spot_img

Δεν κατεβαίνει φέτος η Εικόνα από τη Μονή Κλειστών – Ψυχραιμία απαιτείται από τους πιστούς

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Κλειστών της Χασιάς, συνιστά δίχως αμφιβολία ένα από τα πλέον ισχυρά παραδοσιακά τοπικά έθιμα του Δήμου Φυλής, καθώς γενιές και γενιές μεγάλωσαν με τις μνήμες του «κατεβάσματος» από το Μοναστήρι ως τα Άνω Λιόσια.

Φέτος μετά από απόφαση του Μοναστηριού το θρησκευτικό έθιμο δεν θα τηρηθεί, γεγονός που σκόρπισε απογοήτευση στους πιστούς και σε όσους ήθελαν να ακολουθήσουν την εθιμοτυπική πορεία της Εικόνας προς τα Λιόσια. Η αλήθεια είναι ότι, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει σοβαρές διαμάχες, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του 2016, όταν βαριές κουβέντες ακούστηκαν κατά των μοναχών της Μονής, οι οποίες και πάλι τότε είχαν γίνει στόχος του κόσμου, μερίδα των οποίων είχε ξεστομίσει μάλιστα βαριές κουβέντες.

Διαβάστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2016 η Ηγουμένη της Μονής στο Cityface.gr, μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μονή

Φέτος ελπίζουμε ότι παρά την αρνητική, ως προς την τήρηση του εθίμου, τροπή που πήρε το πράγμα, δεν θα υπάρξουν παρατράγουδα και πως οι… ψίθυροι για «επίσκεψη» πιστών έξω από το Μονή, θα περιοριστεί στο επίπεδο των φημών.

Πνευματική ποινή επέβαλε στις μοναχές της Μονής Κλειστών ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας

Από εκεί και πέρα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας επέβαλε επιτίμιο στις μοναχές της Ιεράς Μονής Κλειστών, λόγω της αναιτιολόγητης άρνησής τους να συμμορφωθούν στο Πρόγραμμα Λιτανεύσεων της Εφεστίου Εικόνας της Μονής Κλειστών, που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Πρόκειται για πνευματική ποινή που επιβάλλεται επί σοβαρών εκκλησιαστικών παρεκτροπών, με σκοπό να μετανοήσει ο εκείνος που τιμωρήθηκε. Εξ ου και διευκρίνισε ότι θα άρει το επιτίμιο μόνο αν οι μοναχές ζητήσουν συγγνώμη.

Ο Μητροπολίτης γνωστοποίησε την Απόφασή του, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα μετά την τέλεση, από τον ίδιο, του μνημοσύνου των γονέων του Δημάρχου Φυλής, Σπύρου και Φανής, το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου 2024.

«Γνωρίζω Δήμαρχε τον πόνο σου για την απώλεια των γονέων σου. Γνωρίζω, επίσης, ότι πονάς γιατί δεν θα μπορέσουμε φέτος να τηρήσουμε το έθιμο της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας, λόγω της παρεκτροπής των μοναχών της Μονής. Όπως έχω διαβεβαιώσει το έθιμο θα επαναληφθεί γιατί αυτό αποτελεί επιθυμία του Λαού του Δήμου Φυλής και για το λόγο αυτό παρακαλώ όλους να συμπεριφερθούμε με πνεύμα ομονοίας κι όχι ως οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Απόσπασμα από την ομιλία του

Ο Δήμος Φυλής από την πλευρά του, είχε εκδόσει σχετική ανακοίνωση, με την οποία έπαιρνε αποστάσεις από την απόφαση της Μονής Κλειστών.

Διαβάστε:

Ο Δήμος Φυλής επαφίεται στη διαβεβαίωση του Μητροπολίτη ότι «θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε παρεκτροπή, ώστε να μη διακοπεί το από αιώνων έθιμο»

Ο Δήμος Φυλής πληροφορήθηκε, με βαθειά θλίψη, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα την αντικανονική άρνηση της Ιεράς Μονής Κλειστών να παραδώσει την Εφέστιο Εικόνα για το έθιμο της λιτάνευσής της στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή.

Είναι αυτονόητο ότι η άρνηση αυτή αντίκειται στην υπ’ αριθ. πρωτ. 3222/16-12-2015 Απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στο θρησκευτικό συναίσθημα και στις παραδόσεις των συνδημοτών μας.

Ο Δήμος Φυλής εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί  είχε ολοκληρώσει το σύνολο των προετοιμασιών για τις δύο κορυφαίες αυτές θρησκευτικές τελετές, δηλαδή:

1. Είχε παρακαλέσει το Σεβασμιώτατο να μεριμνήσει για τη σύνταξη του προγράμματος λιτανεύσεων, όπως κι έγινε.

2. Είχε ενημερώσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτ. Αττικής, τον ΟΑΣΑ για την εκτροπή των λεωφορειακών γραμμών και την Τροχαία για τη λήψη μέτρων.

3.  Είχε εξασφαλίσει τη παρουσία ασθενοφόρου και ιατρού και τιμητικό άγημα από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

4.  Είχε συντηρήσει την προθήκη για την ασφαλή λιτάνευση της Εικόνας και είχε εξασφαλίσει την παρουσία ειδικού τεχνίτη για την ασφαλή τοποθέτησή της στην προθήκη. 

Κατόπιν αυτού ο Δήμος Φυλής στέκεται, σταθερά, στο πλευρό των δημοτών του. Με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους εκκλησιαστικούς θεσμούς και κατ’ εφαρμογήν της Απόφασης της Ιεράς Συνόδου «για άρση πάσης διχογνωμίας και παραπικρασμού», επαφίεται στη διαβεβαίωση του Σεβασμιωτάτου ότι «θα αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε παρεκτροπή, ώστε να μη διακοπεί το από αιώνων έθιμο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Σε κλίμα κατάνυξης ο Εσπερινός της Αγάπης στην Iερά Μονή Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης Φυλής

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και εορταστικής μεγαλοπρέπειας τελέστηκε ανήμερα του Πάσχα, το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου 2024...

Ανάσταση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Φυλή

Από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Δημοτική Κοινότητα Φυλής, παπά Δημήτρη Παναγακόπουλο, άκουσε το «Χριστός...