Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη φέρνουν τα… σκουπίδια

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Έγκριση στη νέα τιμολογιακή πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής το 2022 έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ σε συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Συγκεκριμένα αν και εγκρίθηκε-μια «συμβολική» μείωση της τάξης του 1% στην Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η τιμή αυτή να πέφτει ελαφρώς, από τα 53,73 ευρώ στα 53,16 ευρώ, την ίδια στιγμή προστίθενται επιπλέον 19,8 ευρώ όπως προβλέπεται από το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021, κάτι που σημαίνει ότι από το συγκεκριμένο τέλος, το κόστος κάθε τόνου που οδηγείται προς ταφή αυξάνεται κατά περίπου 37% για το 2022 και θα ανέλθει στα 72,96 ευρώ ανά τόνο.

Με την τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, οι Δήμοι της Αττικής θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά για το 2022 ένα ποσό 127.727.698 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 34.668.791 ευρώ αποτελούν κόστος λόγω του τέλους ταφής (το οποίο σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αποδοθεί στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για να χρηματοδοτήσει αυτός στη συνέχεια δράσεις ανακύκλωσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους) και σε 93.058.907 ευρώ αθροίζονται οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους Δήμους (κυρίως τον Δήμο Φυλής) που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή.

Με άλλα λόγια, το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021 έρχεται να αυξήσει το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής κατά 1/3, επιβάρυνση που προφανώς θα μεταφερθεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών τα οποία θα αυξηθούν δραματικά. .

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΠΕΔΑ

Μόλις μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωσή Δήμων Αττικής ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Σύνδεσμο, όπως επίσης απορρίφθηκε η Πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ για: μείωση της Ενιαίας Τιμής Αναφοράς κατά 15 ευρώ/τόνο (δηλαδή να μειωθεί στα 38,16 ευρώ/τόνο) μηδενική χρέωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως είναι τα βιοαπόβλητα.

Επιπλέον, δεν υιοθετήθηκε η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ για αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αίτημα για αναστολή του τέλους ταφής έχει κατατεθεί και από την ΚΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές.

Η ΠΕΔΑ ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους που προτάθηκε με την τιμολογιακή πολιτική και ειδικότερα του λειτουργικού κόστους του ΕΔΣΝΑ, αλλά και χρόνος για περαιτέρω συζήτηση. Το αίτημα της ΠΕΔΑ όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ μετά την συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, άφησε αιχμές κατά ορισμένων δημάρχων λέγοντας ότι: «Η πρόταση για την τιμολογιακή πολιτική του 2022 έχει αποσταλεί επίσημα σε όλους τους Δήμους της Αττικής από την 21η Μαρτίου 2022, δηλαδή σχεδόν 45 ημέρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, χρονικό διάστημα ικανό για να γίνει ολοκληρωμένη και πλήρης συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων. Γεγονός που διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ αιφνιδίασε τους Δήμους και δεν έθεσε έγκαιρα υπόψη τους την πρότασή της».

Πηγή: athina984.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Νέα στοιχεία για την απόδραση βαρυποινίτη κατοίκου Ζεφυρίου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

O κρατούμενος νοσηλευόταν φρουρούμενος στο Νοσοκομείο και λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης κατάφερε να ξεφύγει με κινηματογραφικό...

Γιώργος Καραγιάννης: Σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη Δυτική Αττική

- Οι επεκτάσεις των Γραμμών 2 και 4 του Μετρό και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής...

Χριστουγεννιάτικες ευχάριστες ειδήσεις με την πληρωμή της επιταγής ακρίβειας

Κλείδωσε η ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας 250 ευρώ για προνοιακά επιδόματα, το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και...

Στα γραφεία του ΟΑΣΑ ο Θανάσης Μπούρας – Στο τραπέζι το συγκοινωνιακό εν όψει “Ελευσίνας 2023”

Συνάντηση στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας είχε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής...