Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 19:48

Άνω Λιόσια - Ανησυχία για τις αδέσποτες σφαίρες έξω από το 4ο δημοτικό σχολείο

Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν να γίναμε μάρτυρες των τραγικών συνεπειών που έχουν οι άσκοποι πυροβολισμοί στον αέρα, ωστόσο φαίνεται πως κάποιοι συνεχίζουν να αδιαφορούν προκλητικά για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες ενέργειες.

Όπως έγινε γνωστό από καταγγελία γονέων, στο δρόμο μόλις λίγα μέτρα έξω από την κεντρική πόρτα του 4ου δημοτικού σχολείου των Άνω Λιοσίων (στο οποίο καθημερινά βρίσκονται εκατοντάδες μικρά παιδιά) βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες μια σφαίρα η οποία προφανώς είχε φύγει από το όπλο κάποιου ασυνείδητου.

Φυσικά το γεγονός προκαλεί έντονη ανησυχία σε γονείς και μαθητές, καθώς είναι ακόμα πολύ νωπή η ιστορία του αδικοχαμένου Μάριου ο οποίος πριν από περίπου 2,5 χρόνια είχε χάσει τη ζωή του χτυπημένος από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.

Αυτή είναι η σφαίρα που βρέθηκε έξω από το 4ο δημοτικό:

«Δεν υπάρχει ακίνδυνος πυροβολισμός…» λένε οι ειδικοί

«Δεν υπάρχει ακίνδυνος πυροβολισμός. Ακόμα και όταν αυτός γίνεται με το όπλο στραμμένο στον ουρανό, μακριά από σημείο όπου βρίσκονται άνθρωποι, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ασφάλειας και αποτροπής τραυματισμού…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πτυχιούχος οπλουργός, τεχνικός σύμβουλος – εμπειρογνώμων και ε.α. σμηναγός Π.Α., Αντώνης Κυριακάκης.

Και συνεχίζει: «Μια σφαίρα μπορεί να καλύψει απόσταση 200-300 μέτρων και να φτάσει ακόμα και τα 5 χλμ αν πρόκειται για πολεμικό όπλο με διαμέτρημα 7,62 mm. Η απόσταση που θα διανύσει η  βολίδα και η ταχύτητά της εξαρτάται από το όπλο, το βάρος της σφαίρας, το είδος του βλήματος και τη γωνία του πυροβολισμού.

Υπάρχει το δραστικό βεληνεκές της βολίδας, δηλαδή η απόσταση που διανύει πριν αρχίσει να χάνει την ταχύτητα της (σε αυτή την εμβέλεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά) και το μέγιστο βεληνεκές, δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή απόσταση που μπορεί να καλύψει. Επίσης έχει σημασία και το είδος της βολίδας. Στην καραμπίνα για παράδειγμα παίζει ρόλο τι θα χρησιμοποιήσεις, σκάγια, μονόβολα, τρίβολα... Υπάρχουν σκάγια πολύ ψιλά που έχουν μεγάλη διασπορά και σκάγια πολύ πιο χοντρά τα οποία πέφτοντας προς τα κάτω λόγω βάρους αναπτύσσουν μεγαλύτερη ταχύτητα και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά σε κάποιον».

helen

Haroon

Τελευταία Νέα