Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 20:02

Η θέση της Ριζοσπαστικής Κίνησης για το ΔΙΕΚ Φυλής

Η Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής από την αρχή του 2015 στήριξε και εργάστηκε για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το Δ.Ι.Ε.Κ. Φυλής.

Έφερε κατ΄ επανάληψη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και το προώθησε σε συναντήσεις με φορείς και συλλόγους της περιοχής, που στήριξαν και στηρίζουν την ομαλή λειτουργία του. Βαθειά πεποίθηση της παράταξής μας είναι ότι με το  Ι.Ε.Κ. η νεολαία μας, απόφοιτοι των σχολείων του Δήμου και άλλων περιοχών, αλλά και άλλοι κάτοικοι στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό Δήμο της Δυτικής Αττικής, πολλαπλασιάζουν τις ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.

Το Δ.Ι.Ε.Κ. Φυλής λειτουργεί σχεδόν 2 χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 2015, στην υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου και ειδικότερα στα Άνω Λιόσια. Στο πολύ μικρό αυτό χρονικό διάστημα το Ι.Ε.Κ. επιτελεί τον σκοπό του, προετοιμάζοντας και καταρτίζοντας τους νέους και άλλους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, που ζητούν μια διέξοδο προς την αγορά εργασίας, για καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση σε μια περιοχή με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και σχολικής εγκατάλειψης. Το ενδεχόμενο να καταργηθεί το Ι.Ε.Κ. θα πλήξει σοβαρά αυτήν την διέξοδο των κατοίκων της πιο επιβαρημένης περιοχής (ΧΥΤΑ Φυλής) και ευρύτερα, μιας περιοχής, που είναι εργατούπολη με παλιννοστούντες, Ρομά και μετανάστες και με πολύ χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο. 

Να τονίσουμε ότι τον τελευταίο καιρό τα συνεχή γεγονότα στα σύνορα των Δήμων Αχαρνών και Φυλής, με αποκορύφωμα το θάνατο μικρού μαθητή, υπενθυμίζουν δυστυχώς για άλλη μια φορά και μάλιστα με τραγικό τρόπο την κατάσταση στην περιοχή. Θεωρούμε ότι η Εκπαίδευση αποτελεί βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική και ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Έτσι, επιβάλλεται το Υπουργείο να βοηθήσει στην ενίσχυση του Δ.Ι.Ε.Κ. Φυλής και των δυνατοτήτων, που προσφέρονται από τις σπουδές σε αυτό, κι όχι να κάνει σχέδια για αναστολή της λειτουργίας του.

Επιπλέον, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής στήριξε το αίτημα μας για την ίδρυση και λειτουργία του Δ.Ι.Ε.Κ. Φυλής το 2015 και ο Δήμος από τότε στηρίζει τις δομές του Ι.Ε.Κ. με ίδιους πόρους.

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας χρειάζεται άμεσα να αναθεωρήσει το σχέδιο για αναστολή λειτουργίας του Δ.Ι.Ε.Κ. Φυλής λαμβάνοντας υπόψη του τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία (αποφάσεις του Δήμου, σωματείων και φορέων) και κυρίως το μεγάλο κοινωνικό όφελος, που προσφέρει η διευρυνόμενη λειτουργία του στην περιοχή. Ήδη έχουμε παρέμβει ζητώντας την αναστολή της απόφασης.

Το Συντονιστικό της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής

helen

Haroon