Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 13:40

Η πανδημία «φρέναρε» προσωρινά το διαγωνισμό για το ενεργειακό πάρκο με 10MW φωτοβολταϊκών στη χωματερή της Φυλής

Φρένο στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Δήμου Φυλής για τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου στη θέση της χωματερής έβαλε η πανδημία, καθώς προσωρινά αναβλήθηκε ο σχετικός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Το σχέδιο του Δήμου αφορά τη δημιουργία ενεργειακού πάρκου σε έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων στο αποκατεστημένο κομμάτι της χωματερής, όπου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10MW. Επίσης, προβλέπεται ένα υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας.

Στο ενεργειακό πάρκο θα υπάρχουν χώροι πρασίνου και αναψυχής, διάδρομοι και μονοπάτια για πεζοπορία, ενώ προβλέπεται και η ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.

Ο προϋπολογισμός του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, φτάνει τα 26 εκατ. ευρώ.

«Η πανδημία μας πήγε πίσω αλλά δε σταματά, σε καμία περίπτωση, τον προγραμματισμό μας», τονίζει σε συνέντευξή του στο in.gr ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς.

Δωρεάν ρεύμα σε 5000 οικογένειες μέσω της ενεργειακής κοινότητας

Όπως εξηγεί ο κ. Παππούς «η δημιουργία ενεργειακού πάρκου στη θέση της χωματερής ήταν πάντα στις σκέψεις μας ως διοίκηση, αλλά δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για να το υλοποιήσουμε. Η απόφαση της πολιτείας για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων ήταν η μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ενεργειακής αυτοτέλειας στον Δήμο μας».

«Πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ευρώπη με ενεργειακή κοινότητα αλλά και την απαρχή για να γίνει ο Δήμος Φυλής, ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος δήμος από τον ήλιο», συμπληρώνει ο κ. Παππούς.

Το σημαντικότερο επίτευγμα, σύμφωνα με το Δήμαρχο Φυλής, «είναι η δυνατότητα να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε περίπου 5 χιλιάδες οικογένειες μέσω της ενεργειακής κοινότητας που έχουμε συστήσει με τα νομικά μας πρόσωπα».

Πηγή: energypress.gr

helen

Haroon

Τελευταία Νέα