spot_img

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς – Ένας επίγειος «παράδεισος»

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς, ολοκληρώθηκε το 1974. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο. Ξεχωρίζει για τη μεγαλοπρεπή πρόσοψή του, την οποία κοσμούν δύο καμπαναριά και όχι ένα ως είθισται, ενώ δεν θα αποτελούσε υπερβολή να ισχυριστούμε πως είναι ένα πραγματικό κόσμημα για το Δήμο Φυλής, λόγω της απίστευτης διακόσμησης, την οποία έχουν επιμεληθεί ο εφημέριος Αρχιμανδρίτης πάτερ Ιγνάτιος Μιλτιάδου και ο π. Δαμασκηνός. Πληθώρα δέντρων και πράσινου, πολλά λουλούδια, ζώα, παγκάκια, καταπληκτικοί φωτισμοί και πάσης φύσεως στολίδια συνθέτουν ένα παραδεισένιο σκηνικό στον προαύλιο χώρο του ναού.

Όμορφες αγιογραφίες κοσμούν το εσωτερικό του Αη-Γιώργη, μιας εκκλησίας η οποία ομολογουμένως παραπέμπει σε έναν «επίγειο παράδεισο» μέσα στη Ζωφριά, που τα τελευταία χρόνια είναι η πλέον αναπτυσσόμενη συνοικία των Άνω Λιοσίων. Μια συνοικία με μακραίωνη ιστορία και ονομασία προερχόμενη από την παράδοση: Ως γνωστόν, στην περιοχή της Ζωφριάς υπήρχαν -και υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά- πηγάδια, από τα οποία έπιναν νερό τα ζώα. Από τη λέξη «ζώα» λοιπόν και τη λέξη «φρέαρ» (πηγάδι) προέκυψε η λέξη «Ζωφριά».

Μιλώντας για τη δημιουργία του ναού, ο πάτερ Ιγνάτιος αναφέρει: «Η εκκλησία χτίστηκε από το υστέρημα, τις θυσίες και την προσωπική εργασία των κατοίκων της Ζωφριάς, που εκείνη την εποχή ήταν αραιοκατοικημένη. Αυτό λέει πάρα πολλά, διότι, είναι διαφορετικό μια εκκλησία να κτιστεί σε μια πολυπληθή αστική περιοχή όπου θα μπορούν αρκετοί να προσφέρουν τον οβολό τους, και αλλιώς σε ένα, ουσιαστικά, χωριό με λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι ήταν κυρίως άνθρωποι του μεροκάματου, βοσκοί και εργάτες…».

Από το 2010 ως το 2020 προστέθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας τρία παρεκκλήσια. Το πρώτο παρεκκλήσι βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ναού, είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό. Χτίστηκε με δαπάνες και την υποστήριξη του γνωστού αρτοβιομήχανου και ενορίτη Δημητρίου Στεργίου. Ακολούθησε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στη νότια πλευρά, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνδρομή και τις αξιέπαινες προσπάθειες του Δημήτρη Καμπόλη και την οικονομική υποστήριξη του γνωστού εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου. Την άνοιξη του 2021, ολοκληρώθηκε και ένα τρίτο εκκλησάκι, αυτό του Αγίου Εφραίμ, από δαπάνες του ενορίτη Κωνσταντίνου Καμήλου. Το οικόπεδο στο οποίο είναι κτισμένος ο ναός, παραχωρήθηκε από τον συνδημότη, κάτοικο Άνω Λιοσίων, Θεόδωρο Τσίγκο.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκκλησίας του Αη-Γιώργη στη Ζωφριά, αφορά την Αγία Τράπεζα, που αποτελεί το κέντρο της λατρείας, το ιερότερο σημείο του Ναού, εκεί όπου τελείται το Μυστήριο των Μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία. Ο Άγιος Γεώργιος λοιπόν, είναι ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα (μαζί με έναν ακόμα του 19ου αιώνα στις Σπέτσες που είναι αφιερωμένος στην Παναγία) του οποίου η Αγία Τράπεζα δεν έχει σχήμα ορθογώνιο όπως συνηθίζεται, αλλά ροτόντας, που μάλιστα αποτελεί και παλαιοχριστιανικό σχήμα.

Από το 2011 ως και το 2020 στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λειτουργούσε κοινωνικό μαγειρείο, σχολή αγιογραφίας, κοινωνικό φροντιστήριο, αλλά και ομάδα χειροτεχνίας, ενώ υπάρχουν και δύο αίθουσες για εκδηλώσεις και συναντήσεις. Τα Εγκαίνια του Ναού τελέσθηκαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον Άγιο Γεώργιο Ζωφριάς

Πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στον Άγιο Γεώργιο Ζωφριάς, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Πέμπτη...

Κατάνυξη και ευλάβεια στη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Πέτρου Φυλής

Σε κλίμα κατάνυξης και τη συμμετοχή δεκάδων πιστών, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου, στο γραφικό εκκλησάκι...

Σε κλίμα κατάνυξης ο Εσπερινός της Αγάπης στην Iερά Μονή Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και εορταστικής μεγαλοπρέπειας τελέστηκε ανήμερα του Πάσχα, το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου 2024...