Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 14:04

Tο οριστικό και άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής ζητούν οι πολίτες της δυτικής Αττικής (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με αίτημα να κλείσει οριστικά η χωματερή της Φυλής νέα κινητοποίηση διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιούλη, Σωματεία και Φορείς της Δυτικής Αθήνας και Αττικής στο κέντρο της Αθήνας, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής  Χαμαλίδης, προέδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Φυλής, (την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω), ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως «συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους κατοίκους του Γραμματικού γιατί κοινά είναι τα αιτήματα μας για ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για προστασία του περιβάλλοντος, για τη ζωή που μας αξίζει».

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα «το κλείσιμο δηλαδή της χωματερής λόγω καθίζησης, δεν είναι κάτι που προέκυψε σαν κεραυνός εν αιθρία! Δεν χωράει άλλο σκουπίδι! Δεν μπορεί να σκάβουμε το βουνό για να δημιουργούμε και νέες επιφάνειες και ακριβώς στο ίδιο μέρος να εναποθέτουμε τα απορρίμματα, το πρόβλημα με το πρόσφατο ρήγμα ή άλλα παρόμοια είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθούν», ενώ υπογράμμισε πως «συνειδητά με ταξική επιλογή επιλέγουν να οδηγηθούμε σε υποτιθέμενα αδιέξοδα προκειμένου να επιλεγούν τρόποι διαχείρισης και χώροι που θα εξυπηρετούν την κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Επίσης, ανέφερε πως «για το ότι ζούμε δίπλα στη χωματερή, για το ότι πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, για την ανεργία και τη φτώχεια που χτυπάει τις περιοχές μας δε φταίει το "κακό μας ριζικό"» αλλά η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, η Περιφέρεια Αττικής που στηρίζει αυτήν την πολιτική αλλά και η σημερινή διοίκηση του δήμου Φυλής.

Τέλος, έθεσε τις διεκδικήσεις των σωματείων και φορέων της Δυτικής Αθήνας και Αττικής, επισημαίνοντας πως «δεν σταματάμε με τη σημερινή κινητοποίηση. Προγραμματίζουμε από κοινού τις επόμενες κινήσεις μας. Παραμένουμε αταλάντευτοι στους στόχους μας και δεν είμαστε το πρωί σε υπουργικά γραφεία, στην Περιφέρεια και στον ΕΣΔΝΑ και το απόγεμα "αντιπολιτευόμαστε" τις αντιλαϊκές επιλογές αυτές ή το κόμμα ή τη δημοτική παράταξη που ανήκουμε, μας γνωρίζει όλους ο εργατόκοσμος των περιοχών μας». (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του). 

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μιχάλης Ζαχαρίας, γραμματέας του Συλλόγου ΕΒΕ στο δήμο Μαραθώνα. (Δείτε εδώ βίντεο με τον χαιρετισμό του).  

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα των σωματείων και φορέων, το μέλος της ΚΕ και περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής του ΚΚΕ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, καθώς επίσης, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος και αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου.  

Οι διαδηλωτές με πορεία -στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν απορριματοφόρο του Δήμου Πετρούπολης- έφτασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό.  Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό» και «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή». (Δείτε εδώ βίντεο με στιγμιότυπα από την πορεία).

Εκεί συνάντησαν κατεβασμένα τα ρολά και τον υπουργό Π. Σκουρλέτη να έχει «χαθεί» παρά το γεγονός πως είχε ενημερωθεί για τη σημερινή συγκέντρωση και πορεία. Αμέσως μετά, ο Β. Σίμος και ο Θ. Χαμαλίδης,απευθυνόμενοι στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλαν τη στάση του υπουργείου, ενώ σημείωσαν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με αισιοδοξία που πηγάζει από το δίκαιο των αιτημάτων (Δείτε πάνω βίντεο με τις παρεμβάσεις τους). 

Τα Σωματεία και οι φορείς διεκδικούν:

  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΑ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Όχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
  • Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Ήδη η διοίκηση του Συνδέσμου ψήφισε, πριν λίγες μέρες, την αύξηση των τελών κατά 5 ευρώ τον τόνο από 44 στα 49 με άμεσο αντίκτυπο στα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε.
  • Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα Υγιεινής, Ασφάλειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

 

Πηγή: 902.gr

helen

Haroon

Τελευταία Νέα