Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 12:00

Δήμος Φυλής - Υποδέχεται για τα επόμενα 30 χρόνια τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

egkrithike-dimopratisi-dyo-ergon-diacheirisis-aporrimmaton-stin-attiki0

Τη δημοπράτηση μέσω σύμπραξης με ιδιώτες των δύο πρώτων μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ ενέκρινε η διυπουργική για τις ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της Αθήνας και του Πειραιά αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, απομένει η δημοπράτηση ακόμα δύο τέτοιων υποδομών για να καλυφθεί όλη η Αττική, μία στο Γραμματικό και μία στη νότια Αττική.

Η επιτροπή συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, παρουσία του υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη.

Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τα εξής:

1.«Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών», στην περιοχή της Φυλής.

Το έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και 27 στην περίοδο λειτουργίας και

2.«Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων», στην περιοχή του Σχιστού. Αυτό το έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, από τα οποία τα 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα 27 στην περίοδο λειτουργίας.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΝ: «Από την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής της περιοχής αναφοράς. Ως εκ τούτου, η κατασκευή σωστά οργανωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της περιφέρειας κρίνεται, τουλάχιστον, κρίσιμη και επείγουσα.

Η αναγκαιότητα υλοποίησης των έργων προκύπτει από την εφαρμογή των γενικών και ειδικών κανόνων που πρέπει να τηρούνται στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην εθνική νομοθεσία και αφορούν στη μείωση της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και στη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή/και ενέργειας), η αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιφέρει οικονομικά οφέλη και να συμβάλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων».

helen

Haroon

Haroon

Τελευταία Νέα