Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 17:08

"Πόλεμος" ανακοινώσεων με φόντο τη Χωματερή

Η ημερίδα με τίτλο «Η Φυλή γυρίζει σελίδα» και οι ανακοινώσεις του Δημάρχου Χρήστου Παππού προκάλεσαν την αντίδραση της παράταξης του πρώην Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη.

Σε σχετική ανακοίνωση, η «Δύναμη Συμμετοχής» κάνει λόγο για «δήθεν αναπλάσεις» και συνέχιση στη λειτουργία εργοστασίων, καλώντας μάλιστα τον κόσμο να μπει εμπόδιο στα σχέδια της διοίκησης του Δήμου Φυλής.

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 Η αυτ- απάτη της διοίκησης του δήμου Φυλής που… ΔΕΝ γυρίζει σελίδα

Με τον εύηχο αλλά παραπλανητικό τίτλο «Η Φυλή γυρίζει σελίδα – Από τη χωματερή στην Ανάπλαση» και καλυμμένη πίσω από τη σοβαροφάνεια μιας ημερίδας, η δημοτική αρχή Φυλής προχώρησε σε, μια ακόμη, επικοινωνιακή «φιέστα» αναποτελεσματικότητας. Γιατί για να υλοποιήσει, έστω και αυτό το «όραμα», θα έπρεπε να είχε ζητήσει πολύ πριν - και πριν ακόμα ψηφίσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό - τη χωροθέτηση τουλάχιστον δυο άλλων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ εκτός Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.

Το πρώτο πράγμα που κατέδειξε αυτή η επικοινωνιακή «φιέστα» ήταν πως μόνο τυχαία δεν υπήρξε η μετονομασία του δημοτικού καταστήματος Φυλής σε «δημαρχείο Νίκος Λιάκος», γεγονός που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει πουθενά δημοτικό κατάστημα που να μη φέρει το όνομα της πόλης που το δημιούργησε.  Και δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Χρήστος Παππούς ανέλαβε – με καθυστέρηση 22 χρόνων - να υλοποιήσει το διακαή πόθο του αείμνηστου πρώην δημάρχου για ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΥΣΗΣ. Προς τούτο, και συνεργάζεται με τους απογόνους του.

Το δεύτερο πράγμα που κατέδειξε ήταν ότι με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (υπό τον τίτλο: «Τα σκουπίδια για πάντα στη Φυλή») ο Χρήστος Παππούς ανέλαβε να δώσει λύση όχι μόνο στα απορρίμματα της Αττικής αλλά της μισής Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η απάθειά του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως η Πελοπόννησος φέρνει και θα φέρνει τα σκουπίδια στη Φυλή. Αντί να αντιδράσει, προτίμησε να λύσει το Αλβανικό ζήτημα αναλαμβάνοντας – αυτόκλητα - χρέη υπουργού εξωτερικών επί τιμή!

Το τρίτο πράγμα που κατέδειξε ήταν η ανατροπή όλων των ΟΜΟΦΩΝΩΝ αποφάσεων που είχε λάβει ο δήμος Φυλής για χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης - αποκατάστασης. Διότι μέσα στο «όραμα» του νυν δημάρχου Φυλής βρίσκεται ένα, νέου τύπου, «πάρκο αναψυχής», με μητέρες να πηγαίνουν τα παιδιά τους βόλτα ενώ στην είσοδό του υπάρχουν απορριμματοφόρα που μεταφέρουν απορρίμματα στα εργοστάσια.

Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων δίνει τη δυνατότητα αυτονόμησης σε κάθε δήμο που μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση (συνεπώς και στο δήμο Φυλής) αλλά δυνατότητα που δεν εμπεριέχει το ψέμα και την κοροϊδία των δημοτών, αφήνει αδιάφορη τη διοίκηση του δήμου Φυλής.

Έτσι όπως τους κοροϊδεύει και τώρα, αφού αποκρύπτει ότι έδωσε εντολή στην εντεταλμένη νομική εκπρόσωπο να παραιτηθεί από κάθε δικαστική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Δημήτρη Μπουραΐμη, προκειμένου να μπλοκάρει κάθε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

Μια σοφή λαϊκή παροιμία λέει: «Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο πιο πολύ φαίνεται ο...»

Για να μην ξεγυμνωθεί, όμως, εντελώς και η περιοχή καλούμαστε ΟΛΟΙ να ανατρέψουμε τα σχέδια του κ. Παππού για τη συνέχιση της λειτουργίας - κάθε λογής - εργοστασίων που κρύβονται πίσω από το «όραμα» για δήθεν αναπλάσεις και «πάρκα αναψυχής». 

Για να γυρίσει πραγματικά σελίδα η Φυλή, να βγει ο εφιάλτης των σκουπιδιών από τη ζωή μας και να γίνει ξανά η περιοχή αντάξια της ιστορικής της μνήμης, ο ενιαίος δήμος Φυλής πρέπει να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, στις 19/12/2012:

  • ΕΔΩ και ΤΩΡΑ χωροθέτηση δυο άλλων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ εκτός Δυτικής Αττικής και Δυτικής Αθήνας.
  • ΕΔΩ και ΤΩΡΑ αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, του ζωτικού του χώρου και της περιοχής ευθύνης του.

 

Άμεση ήταν η απάντηση εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Φυλής. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου αναφέρει:

 

Σκληρή απάντηση Παππού στα ψεύδη για την ανάπλαση της Χωματερής

Σκληρή απάντηση σε όσους επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την Ημερίδα για την αποκατάσταση της Χωματερής στα πρότυπα της HIRIYA του Τελ Αβίβ, έδωσε, το βράδυ της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2016, από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους και χωρίς να κατονομάσει κάποιον ο Δήμαρχος Φυλής απάντησε, κατά βάση, σε δύο αστήρικτους ισχυρισμούς:

Πρώτον, στο ότι ο Δήμος Φυλής απέσυρε, δήθεν, τις προσφυγές της προηγούμενης διοίκησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας,  κατά των Αποφάσεων για δημιουργία εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Άνω Λιόσια και Φυλή και για εναπόθεση των απορριμμάτων της Τρίπολης στη Χωματερή. 

Δεύτερον, στο ότι ο Δήμος Φυλής δεν είναι ιδιοκτήτης της έκτασης στη Χωματερή κι ως εκ τούτου δε νομιμοποιείται να προκηρύξει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της Χωματερής.

Για την επινόηση ότι η διοίκηση Παππού απέσυρε τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη Χωματερή απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, παρόλο που οι προσφυγές αυτές αφορούσαν σε θέματα που έχουν ήδη λυθεί. Δηλαδή στην ακύρωση των διαγωνισμών για τα εργοστάσια απορριμμάτων σε Άνω Λιόσια και Φυλή και στην ματαίωση της εναπόθεσης των απορριμμάτων της Τρίπολης στη Χωματερή της Φυλής.

Μάλιστα παρουσίασε σχετικά Δελτία Τύπου του Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) και την εισήγηση της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου για τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα εργοστάσια. Όπως επίσης ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ και δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη ματαίωση της εναπόθεσης των απορριμμάτων της Τρίπολης στη Χωματερή.

Για το ιδιοκτησιακό της Χωματερής προειδοποίησε κάποιους να σταματήσουν το επικίνδυνο παιγνίδι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου και παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που πιστοποιούν ότι ο Δήμος Φυλής, ως καθολικός διάδοχος των καποδιστριακών Δήμων Άνω Λιοσίων και Φυλής, είναι ο αδιαφιλονίκητος κύριος και νομέας της έκτασης στη Χωματερή.

Ανάμεσα σε αυτά Δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο αλλά και μισθωτήρια των Κοινοτήτων Άνω Λιοσίων και Φυλής με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, προ του 1970. Επίσης γνωμοδοτήσεις της ειδικής με τα ιδιοκτησιακά της περιοχής δικηγόρου Αλεξάνδρας Πισάνη, τόσο για το ιδιοκτησιακό της Χωματερής όσο και για το νόμιμο δικαίωμα του Δήμου Φυλής να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλασή της.

Αναφορικά με δημοσίευμα περί δήθεν απουσιών του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη και της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου από την Ημερίδα είπε ότι ο πρώτος, την ίδια ώρα μιλούσε στο Ναύπλιο στην Ελληνογερμανική Συνέλευση κι εκπροσωπήθηκε στην Ημερίδα από τον επιστημονικό του συνεργάτη Αντώνη Μαυρόπουλο, ενώ η δεύτερη από τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου.

Υπενθύμισε, όμως, ότι στο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2015 στη Χαλκιδική, εκδόθηκε, με εισήγηση του Προέδρου Γιώργου Πατούλη, ειδικό Ψήφισμα για την ανάγκη αποκατάστασης της Χωματερής με χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους. Μάλιστα επέδειξε το κείμενο του ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τόνισε ακόμα ότι η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Χωματερή αποτελεί το Ευαγγέλιό του και ότι με βάση την Απόφαση αυτή τοποθετήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016 στη Βουλή των Ελλήνων, όπου μέχρι σήμερα δεν είχε τοποθετηθεί Δήμαρχος από την περιοχή.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι βρίσκονται ανάμεσά μας άνθρωποι που δεν επιθυμούν την αποσύνδεση της περιοχής από τα απορρίμματα και την ανάπλαση της Χωματερής. Τέτοιοι άνθρωποι θα ήταν σκουπιδέμποροι και αρουραίοι. Από την πλευρά μου έχω γαλουχηθεί με τους αγώνες για την απομάκρυνση της Χωματερής και η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να μην το παλέψω» τόνισε κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φυλής.    

Hellen

Haroon

Τελευταία Νέα