spot_img

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη φέρνουν τα… σκουπίδια

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Έγκριση στη νέα τιμολογιακή πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής το 2022 έδωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ σε συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Συγκεκριμένα αν και εγκρίθηκε-μια «συμβολική» μείωση της τάξης του 1% στην Ενιαία Τιμή Αναφοράς για κάθε τόνο απορριμμάτων, με αποτέλεσμα η τιμή αυτή να πέφτει ελαφρώς, από τα 53,73 ευρώ στα 53,16 ευρώ, την ίδια στιγμή προστίθενται επιπλέον 19,8 ευρώ όπως προβλέπεται από το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021, κάτι που σημαίνει ότι από το συγκεκριμένο τέλος, το κόστος κάθε τόνου που οδηγείται προς ταφή αυξάνεται κατά περίπου 37% για το 2022 και θα ανέλθει στα 72,96 ευρώ ανά τόνο.

Με την τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ, οι Δήμοι της Αττικής θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά για το 2022 ένα ποσό 127.727.698 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 34.668.791 ευρώ αποτελούν κόστος λόγω του τέλους ταφής (το οποίο σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να αποδοθεί στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για να χρηματοδοτήσει αυτός στη συνέχεια δράσεις ανακύκλωσης των Δήμων και των Συνδέσμων τους) και σε 93.058.907 ευρώ αθροίζονται οι εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και τα αντισταθμιστικά που καταβάλλονται στους Δήμους (κυρίως τον Δήμο Φυλής) που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή.

Με άλλα λόγια, το τέλος ταφής του νόμου 4819/2021 έρχεται να αυξήσει το συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής κατά 1/3, επιβάρυνση που προφανώς θα μεταφερθεί στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών τα οποία θα αυξηθούν δραματικά. .

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΠΕΔΑ

Μόλις μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωσή Δήμων Αττικής ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Σύνδεσμο, όπως επίσης απορρίφθηκε η Πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ για: μείωση της Ενιαίας Τιμής Αναφοράς κατά 15 ευρώ/τόνο (δηλαδή να μειωθεί στα 38,16 ευρώ/τόνο) μηδενική χρέωση ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, όπως είναι τα βιοαπόβλητα.

Επιπλέον, δεν υιοθετήθηκε η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ για αναστολή της επιβολής του τέλους ταφής για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αίτημα για αναστολή του τέλους ταφής έχει κατατεθεί και από την ΚΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπό το δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί «με κύρια ευθύνη της κεντρικής διοίκησης» τα έργα που θα ενισχύσουν την ανακύκλωση και θα εκτρέψουν απορρίμματα από τις χωματερές.

Η ΠΕΔΑ ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους που προτάθηκε με την τιμολογιακή πολιτική και ειδικότερα του λειτουργικού κόστους του ΕΔΣΝΑ, αλλά και χρόνος για περαιτέρω συζήτηση. Το αίτημα της ΠΕΔΑ όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΕΔΣΝΑ μετά την συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, άφησε αιχμές κατά ορισμένων δημάρχων λέγοντας ότι: «Η πρόταση για την τιμολογιακή πολιτική του 2022 έχει αποσταλεί επίσημα σε όλους τους Δήμους της Αττικής από την 21η Μαρτίου 2022, δηλαδή σχεδόν 45 ημέρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, χρονικό διάστημα ικανό για να γίνει ολοκληρωμένη και πλήρης συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων. Γεγονός που διαψεύδει όσους ισχυρίζονται ότι το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ αιφνιδίασε τους Δήμους και δεν έθεσε έγκαιρα υπόψη τους την πρότασή της».

Πηγή: athina984.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Μεγάλη φωτιά στο Καματερό – Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο τέρμα της οδού Αναπαύσεως στο Καματερό Αττικής. Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στους πρόποδες...

«Αγκαλιά» για τους αστέγους από τρεις δήμους της Αττικής

Οι Δήμοι Ελληνικού – Αργυρούπολης, Βύρωνα και Καισαριανής, μέσω του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», ανοίγουν...

Με αλλαγές από σήμερα οι εφορίες της χώρας, ποιοι αλλάζουν ΔΟΥ

Αποκλειστικά ψηφιακά θα γίνεται από σήμερα 9 Μαΐου 2022 η επικοινωνία με τις ΔΟΥ για τις διαδικασίες που...

Ρεύμα: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό της επιστροφής στο ρεύμα – Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων

Kατά τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους...