτώσεις που ο φορέας του παρενέβει για να προσφέρει βοήθεια όπως είναι οι πυρκαγιές στην Εύβοια, οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Δαδιά, η πυρκαγιά στο Μάτι, οι πλημμύρες τις Θεσσαλίας, το δυστύχημα του τρένου στα Τέμπη και άλλες πολλές δύσκολες για τους ανθρώπους συνθήκες και καταστάσεις. Σε μια γενική ανάλυση του του τι πρέπει να γίνει μετά από μια καταστροφή προηγείται η εκτίμηση της ανάγκης και η δρομολόγηση της κάλυψης των βασικών αναγκών όπως νερό, φαγητό, κατάλυμα και προστασία από περαιτέρω βλάβη καθώς και παροχή πρόσβασης σε ενημέρωση, σε υπηρεσίες και σε κοινωνική υποστήριξη.

Τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι κανείς δεν πρέπει να πιέζει τους εμπλεκόμενους για την παροχή βοήθειας αν οι ίδιοι δεν το επιθυμούν. Τέλος, πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε υπόψιν τα κοινωνικά θέματα (ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας, αλκοολισμός) και θρησκευτικά θέματα (π.χ. στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς απαγορεύεται να μπει άντρας στο σπίτι ή να αγγίξει γυναίκα χωρίς την παρουσία του συζύγου της) ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα ζητήματα που πιθανόν υπάρχει ώστε να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά η κάθε περίπτωση.

Τις θερμές της ευχαριστίες για την διεξαγωγή του σεμιναρίου εξέφρασε η Διευθύντρια του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κα Ιωάννα Λιόση, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής παρόμοιων σεμιναρίων στο προσωπικό της Διεύθυνσής της καθώς είναι οι άνθρωποι που μπορούν σε καθημερινή βάση να κληθούν να παράσχουν βοήθεια οποιουδήποτε είδους συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας σε θέματα Ψυχικής Υγείας.

http://argo.org.gr/

https://www.facebook.com/omospondiaargo

https://www.pepsaee.gr/

https://www.facebook.com/PEPSAEE

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Άνω Λιόσια – Βρέθηκε ο Γιάννης που είχε χαθεί από τις 11/7

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της εξαφάνισης του 36χρονου Γιάννη Βικτωρίδη, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί εδώ...

SOS – Εξαφανίστηκε ο Γιάννης από τα Άνω Λιόσια – Κοινοποιήστε

SOS ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ #ΑΔΕΡΦΟ ΜΑΣ ΕΛΕΝΗ ΒΙΚΤΩΡΙΔΗ ... ΑΡΚΕΤΟΙ ΤΟΝ ΞΕΡΕΤΕ..... ΕΧΕΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΊ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ...ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΝ...

Από 11/7 μέχρι 1/8/2024 η υποβολή αιτήσεων από γονείς για εγγραφή παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ

«Άρχισε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους γονείς, προκειμένου να φοιτήσουν, δωρεάν, τα παιδιά τους στους Παιδικούς...

Βρέφος 10 μηνών δίνει μάχη για τη ζωή του! H Μαρία-Κασσιανή πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε καρδιολογικό χειρουργείο!

Η Μαρία-Κασσιανή διεγνώσθη με μία σοβαρή μορφή συγγενής καρδιοπάθειας, μόλις λίγες εβδομάδες προτού έρθει στον κόσμο. Η μικρή...