Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 20:43

«Πόλεμος» με φόντο τη χωματερή – Στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος καταφεύγουν πολίτες!

Πριν από μία εβδομάδα, το «Δυτικό Μέτωπο» (ο γνωστός στο κοινό του Δήμου Φυλής φορέας που μάχεται χρόνια τώρα για το ζήτημα της απομάκρυνσης της Χωματερής από την περιοχή) εξέδωσε μια ανακοίνωση, η οποία έμελλε να πυροδοτήσει μια σειρά δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σχετικά με μια προ τριετίας μελέτη που ανέθεσε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στην εταιρεία «ASPROFOS ENGINEERING».

Πρόκειται για μια μελέτη, την οποία η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα έχει ως πρώτο θέμα, ενώ περίοπτη θέση καταλαμβάνει και στην ηλεκτρονική έκδοση (διαβάστε ΕΔΩ).

Το Δυτικό Μέτωπο κάνει λόγο για «καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος και συνειδητή έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, για την οποία ο κ. δήμαρχος οφείλει να λογοδοτήσει, όπως και όλοι όσοι γνώριζαν την εκπόνηση και το περιεχόμενο των συγκεκριμένων μελετών», ενώ το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έστειλε σήμερα το πρωί 28.03.2018 επιστολή προς τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος με την οποία τον καλεί να εξετάσει όλες τις καταγγελίες, δημοσιεύματα κ.λπ. που έχουν σχέση με του ρύπους από το ΧΥΤΑ Φυλής και τις συνέπειες στη δημόσια υγεία καθώς και για το δικαίωμα των πολιτών στη περιβαλλοντική ενημέρωση σύμφωνα με τη συνθήκη του Άαρχους.

Προ λίγων ημερών μάλιστα, ο συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου Δημήτρης Μπουρίκος, ισχυρίστηκε μέσω άρθρου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα insider.gr (διαβάστε ΕΔΩ) πως η ανάγνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει αύξηση του ποσοστού θανάτων από νεοπλασίες στην Ενότητα Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα «αύξηση 31,7% έναντι 10,1% της λοιπής Περιφέρειας Αττικής», σε μια έρευνα που μοιάζει πως επιδέχεται περαιτέρω διερεύνησης και ενδελεχούς εξέτασης των επιμέρους στοιχείων.

Την ίδια ώρα, ο Αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει πως οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων οφείλονται όχι μόνο στην ύπαρξη του ΧΥΤΑ, αλλά και στη λειτουργία «24 βιομηχανιών που εντάσσονται στην Οδηγία Σεβέζο, από τις οποίες οι 29 βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο και αυτές δεν παράγουν ανώδυνους ρύπους».

«Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους»

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα της έρευνας που ο ίδιος παρήγγειλε αμφισβητούνται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας! 

Διαβάστε:

«Το επικίνδυνο παιχνίδι για την αποτροπή της απομάκρυνσης του ΧΥΤΑ από το Δήμο Φυλής και της προώθησης της περιβαλλοντικής ανάπλασης της περιοχής φαίνεται ότι ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Οι ίδιοι κύκλοι που οραματίζονται την επιστροφή του Δήμου Φυλής στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιθώριο της πρωτεύουσας, μόλις δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο και τις εξαγγελίες ενός μεγαλόπνοου προγράμματος περιβαλλοντικής και πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής μας, με την οριστική διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, επιστρέφουν στο προσκήνιο προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες υποβάθμισης της περιοχής και των περιουσιών των δημοτών.

Διασπείρουν ανεύθυνα και αποσπασματικά πληροφορίες για δήθεν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία από το ανενεργό πλέον κύτταρο της παλαιάς χωματερής. Τα συμπεράσματα της έρευνας που παρήγγειλε η παρούσα Δημοτική Αρχή από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο του σχεδιασμού της συνολικής ανάπλασης της περιοχής, που αποτελεί μόνιμο στόχο της, κρίνονται από την αρμόδια αρχή, την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου κρίνεται μη ρεαλιστική». Οποιαδήποτε λοιπόν ενέργεια δημοσιοποίησης τέτοιων πληροφοριών, χωρίς την πιστοποίηση του αρμόδιου φορέα (ΕΕΑΕ), μόνο κακές υπηρεσίες θα προσέφερε στην περιοχή και στους δημότες. Ως Δήμαρχος Φυλής κατηγορηματικά επαναλαμβάνω:

Ο ΧΥΤΑ θα κλείσει και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι ονειρεύονται πολιτικά, ή άλλα κέρδη από τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Το σύνολο της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ως «σκουπιδοτενεκές» όλης της Αττικής και όχι μόνο , θα αναπλαστεί πλήρως και θα γίνει ενεργειακό και περιβαλλοντικό πάρκο με τα πιο υψηλά διεθνή πρότυπα.

Οι περιουσίες των πολιτών θα αναβαθμιστούν και δεν θα καταδικαστούν οριστικά σε πλήρη ευτέλεια, όπως μίζερα σχεδιάζουν οι κύκλοι της «σκουπιδοφαγίας»

Οι μόνες εγγυήσεις για την οριστική και διαχρονική διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας και των παιδιών μας είναι η υλοποίηση αυτής και μόνο της πολιτικής που διαχρονικά υπηρετώ.

Ας το πάρουν απόφαση δεν θα μας εμποδίσει κανείς , δεν θα κάνουμε πίσω. Τα όποια «Μέτωπα» Δυτικά, Ανατολικά, Βόρεια ή Νότια, ας σταματήσουν πια να παίζουν με τις αγωνίες και τις τύχες των κατοίκων της περιοχής, για να εξυπηρετήσουν μόνο πρόσκαιρες προεκλογικές σκοπιμότητες και ανομολόγητα οφέλη».

H επίσημη απάντηση που έλαβε η Δημοτική Αρχή από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναφέρει:

Πέραν του… αχταρμά των τοποθετήσεων και των αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων των μελετών που βλέπουμε δεξιά και αριστερά, τα εύλογα ερωτήματα παραμένουν:

Τι τελικά συμβαίνει σε αυτή την υπόθεση; Γιατί η Περιφέρεια «φωνάζει», ενώ η ίδια σε συνεργασία με την Κυβέρνηση κρατά το μαχαίρι και το καρπούζι; Γιατί ο Δήμος Φυλής δεν έχει εκπονήσει δικό του σχέδιο για τα απορρίμματα και αναθέτει μελέτες σε εταιρείες τις οποίες ο ίδιος αργότερα αμφισβητεί; Ποιες προεκτάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλά χρόνια στα Άνω Λιόσια και πλέον στον Δήμο Φυλής; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να μείνει η Χωματερή και ποιοι όχι;

 

helen

Haroon

Τελευταία Νέα