Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 18:15

Καταγγελία στην εισαγγελία περιβάλλοντος από Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής και τοπικούς συλλόγους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής μαζί με συλλογικότητες του Δήμου μας επισκέφτηκαν σήμερα την εισαγγελέα περιβάλλοντος και της ζήτησαν να διερευνήσει και να καταλογίσει, αν υπάρχουν, ευθύνες για περιστατικά βλάβης της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά.

Αθήνα, 1.6.2016

Προς

την Εισαγγελία περιβάλλοντος

Θέμα: «Διερεύνηση και καταλογισμός ευθυνών για περιστατικά βλάβης της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής»

Εδώ και αρκετές βδομάδες, κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, εργαζόμενοι στις ίδιες περιοχές, καθώς και απλά διερχόμενοι από αυτές, είμαστε μάρτυρες και, ταυτόχρονα, θύματα μιας απαράδεκτης κατάστασης. Πρόκειται για ένα διαρκές φαινόμενο εκτεταμένης δυσοσμίας, που έχει επίκεντρο την εγκατάσταση διαχείρισης και ταφής απορριμμάτων, που λειτουργεί με ευθύνη του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στη θέση «Σκαλιστήρη» του δήμου Φυλής.

Το φαινόμενο εκδηλώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα όμως τις ώρες που εκτελούνται εργασίες στην εγκατάσταση. Ανάλογα με τη φορά του ανέμου, οι οσμές μεταφέρονται σε ακτίνα χιλιομέτρων και επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στους δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού και Πετρούπολης. Άμεσα αντιληπτές γίνονται ακόμη και στους διερχόμενους από την Αττική οδό. Η δυσοσμία είναι τόσο έντονη, ώστε προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στις αναπνευστικές οδούς (έντονο κάψιμο) και γενική δυσφορία. Τα προβλήματα αυτά επιβαρύνουν περισσότερο τα παιδιά, καθώς και άτομα  μεγάλης ηλικίας και με άλλα προβλήματα υγείας.

Πιθανολογούμε ότι η δυσοσμία προέρχεται από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης – κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), που υποδέχεται, κυρίως, σύμμεικτα απορρίμματα. Η επεξεργασία εντός του εργοστασίου οδηγεί, εκτός των άλλων «προϊόντων», σε μια διαχωρισμένη μάζα οργανικής ύλης, η οποία παραμένει σε ανοιχτό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λόγω της κακής της ποιότητας (προέρχεται από σύμμεικτα απορρίμματα), εδώ και πολλά χρόνια, οδηγείται για ταφή στον παρακείμενο χώρο. Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, το ΕΜΑΚ έχει αρχίσει να υποδέχεται κλαδέματα από τους δήμους και μη αναμεμειγμένα οργανικά, από χώρους όπως οι λαϊκές αγορές, την ποιότητα των οποίων δε γνωρίζουμε. Θα περίμενε κανείς η ποιότητα της διαχωριζόμενης οργανικής μάζας να έχει βελτιωθεί. Παρόλα αυτά, όχι μόνο εξακολουθεί να θάβεται, αλλά συνοδεύεται και από την απίστευτη δυσοσμία, που περιγράψαμε παραπάνω. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση της Φυλής. Όλα αυτά δείχνουν ότι επιβάλλεται να μην διαιωνιστεί η λειτουργία της εγκατάστασης αυτής. Αντίθετα, είναι ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για το άμεσο κλείσιμο των κυττάρων της χωματερής, όπως επίσης και για τη μεταφορά του ΕΜΑΚ εκτός οικιστικού ιστού.

Επειδή η συνεχιζόμενη διάχυση της δυσοσμίας βάζει σε σοβαρό κίνδυνο, κατ’ εξακολούθηση, την υγεία χιλιάδων πολιτών και εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, σας παρακαλούμε να διερευνήσετε άμεσα τις αιτίες που τη δημιουργούν, να εντοπίσετε τις ευθύνες που υπάρχουν και να δρομολογήσετε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απόδοσή τους και για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της εγκατάστασης, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την ανέγερση, στα όρια της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) Φυλής και σε τμήμα της που διαχειρίζεται ο δήμος Φυλής, νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της εταιρείας WATT ΑΕ, χωρίς την απαραίτητη πολεοδομική και περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς να περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής ή στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του δήμου Φυλής. Σας ζητούμε να διερευνήσετε άμεσα και αυτό το ζήτημα διότι η δραστηριότητα της παραπάνω μονάδας και, μάλιστα, με μη σύννομο τρόπο θα διαιωνίσει τη λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής. Επιπλέον, θα δημιουργήσει πρόσθετες προϋποθέσεις για την εκδήλωση φαινομένων που πλήττουν την υγεία μας, αλλά και την ποιότητα του περιβάλλοντος, σαν αυτό που σας καταγγέλλουμε.

Με εκτίμηση,

Οι καταγγέλλοντες/ουσες

1.            Λουμιώτης Κων/νος. Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής», Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής.

2.            Νικολόπουλος Νικόλαος. Πρόεδρος Συλλόγου «Τσουκλιδίου» Δήμου Φυλής.

3.            Μιχαηλίδης Μιχάλης. Πρόεδρος του Συλλόγου «Λίμνης» Δήμου Φυλής και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Άνω Λιοσίων.

4.            Δελαπόρτα Αικατερίνη. Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανήσιων του Δήμου Φυλής.

5.            Κουρνιώτης Χρήστος. Εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

6.            Νείλος Βαρλόκωστας. Πρόεδρος Συλλόγου «Γεννηματά» Δήμου Φυλής.

7.            Μπένος Ιωάννης. Πρόεδρος Συλλόγου «Αγ. Ιωάννη» Δήμου Φυλής.

8.            Κεφαλάς Αναστάσιος. Εκπρόσωπος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων).

helen

Haroon

Haroon