Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 12:26

Όχι άλλες «χαμένες» ψυχές στην άσφαλτο

Συγκλονιστική φωτογραφία που δημιούργησαν οι φίλοι των αδικοχαμένων νεαρών

 

Με την τοπική κοινωνία των Άνω Λιοσίων να θρηνεί το χαμό ενός ακόμα νεαρού παιδιού που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο (διαβάστε ΕΔΩ), έρχεται και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της ασφαλούς οδήγησης, ένα ζήτημα που χρίζει της προσοχής όλων και απαιτεί άμεσες ενέργειες και όχι θεωρητική παραδοχή του προβλήματος και αναγνώριση των γεγονότων.

Η «θλιβερή» πρωτιά

Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στην πρώτη θέση θανάτων στην Ευρώπη ανά μονάδα πληθυσμού στα τροχαία ατυχήματα που αφορά την ηλικία 15-29.

Τα στοιχεία της τελευταίας 5ετίας στην ελληνική επικράτεια σοκάρουν: Είχαμε περισσότερους από 4000 νεκρούς από τροχαία. Σε κάθε νεκρό αντιστοιχούν: 4 άτομα με μόνιμη αναπηρία, 8 σοβαροί τραυματισμοί, 50 λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί. Βάσει στατιστικών, 12 στους 100 Έλληνες (!) θα εμπλακούν σε σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ετησίως 255 άτομα ηλικίας από 0-24 ετών χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας σε τροχαία. Έχουμε το θλιβερό ποσοστό 12.2 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Αν επιχειρήσουμε να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο τη σύντομη έρευνα μας, θα διαπιστώσουμε πως εντός χώρας, οι περιοχές που «πονάνε» περισσότερο είναι οι λεγόμενες «φτωχογειτονιές», (βλέπε Άνω Λιόσια, Μενίδι, Κερατσίνι, Αγία Βαρβάρα, Νίκαια κτλ), όπου το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο ευδιάκριτο, για λόγους που λίγο πολύ μπορούμε να αντιληφθούμε και δεν είναι… της παρούσης να αναλύσουμε.

Ο «καταραμένος» Οκτώβρης στα Άνω Λιόσια

Στα Άνω Λιόσια, τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πολλές-πολλές ψυχές. Χαρακτηριστική η φωτογραφία που ανήρτησαν στο διαδίκτυο φίλοι των αδικοχαμένων Σταύρου Αυγερινού, Δημήτρη Πατριανάκου και Παρασκευά Ηλιόπουλου, οι οποίοι, μήνα Οκτώβρη έχασαν τις ζωές τους στην άσφαλτο, ενώ τα γεγονότα δυστυχώς δεν τελειώνουν εκεί, καθώς πολλοί ακόμα -κυρίως νεαροί οδηγοί- έφυγαν άδικα, σκορπίζοντας πένθος στην τοπική κοινωνία (διαβάστε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Παρασκευή και 13

Μόνο στο Μενίδι, την «καταραμένη» όπως αποδείχθηκε Παρασκευή και 13, έλαβαν χώρα τέσσερα τροχαία, τα οποία ως αποτέλεσμα είχαν δύο νεκρούς, ενώ σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα, κάποια εκ των οποίων με τραγική κατάληξη.

Η πρόληψη; Είναι θέμα παιδείας λένε οι ειδικοί. Στο εξωτερικό, σε σταθερή βάση οι μαθητές από μικρή ηλικία παρακολουθούν στο σχολείο ειδικά ντοκιμαντέρ τα οποία μέσω της σκληρότητας και της ωμότητάς τους καταστέλλουν, ως ένα βαθμό, τη μελλοντική διάθεση του παιδιού να αναμειχθεί σε τέτοιες ενέργειες που θα θέσουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

«Είναι λυπηρό στην Ελλάδα να συμβαίνουν τόσα πολλά ατυχήματα σε νεαρά άτομα. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση ώστε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό», λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας, Γεωργία Αλεξοπούλου.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων συγκοινωνιολόγων, Δημήτρης Κατσώχης επισημαίνει: «Δυστυχώς στην Ελλάδα χάνουν την ζωή τους νεαρά άτομα κυρίως άνδρες, γιατί αυτοί στερούνται σε μεγάλο βαθμό της εμπειρίας στην οδήγηση. Οι άνδρες είναι περισσότεροι, αφού ως οδηγοί είναι αριθμητικά περισσότεροι, αλλά και γιατί αυτοί εκτίθενται περισσότερο στο τιμόνι και προσπαθούν να σώσουν καταστάσεις».

Η πολιτεία οφείλει να κοιτάξει το θέμα από πιο κοντά και πιο προσεκτικά. Οι κοινωνίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν το πόσο απαραίτητη είναι η αποδόμηση της αντίληψης της «μαγκιάς» του δικύκλου και η οικογένειά να αντιληφθεί την ευθύνη της προς τους νέους και το μήνυμα που πρέπει να περάσει:

Επικίνδυνα "πετάγματα', σούζες, κολιές και ριψοκίνδυνοι ελιγμοί δεν είναι μαγκιά, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ζωής…

Hellen

Haroon

Τελευταία Νέα