Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 15:32

Δικαιωνόμαστε; Έχουμε δρόμο ακόμα…

Γράφτηκε από  Θωμάς Μπιζάς

«Δεν προβλέπεται επέκταση του ΧΥΤΑ στη Γ΄ φάση. Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει με την πλήρωση του υφιστάμενου Β΄ κυττάρου».

Την παραπάνω φράση δεν την έγραψα εγώ. Η παραπάνω φράση περιέχεται σε δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ που απαντά  στον δήμο Ιλίου.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει με την πλήρωση του υφιστάμενου Β΄ κυττάρου  λέει το δελτίο τύπου.

 Για αυτή λοιπόν  την απλή δέσμευση των 12 λέξεων  γράφτηκαν εκατοντάδες κείμενα, χάλασαν φιλικές σχέσεις,  έγιναν άπειρες συνεδριάσεις , χρειάστηκαν δεκάδες αποφάσεις συλλογικοτήτων , εργατικών συνδικάτων , δημοτικών συμβουλίων , δημοτικών κινήσεων και κομματικών  νομαρχιακών επιτροπών..

Υπήρξαν ορισμένοι,  που  θεωρούσαν την απαίτηση να υπάρξει δέσμευση πως θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής  με την πλήρωση του υφιστάμενου Β΄ κυττάρου  ως  μια «γελοία εμμονή» και  ένα αίτημα που δεν μπορεί να γίνει δεκτό. 

Αναρωτιέμαι. Τι να λένε τώρα αυτοί οι «γύρω –γύρω»   που μας ζητούσαν «να το κόψουμε» γιατί δεν μπορεί να γίνει  κάτι τέτοιο δεκτό;  Τι να λένε τώρα αυτοί που μας χαρακτήριζαν υπονομευτές γιατί ζητούσαμε να υπάρξει σαφής  δέσμευση στο ΠΕΣΔΑ για την Β΄ και την Γ΄ φάση στην Φυλή;

Τι να λένε τώρα όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν για «αντικομματική στάση»  επειδή συμμετέχουμε στα κινήματα των πολιτών για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ;

Τώρα αυτοί  οι γύρω –γύρω θα πανηγυρίζουν  γιατί φάνηκε η καθαρή θέση της περιφέρειας; ή θα στεναχωριούνται γιατί «δεν τους πέρασε» η παραμονή της Φυλής;

Δεν έχει σημασία τι λένε οι διάφοροι. . Σημασία έχει πως αρχίζει να φαίνεται μια θετική αλλαγή πλεύσης του ΕΔΣΝΑ κάτω από την πίεση των κινημάτων .

Η συμβολή του  ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και της ΠΡΩΣΥΝΑΤ  σε αυτήν την θετική αλλαγή στάσης είναι τεράστια.

Αυτή η θετική αλλαγή πλεύσης που φάνηκε μέσα  από το δελτίο τύπου μπορεί να σημαίνει πολλά , μπορεί όμως να μην σημαίνει και απολύτως τίποτα.

Σημασία έχει αυτές οι δεσμεύσεις να περάσουν στο ΠΕΣΔΑ  με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο και να μπουν  οι μηχανές στο φουλ για να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε.

Θα χρειαστεί εργώδη προσπάθεια για να αποφύγουμε την κρίση των σκουπιδιών στην Αττική. Θα χρειαστούν πολύ τολμηρές αποφάσεις και συγκρούσεις με αντιλήψεις και συμφέροντα. Εκεί θα χρειαστούν οι πραγματικές συναινέσεις.

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος πλέον . Θα χρειαστούμε νέους ΧΥΤ για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών,  όχι μόνο για το 30% του συνόλου των απορριμμάτων,  αλλά για το 100%.   Οι ΧΥΤ  των 400.000 t/y δεν επαρκούν ούτε για 3 μήνες.

Να πούμε σκληρές αλήθειες.   Σε τρία  χρόνια ούτε τους ποσοτικούς στόχους του 52% θα έχουμε πιάσει , ούτε νέες  ΜΕΑ θα έχουμε κάνει . 

Ο ΕΔΣΝΑ τώρα πλέον πρέπει να τρέξει μαραθώνιο δρόμο με ταχύτητες σπριντ.

Θα τρέξει ο ΕΔΣΝΑ;  Θα έχουμε δεσμεύσεις στο νέο ΠΕΣΔΑ; Θα έχουμε νέες χωροθετήσεις; Θα ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια; Θα υπάρξει κυβερνητική στήριξη στην Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ; Θα ενεργοποιηθούν οι δήμοι για την μείωση των ποσοτήτων;

Θα δούμε..

Εμείς θα βρισκόμαστε εκεί στα κινήματα και θα πιέζουμε.

H απάντηση του ΕΔΣΝΑ στον δήμο Ιλίου εδώ:

http://www.allileggya-poli.gr/archives/4148#.WD2RjWQwgyg.facebook

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

helen

Haroon

Τελευταία Άρθρα