Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 17:13

Σύλλογος Ζωφριάς - 8η Πεζοπορία στο ρέμα Γιαννούλας - Χασιά

Στις 10 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 8η Πεζοπορία στο Ρέμα Γιαννούλας με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Με σύμμαχο το καιρό, ήταν μία θαυμάσια πεζοπορία μέσα στην ανοιξιάτικη φύση. Όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν καλά και χάρηκαν την φύση.Ευχαριστούμε τον αρχηγό της Πεζοπορίας και μέλος του Συλλόγου μας κ. Χαλκιώτη Νίκο για την πολύτιμη συμμετοχή του για άλλη μία φορά στην Πεζοπορία μας.

 

Τοπικοί θρύλοι και παραδόσεις αναφέρονται στην αρχόντισσα Γιαννούλα που έδωσε το όνομά της στο ομώνυμο ρέμα και τον υδραγωγό. Το ποτάμι στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κελάδων. Ο αγωγός αυτός μετέφερε τα νερά του ρέματος από ένα μικρό φράγμα κοντά στη μονή Κλειστών και ακολουθώντας τη διαδρομή Χασιά, Λιόσια, Πύργος Βασιλίσσης ενώνονταν με άλλον υδραύλακα του Κηφισού και κατέληγε στον Ελαιώνα των Αθηνών.

Πιθανολογείται ότι είναι έργο της Ενετοκρατίας (1204-1456 μ.Χ.) και ήταν ζωτικής σημασίας για την Αθήνα. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ήταν το υδραγωγείο της Θεοδώρας, που ξεκινούσε από το ομώνυμο ρέμα της περιοχής της Φυλής. Κατασκευάστηκε την εποχή του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού και μετέφερε νερό στην Ελευσίνα. Πιθανόν ένα αρχαιότερο υδραγωγείο που μετέφερε νερό από το ρέμα της Γιαννούλας συνδέθηκε με αυτό το Αδριάνειο υδραγωγείο και διέσχιζε το Θριάσιο Πεδίο.Η ώρα του πικ νικ και της ξεκούρασης

πάνω η κ. Λάππα , πρόεδρος του καπή στο Ζεφύρι

κάτω: Νίκος Χαλκιώτης

 
Η ώρα του παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους

 

 

 

 

φώτο στην φύση

helen

Haroon

Τελευταία Νέα