Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 10:10

Δρομολογήθηκε η σύνδεση του Δήμου Φυλής με το δίκτυο φυσικού αερίου

IMG_1152

Την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Φυλής και της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής, με αντικείμενο την κάλυψη του Δήμου από το δίκτυο διανομής, σηματοδοτεί η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο, μεταξύ του Δήμου Φυλής και τεσσάρων Διευθυντικών στελεχών της Εταιρίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, οι Αντιδήμαρχοι Θανάσης Σχίζας και Δημήτρης Καμπόλης, οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δημάρχου Μαρίνα Νικολοπούλου και Γιάννης Λιάκος και ο άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου μηχανολόγος μηχανικός Χρήστος Μουζακίτης. Από πλευράς Εταιρίας Διανομής Φυσικού Αερίου οι Διευθυντές Αναστάσιος Τόσιος, Γεώργιος Παλαιολόγος, Χρήστος Σκουλίδας και  Νίκος Αττάλογλου και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Έρικα Ξηρουχάκη.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε το πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου στο Δήμο Φυλής και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.

Επισημάνθηκε ότι στην παρούσα  φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνδεση του κολυμβητηρίου με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς το κολυμβητήριο του Δήμου καταναλώνει τεράστια ποσά, αφού θερμαίνει δύο πισίνες (μια ολυμπιακών διαστάσεων και μια παιδική) με 2 καυστήρες πετρελαίου δυναμικότητας 2.000.000 kcal/h. Διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας προκύπτει μεγάλη ωφέλεια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

IMG_1163

Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση σύναψης σύμβασης του Δήμου Φυλής με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής Α.Ε. για την σύνδεση του Κολυμβητηρίου Άνω Λιοσίων. Η σύμβαση προβλέπει:

  1. Κατασκευή Υπογείου φρεατίου τριών βανών (βανοστάσιο) στο ελεύθερο πεζοδρόμιο που βρίσκεται επί της οδού Παναγίας Γρηγορούσης μεταξύ της Αττικής οδού και της οδού Κλεισούρας στον Δήμο Φυλής ενδεικτικών διαστάσεων 4,50μ*4,00μ
  2. Κατασκευή αγωγών δικτύου Μέσης πίεσης (19bar) μήκους 1.430μ. και δικτύου Χαμηλής Πίεσης(4bar) μήκους 838μ. (επισυναπτόμενο σχέδιο)
  3. Εγκατάσταση υπέργειου σταθμού διανομής πόλης με τον συνοδευτικό ηλεκτρολογικό πίνακα εντός περιγραφόμενου χώρου με ενδεικτικό εμβαδόν 25,00 τ.μ.. Η χωροθέτηση του σταθμού θα γίνει σε Δημοτικό χώρο που βρίσκεται σε απόσταση 80μ. περίπου από την οδό Κρητικού Πελάγου. (επισυναπτόμενο σχέδιο)
  4. Κατασκευή παροχετευτικού αγωγού και εγκατάσταση σταθμού τροφοδοσίας του κολυμβητηρίου.

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων εργασιών είναι απαραίτητη η έγκριση παραχώρησης του απαιτούμενου δημοτικού χώρου επιφάνειας 25 τ.μ. για τον χώρο εγκατάστασης του σταθμού διανομής, εντός του δημοτικού χώρου του κολυμβητηρίου.

Το συνολικό κόστος για τη σύνδεση του κολυμβητηρίου με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου το οποίο περιλαμβάνει τις ως άνω περιγραφόμενες εργασίες ανέρχεται στο ποσό των 361.000,00 ευρώ και θα καλυφθεί από το Δήμο.

Στο επόμενο διάστημα και ενώ θα υλοποιείται η σύνδεση του Κολυμβητηρίου με το δίκτυο Φυσικού αερίου θα μελετηθεί η σύνδεση των δημοτικών και σχολικών κτιρίων κι εν συνεχεία, μέσω της επέκτασης του δικτύου, η σύνδεση των οικιακών καταναλωτών. «Εσείς φτιάξτε μας μελέτες κι εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα», ήταν η προτροπή του Δημάρχου προς τα στελέχη της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Δήμου ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς τόνισε ότι εντάσσεται στη λογική της βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Δήμου, μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων και τη συνδύασε με τα έργα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται σε εξέλιξη, στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε πράσινος Δήμος και να φτάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη είναι υπό δημοπράτηση το έργο ενεργειακής Αναβάθμισης των δημοτικών εγκαταστάσεων στη Δημοτική Ενότητα Φυλής. Η εγκατάσταση του δικτύου φυσικού αερίου στο Δήμο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις δημοτικές εγκαταστάσεις και για τους δημότες. Αυτός είναι ο δεύτερος στόχος μας. Θέλουμε, παράλληλα με το Δήμο, που θα έχει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, να επωφεληθούν οι δημότες μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Θέλω να ευχαριστήσω την Εταιρία Διανομής Φυσικού Αερίου και ιδιαίτερα το συντοπίτη μας μηχανολόγο μηχανικό Χρήστο Μουζακίτη ο οποίος πρόσφερε αφιλοκερδώς τις καλές του υπηρεσίες, ως άμισθος σύμβουλός μου», κατέληξε ο Δήμαρχος Φυλής.

Στην σύντομη ομιλία του ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Διανομής Αναστάσιος Τόσιος χαρακτήρισε πρωτοποριακό το έργο, καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος θέτει από την αρχή το θέμα του σχεδιασμού του δικτύου και πρόσθεσε ότι σύντομα, τόσο ο Δήμος, όσο και οι δημότες θα καρπωθούν τα οφέλη από τη χρήση του φυσικού αερίου. Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του, αλλά και τη βεβαιότητα για μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Εταιρίας Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής.

Hellen

Haroon

Τελευταία Νέα