Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 15:24

Ανακοινώσεις που.... πουλάνε σανό

Αποτέλεσμα εικόνας για δουρου παππους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ" - Ο Δήμαρχος, Χ. Παππούς, αλλάζει το νόημα των λέξεων για να ταιριάζει με τις πράξεις του!

Εκτός αν την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, δεν την έγραψε ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος εκεί γύρω.

Να δούμε φράση - φράση, κάθε λέξη που χρησιμοποιεί στην φερόμενη ανακοίνωση του, που πουλά σανό στους δημότες που "μυρίζουν" κάθε καλοκαίρι τον προγραμματισμό του δημάρχου και της Δούρου, για την ..."απομάκρυνση" της χαβούζας της Φυλής. 

Λέει λοιπόν ο συντάκτης της επιστολής: "Το επικίνδυνο παιχνίδι για την αποτροπή της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από το Δήμο Φυλής και της προώθησης της περιβαλλοντικής ανάπλασης της περιοχής φαίνεται ότι ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές".

Σχήμα οξύμωρο να προαναγγέλλει κάποιος την "απομάκρυνση του ΧΥΤΑ από το Δήμο Φυλής" όταν έχει ήδη συμφωνήσει με τον έτερο καππαδόκη, την Περιφερειάρχη κ. Δούρου, επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι το 2019 που όντως θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες η παράταξη που θα εκλεγεί θα έχει να αντιμετωπίσει το χάος...

Συνεχίζει λοιπόν ο συντάκτης της επιστολής το περιεχόμενο της οποίας δεν μας αφορά αφού δεν απευθύνεται σε εμάς, αλλά μας εκνευρίζει η κοροϊδία το σανό που πάνε να ταΐσουν τον κόσμο: "Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών".

Να πούμε αλήθειες να τις μάθει και εκείνος που φρόντισε να καταποντίσει τις περιουσίες μας, μέσω της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της μεγάλης εγκληματικότητας που υπάρχει στην περιοχή και την κάνει απροσπέλαστη ειδικά τις βραδινές ώρες. 

Αυτή η συμφωνία επέκτασης έγινε μέσω της δημοσιοποίησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός έργου που περιλαμβάνει τον επανακαθορισμό (επέκταση) των ορίων του ΧΥΤΑ Φυλής και την επαύξηση της χωρητικότητάς του. 

Για να κατανοήσουμε την τωρινή εξέλιξη, χρειάζεται να θυμίσουμε σε κάποιους με κοντή μνήμη, ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής, ο μόνος ενεργός στην Αττική, διαδέχτηκε το ΧΑΔΑ Α. Λιοσίων και το ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων -που έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια  - και βρίσκεται στην ίδια εγκατάσταση με αυτούς (ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής), μαζί με πολλές άλλες δραστηριότητες (εργοστάσιο επεξεργασίας - ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων, καύση βιοαερίου, βιολογικοί καθαρισμοί, ιδιωτική μονάδα ανακύκλωσης, οι κυριότερες από αυτές). 

Ο ΧΥΤΑ Φυλής κατασκευάστηκε και λειτούργησε σε δύο φάσεις. 

Πρώτα η β΄ φάση (310 στρέμματα) και μετά η α΄ φάση (350 στρέμματα). 

Επειδή ο παλιός σχεδιασμός, εκτός του ΧΥΤΑ και των άλλων εγκαταστάσεων, προέβλεπε τη δημιουργία στη χαβούζα της Φυλής δυο νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και μιας μονάδας κομποστοποίησης οργανικών, έπρεπε να βρεθεί ο ανάλογος χώρος. 

Έτσι, το 2011, με υπουργική απόφαση, ένα τμήμα της β΄ φάσης (περίπου, 108 στρέμματα, γνωστά σαν κύτταρα Β3 και Β6) εξαιρέθηκε από την ταφή και τροποποιήθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση, για να κατασκευαστεί η μία από τις μονάδες επεξεργασίας και η μονάδα κομποστοποίησης. 

Σε αντιστάθμισμα (χώρου), έγινε επέκταση της α΄ φάσης κατά 14 στρέμματα (από 350 σε 364) και μια πολύ μεγάλη εκβάθυνση, ώστε να μεγαλώσει η χωρητικότητά της. Παρόλα αυτά, φτάσαμε στο σημείο που γέμισε και η α΄ φάση και πάμε να βγούμε έξω από τα συρματοπλέγματα.

Κάθε χρόνο, πάνω από 1.800.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων οδηγούνται στη Φυλή για θάψιμο και αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη εναλλακτική λύση (για τη μείωση των ποσοτήτων των σκουπιδιών που χρειάζονται ταφή και για την κατασκευή νέων χώρων ταφής ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ). 

Πόσο γρήγορα ξεχάστηκε η ανακύκλωση στην πηγή από την κ. Δούρου, είναι μια άλλη συζήτηση.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική εξέλιξη, η οποία ήταν προδιαγεγραμμένη, οι διοικήσεις της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ που διαχρονικά έχουν πολιτευθεί με ασυγχώρητη καθυστέρηση, αδιαφορία και έλλειψη ευθύνης, με το νέο σχεδιασμό επέλεξαν τη γιγαντιαία επέκταση του ΕΜΑΚ, αντί της ανακύκλωσης στην πηγή όπως ήταν όλες οι εξαγγελίες της Δούρου για την Αττική.

Πώς; Μα, με την «αξιοποίηση» των κυττάρων Β3 και Β6, δηλαδή των 108 στρεμμάτων της β΄ φάσης, που είχαν εξαιρεθεί. 

Μόνο που δεν πρόκειται για μια απλή επαναφορά του αρχικού σχεδιασμού, αφού και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται μια βαθιά εκβάθυνση για να μεγαλώσει η χωρητικότητα των συγκεκριμένων κυττάρων. Ο στόχος εξαιρετικά μακρόπνοος: να αντέξει η Φυλή 24 μήνες ακόμη (!!!). 

Και ενώ η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το συγκεκριμένο έργο δρομολογήθηκε πέρυσι, οι σχετικές εργασίες είχαν ξεκινήσει πριν πάρα πολλούς μήνες!

Ταυτόχρονα με την εκβάθυνση, με τη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση -χωρίς καμία δικαιολόγηση- επιχειρείται μια επέκταση της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής, κατά 50 στρέμματα, σε διαφορετική θέση από αυτή των κυττάρων Β3-Β6. 

Τι προοπτική μπορεί να έχει μια ακόμη σπασμωδική επιλογή, σαν την παραπάνω; 

Απολύτως καμία. 

Ο κίνδυνος μιας τεράστιας περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης θα εξακολουθεί να είναι απειλητικά παρών, δε θα μπορεί να τον αποτρέψει ούτε μια νέα επέκταση στη λεγόμενη γ΄ φάση της Φυλής (άλλα 300 στρέμματα) και θα αφορά, πλέον, ολόκληρη την Αττική.

Οι διαρκείς επεκτάσεις είναι ασύμβατες με το στόχο του κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής και έρχονται σαν αποτέλεσμα της απουσίας βούλησης, από την Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ με την σύμπραξη-συνενοχή του Δημάρχου Φυλής, Χ. Παππού.

Αποδεικνύεται ότι οι υποσχέσεις τους για αποκεντρωμένη διαχείριση και για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής είναι «λόγια του αέρα» και χρησιμεύουν μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ούτε λόγος, φυσικά, δε γίνεται για το κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης, αφού επεκτείνεται το ΕΜΑΚ και βρίσκεται σε φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης η κατασκευή και μιας ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων από την εταιρεία WATT ΑΕ.

(Σημείωση: Σημειώνουμε ότι η εταιρεία WATT AE (αρχικά σαν ΕΠΑΝΑ ΑΕ) δραστηριοποιούνταν και δραστηριοποιείται σε τμήμα της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής, με απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ (πρόδρομο σχήμα του ΕΔΣΝΑ) και συμφωνία του δήμου Φυλής, από το 2004).

 Συνεχίζει ο συντάκτης της επιστολής: " Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. 

Δεν παραθέτουμε καμία δική μας σκέψη κάποιο σχόλιο. 

Ας απαντήσουν οι ειδικοί για το "ανενεργό πλέον κύτταρο της παλιάς χωματερής".

"Υπόγεια περιβαλλοντική βόμβα για μια μεγάλη περιοχή του Νομού Αττικής και για τον Σαρωνικό Κόλπο αποτελεί πλέον η χωματερή των Ανω Λιοσίων. Oι μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών -με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Ευθύμιο Λέκκα- έδειξαν μόλυνση «στο κόκκινο». Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί -όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων. 

Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά της χωματερής (στην Ελευσίνα) βρέθηκαν μολυσμένα. Όπως αναφέρει στα «Νέα» ο κ. Λέκκας, «το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών -τα επικίνδυνα, δηλαδή, "κατακάθια" των απορριμμάτων- εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ώς τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο». 

Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος, στην επιφάνεια του εδάφους», συμπληρώνει. 

Το πιο ανησυχητικό εύρημα, ωστόσο, αφορά στον Σαρωνικό. «Κρέμεται σε μια κλωστή η ποιότητα των υδάτων του», προειδοποιεί ο καθηγητής. «Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω -κάτι που θεωρείται πιθανό λόγω της διαπερατότητας του υπεδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή- και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί», συμπληρώνει. 

Όπως λένε οι επιστήμονες, «βρέθηκαν συγκεντρώσεις ρύπων ακόμα και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ρύποι θα είχαν εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο -και προς τα ανατολικά- εάν δεν υπήρχε το Ποικίλο Όρος. «Το βουνό λειτουργεί ως φυσικό ανάχωμα, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών και μορφολογικών του χαρακτηριστικών και δεν επιτρέπει την εξάπλωση της υπόγειας ρύπανσης. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα αντέξει. Εάν οι ρύποι καταφέρουν και "περάσουν" αυτό το εμπόδιο, τότε το υπέδαφος ολόκληρου του Λεκανοπεδίου θα αντιμετωπίσει κίνδυνο πρώτου μεγέθους», σημειώνει ο κ. Λέκκας".

Και επειδή ο δήμαρχος μας προσπαθεί να μας πείσει πως η χωματερή "δεν μολύνει" προσβάλλοντας την έκθεση που ο ίδιος πλήρωσε μέσω των ταμείων του Δήμου Φυλής, με την εξής φράση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Έρευνας η οποία δεν λέει πως η χωματερή δεν μολύνει, παρά στέκεται στην μεθοδολογία:

"Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται από την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου κρίνεται μη ρεαλιστική".

Αναμένουμε την έρευνα της ΕΕΑΕ. Θα την καλέσει ο Δήμαρχος Φυλής για να μας κλείσει το στόμα; 

Ή θα προτιμήσει να κλείσει την χωματερή πριν κλείσει - που θα κλείσει έτσι κι αλλιώς - μόνη της λόγω υπερκορεσμού; 

helen

Haroon

Τελευταία Νέα